מבקר המדינה אמנם פרסם המלצות חד משמעיות נגד חסימות שרירותיות מצד נבחרי הציבור – אולם רובם המוחלט של הח"כים שלנו ממשיך בשלו.
המאמצים המשותפים של הדפים שאנו מובילים ח״כים מצייצים ומאה ימים של שקיפות, להפחתת החסימות והמחיקות בדפי הפייסבוק של חברי הכנסת ממשיכים להיתקל בקשיים: נבחרי הציבור היושבים בכנסת ישראל לא עושים לנו את החיים קלים.
עד כה, כעשרה חברי הכנסת הסכימו להצהיר באופן כזה או אחר שיפחיתו את מספר התגובות הנמחקות מחשבונם, ושיפעילו שיקול דעת מחמיר לפני מחיקת תגובות. אלא שמבדיקתנו עולה כי רק חמישה מהם עומדים במילתם.
חברי הכנסת איתן ברושי, איילת נחמיאס ורבין ועמיר פרץ הם הראשונים שנענו ליוזמה של מאה ימים של שקיפות והסכימו לפרסם תקנון שמשקף לעוקבים אילו תכנים מותר לפרסם בדף ואילו תכנים אינם מקובלים. מבדיקה באתר ״סל המחזור של הכנסת״ שמופעל על ידי ח״כים מצייצים ועוקב מקרוב אחרי מחיקת תגובות, אכן נראה שמספר המחיקות מדפי הפייסבוק שלהם אינו משמעותי.
בשונה מהם, חברת הכנסת שלי יחימוביץ', שהצהירה גם היא בפני מאה ימים של שקיפות שתפחית את מספר המחיקות, מככבת בסל המחזור באופן כמעט קבוע. נראה שבדף שלה מחיקות הן עדיין דבר שבשגרה, ולא תמיד מסיבה מוצדקת, הנה כמה תגובות ביקורתיות אך לגיטימיות לגמרי שנמחקו מחשבונה לאחרונה:
״זו ההיא מהדיל עם איתן כבל בהקשר לבחירות בהסתדרות??? זה היה מסריח ועבר מתחת לראדר"
"שלי מה את עשית בשנה האחרונה חוץ מלהעביר ביקורת בפייסבוק? פעם הערכתי אותך היום את כבר כמו כולם, ביקורות בפייסבוק"
״איבדת את הקול שלי ושל משפחתי. .חשבתי שאת יותר יציבה ולא פופוליסטית טעיתי מצידי עכשיו את יכולה לתרום לדאעש"
גם יו"ר האופוזיציה, יצחק הרצוג, נענה בחפץ לב ליוזמה. אלא שמחשבונו עדיין נעלמות באורח מסתורי תגובות על בסיס קבוע. הנה דוגמה לכמה מהן:
״תגיד בוז'י. איך אתה מצליח להגיע לפייסבוק שלי ואנחנו לא חברים? אתה בן אדם נחמד ולא מתאים לפוליטיקה אז תהנה בחייך וצא לי מהפייסבוק״
״הרצוג אתה שקרן. ע"פ החוק הבינלאומי מצרים שאליה הגיעו המסתננים לראשונה, היא החייבת בקליטתם. ואתה יודע זאת אך משקר"
״שאתה זוכר את זכר הנופלים, אני מקווה שזה לא יכלול את זכר השהידים מהטקס האלטרנטיבי שמנוהל ע"י השמאל"
חברת הכנסת הטרייה שהצטרפה ליוזמת ״פרופיל ללא מחיקות״ היא נאוה בוקר מהליכוד, שהצהירה באופן חד משמעי שהיא לא מוחקת אף תגובה מחשבון הפייסבוק שלה. מבדיקתנו נראה שהיא אכן עומדת בהתחייבותה. כך היא הסבירה את הרציונל העומד מאחורי החלטתה: "המדיניות שלי היא לא למחוק כלל תגובות, רעות וקשות ככל שיהיו. אדם שבוחר לקלל ולרדת נמוך יוצר לעצמו שיימינג ואם בזה הוא בוחר, שיבושם לו״.
מעבר למחיקות, התחלנו לעקוב בשנה האחרונה גם אחרי חסימות של גולשים – צעד גרוע אף יותר שכן הוא מונע מהאזרח להתבטא בדף ציבורי שהוא מממן. בבדיקה שנערכה אשתקד נמצא כי החוסמים הגדולים ביותר הינם: ראש הממשלה בנימין נתניהו, יאיר לפיד, גלעד ארדן וענת ברקו. מבדיקה טרייה שבוצעה על ידי 'ח״כים מצייצים', בו נדרשו העוקבים בדף להגיב עם השם של הח״כ או השר שחסם אותם מלהגיב לו בפייסבוק, כיכבו גם חברי הכנסת משה כחלון, מיקי זוהר, יצחק הרצוג, שלי יחימוביץ', מירי רגב, גלעד ארדן, תמר זנדברג וסתיו שפיר.
כל הח״כים שהוזכרו קיבלו מאיתנו פניה בבקשה להיענות ליוזמה לכבוד יום העצמאות ה 70 של מדינת ישראל, לחון את רשימת החסומים שלהם ולהעניק להם הזדמנות שניה. שניים מתוכם, שר החינוך נפתלי בנט וחבר הכנסת מיקי זוהר, מיהרו לסרב ליוזמה. מאידך נשיא המדינה רובי ריבלין הסכים להעניק חנינה דיגיטלית לחסומים בדפו. בימים אלו עוברים בלשכתו אנשיו על רשימות החסומים בכדי לסנן ממנה כאלו שהתבטאו באלימות מופרזת, ובכוונתם לבשר על החנינה בקרוב - כדי לשמש דוגמא והשראה לנבחרי הציבור.
השיג ושיח בפייסבוק עם פוליטיקאים חייב להתנהל ללא צנזורה פוליטית. מובן מאליו שאין לסבול קללות. אולם חסימה שרירותית של פוסטים מכבדים אך ביקורתיים היא חלק מהתנהלות מביישת שאין לה מקום בדמוקרטיה אמיתית.
שני גרנות, היועצת הפרלמנטרית של ח"כ שלי יחימוביץ: "ככלל איננו מוחקים תגובות ואף מאמינים שתגובות שליליות, גם כשהן בוטות, מייצרות עניין וטראפיק, כפי שאפשר לראות בקלות כשנכנסים לתגובות. לכל פוסט של שלי יש אלפי תגובות, שיתופים ולייקים, ורק במקרים חריגים, וגם זאת על מנת שלא לחסום לתמיד, אנו מוחקים תגובות שהן גזעניות, הומופוביות, מיזוגניות, אנטישמיות, מסיתות לאלימות או שיש בהן הוצאת דיבה בוטה. גם זאת רק במקרים קיצוניים. העמוד של שלי לא יהיה במה לתכנים כאלו".