אתם גוללים בפיד באינסטגרם, ובחלק מהתמונות שבהם פנים מחויכות כתוב "טבעי" או "בלי פילטר". האמנם? תוכנה חדשה בשם AboutFace תוכל לזהות מי ריטש את התמונה לפני הפרסום, ומי העלה אותה כפי שהיא באמת, בלי פילטרים ובלי עיבודים.
שם הפעולה "לעשות פוטושופ" הושאל משמה של תוכנת עיבוד התמונה הפופולרית, של חברת אדובי - שהשבוע הציגה את התוכנה החדשה שגם מזהה עיבודים שנעשו לתמונות של פנים של אנשים וקובעת מה הסיכוי באחוזים שמדובר בזיוף.
הביטו התמונה הזו למשל, של אחד ממפתחי אדובי שיצרו את התוכנה. אתם יכולים לזהות בעין אם היא עברה עיבוד? רמז: כתבה זו עוסקת בתוכנה שמזהה תמונות שעברו עיבוד, ולא היינו מראים אותה סתם.
התשובה היא כן, נעשה עיבוד על התמונה, אבל אתם לא יכולים לדעת את זה. אדובי יודעת גם שנעשה עיבוד, וגם להציג בדיוק איפה בתמונה העיבוד נעשה, ולצבוע את זה בצבעים עליזים. במקרה הזה, מדובר בלחיים בלבד. עכשיו תגידו, טוב, ברור, היה לאדובי את הקובץ המקורי והעיבוד נעשה בפוטושופ. מה החוכמה?
לפי ההסבר של אדובי, כל מה שה-About Face מקבלת, זה התמונה הסופית המעובדת, בלי שום מידע נוסף. גם אם תעבדו תמונה בעצמכם, אפילו בתוכנה מתחרה, ותשלחו – אדובי אמורה לזהות את זה ולהראות איפה נעשה הזיוף.
בדקה 3:08 בסרטון הבא, שצולם באירוע של החברה, אפשר לראות כיצד מגדילים את המצח של המנחה, יוצרים לו עיניים גדולות בצורה מוגזמת ומוסיפים לו חיוך שלא היה בצילום המקורי.
התוכנה של אדובי גילתה גם כאן שמדובר בזיוף, והראתה איפה נעשו השינויים. בשלב הזה, הודגם שאפשר לעשות יותר מזה - אפשר לעשות Undo. ובעברית - לראות איך התמונה נראתה ברגע שצולמה. ושוב - זה פשוט על בסיס הקובץ המעובד בלבד, בלי שיהיה ברשותה הצילום המקורי.
איך זה נעשה? באדובי זרקו לאוויר את המילים החמות "בינה מלאכותית" ו"למידת מכונה". בגדול, בכל פעם שאתם מעבדים תמונה - למשל מותחים שריר שייראה טיפה יותר מנופח, מכסים פצעון, או משנים את קו השיער, המחשב צריך להוסיף פיקסלים ופרטים שלא היו שם. כאשר אתם רוצים להצר היקף למשל, צריך למחוק פיקסלים של הגוף ולהוסיף פיקסלים חדשים של הרקע.
למרות שאדובי בעצמה התקדמה ביכולת לייצר את הפיקסלים האלה יש מאין, בלי שנזהה אותם בעין אנושית, מחשבים עדיין יכולים לאתר אותם. About Face בודקת פיקסל-פיקסל ויודעת לזהות את אלו שלא היו שם במקור, או שאמורים להיות שם.
כרגע מדובר עדיין רק בהוכחה שהדבר אפשרי, ואין עדיין כלי נגיש שבו כל אחד יוכל לבדוק את התמונות בפיד שלו. אבל יתכן מאוד שהטכנולוגיה תירתם לדברים מחוץ לעולם המי נראה איך במציאות, ותאפשר לנו לזהות פייק ניוז, סרטוני דיפ פייק ושקרים מסוכנים שממלאים את הרשת.