תושבי טורקיה כבר מורגלים בחסימת אתרים בינלאומיים, המתבצעת במדינה באופן כמעט קבוע. בסוף השבוע הם אף הצליחו למצוא דרך קלה למדי לעקוף את החסימה הטרייה שהוטלה על רשת המיקרו-בלוגינג טוויטר.
כזכור, טוויטר נחסמה במדינה בלילה שבין חמישי לשישי, לאחר ששימשה פעילי אופוזיציה להפצת סרטונים של מה שהם טוענים שהן הקלטות של ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, מבקש מבנו להעלים סכומי כסף גדולים. לדברי ארדואן, ההקלטות מזויפות ומהוות חלק ממזימה של האופוזיציה, בראשות עבדוללה גולן, נגד ממשלתו, שכבר הביאה למלחמה של ממש בין הממשלה לרשויות החוק והובילה לפיטורים המוניים של שוטרים. ביום חמישי הוא הבטיח "לחסל" את טוויטר בשל סירובה לכאורה לצנזר את מה שהוא מגדיר כהוצאת דיבה.
משתמשי טוויטר בטורקיה מחו על החסימה, והגדירו אותה כהפיכה וכצעד אנטי-דמוקרטי שנועד לסתום את פיות מתנגדיו של ארדואן לקראת הבחירות שייערכו במדינה בעוד שבוע. עד מהרה הם גילו שהחסימה לא יסודית וקלה למדי לעקיפה.
החסימה נעשתה על ידי שינוי "ספר הכתובות", הנמצא אצל כל ספקית אינטרנט ומפנה גולשים לאתרים הנכונים, כך שכתובתה של טוויטר תפנה לדף של משרד התקשורת המודיע כי הגישה לאתר חסומה. כל מה שנדרש כדי לעקוף את החסימה הוא לשלוח את המחשב אל ספר כתובות שנמצא מחוץ לטורקיה, כמו ספר הכתובות החינמי של גוגל.
עוד ב-NEXTER:
- הכותרות שלא תוכלו שלא ללחוץ עליהן
- נקמה אמנותית: צעיר בריטי שלח לנוכל מחזות של שייקספיר ב-SMS
- הכירו את השעונים החכמים הרשמיים של גוגל
ניתן להשוות את החסימה והמעקף לשליחת דואר. במצב העניינים הרגיל, ספקיות האינטרנט משמשות כמרכזות דואר השולחות את חבילות המידע של הגולשים לאתרים שהם מבקשים להגיע אליהם. החסימה התבצעה על ידי שליחת ה"חבילות" של טוויטר לאתר משרד התקשורת, והמעקף השתמש בסניף דואר אחר שאינו מחוייב להפנות את ה"חבילות" של טוויטר למשרד התקשורת הטורקי.
במהלך סוף השבוע הופץ הפתרון בכל רחבי טורקיה, על ידי גולשים שפרסמו אותו בטוויטר ואף גרפיטי שצוירו על בניינים. כתוצאה, לא רק שהתנועה הטורקית בטוויטר לא ירדה, אלא אף עלתה ב-138% (כלומר: פי שניים ושליש) לעומת יום רגיל, לפי חברת Brandwatch. לפי דיווחים ניסתה טורקיה בתגובה לחסום את הגישה לשרתי גוגל אך לאחר מספר שעות היא חודשה.
בינתיים, בביקור בסין עוררה הגברת הראשונה של ארה"ב, מישל אובמה, סערה כאשר הכריזה כי גישה חופשית לאינטרנט צריכה להיות זכות יסוד מולדת. לקהל של 200 סטודנטים, רובם מארה"ב, אמרה אובמה כי "כשזה מגיע לחופש הביטוי, חופש הפולחן וחופש המידע - אנו מאמינים שאלו זכויות אוניברסליות שהן זכותו המולדת של כל אדם על פני הכוכב הזה". האמירה נתפשה כביקורת כפולה, גם על המארחים הסינים הידועים בחסימה המונית של אתרים מערביים, וגם על ראש ממשלת טורקיה, שכבר טען בעבר שהרשתות החברתיות הן הסכנה הגדולה ביותר לחברה הטורקית.