גולשים מרוסיה מדווחים בימים האחרונים בדאגה על טרנד חדש של ממשל פוטין: חסימה חלקית, על פי חוק, של תכנים מסוימים בפייסבוק, יוטיוב וטוויטר בגבולות המדינה. ה"ניו יורק טיימס" מדווח, שוועדת הרגולציה הממשלתית ברוסיה דרשה משלושת האתרים לצנזר תכנים שלדעתה עלולים לקדם התאבדויות, פורנוגרפיה, שימוש בסמים או פגיעה בילדים, בקרב האוכלוסייה הרוסית.
באופוזיציה הרוסית טוענים, שמטרות הצנזורה כיום אכן מוצדקות, אבל מדובר בדריסת רגל שעלולה לאפשר לממשל פוטין בעתיד לצנזר מידע באינטרנט ברוסיה ככל שמתחשק לו. לטענתם, הרשתות החברתיות, ששימשו בעבר ככלי עבור מתנגדי פוטין לארגון הפגנות ומפגשים, יעברו שינוי לרעה, ותוכן מסוג כזה ייאסר בעתיד. החוק, הם אומרים לניו יורק טיימס, יאפשר לפקידי הממשל לדרוש מפייסבוק או יוטיוב, הסרה סלקטיבית של תכנים מבלי להזדקק לאיסור ארצי. כולל כאלו שפשוט מציגים את רוסיה באור שלילי.
בעוד שהגולשים יחסית אדישים לחוק, אתר שיתוף קיבצי הוידאו, יוטיוב, כבר הגיש תביעה לבית המשפט הרוסי בדרישה עקרונית לאפשר הצפתו מחדש של סרטון המדגים כיצד לביים התאבדות (באמצעות מייקאפ). לטענתם מדובר בסרטון בידורי ולא כזה המעודד התאבדויות.
"טוויטר משתפת פעולה באופן מלא"
אבל ישנם מקרים המעידים על שיתוף פעולה גם מצד הרשתות החברתיות. כך למשל, ביום שישי האחרון, פנתה הוועדה הרגולטורית הרוסית ישירות לפייסבוק וביקשה להוריד דף המעודד התאבדות שיורט על ידה ברשת בשל "איום על בריאות הציבור". הוועדה הודיעה למטה החברה שאם העמוד לא יוסר עד תחילת השבוע, הוא ייחסם ברוסיה. פייסובק בדקה את העניין והודתה שמדובר בדף שתכניו אינם הולמים וכך העמוד "מועדון ההתאבדות" הוסר מפייסבוק העולמית בטענה שהוא רציני מדי מכדי להחשב כבדיחה לא מזיקה.
אגב, בפייסבוק מיהרו להודיע מייד לאחר ההסרה שהם "מתחשבים תמיד בחקיקה המקומית". כך תכנים של הכחשת שואה מוסרים בגרמניה וצרפת ותכנים המכפישים את אבי האומה הטורקית, קאמל אתא טורק, נאסרים בטורקיה.
על פי העיתון הרוסי "איזבסטיה", הרשת החברתית טוויטר משתפת פעולה בנושא כבר מנובמבר האחרון ולפחות 5 ציוצים הוסרו משום שעסקו בשימוש בסמים ובמחשבות אובדניות. הוועדה הרגולטורית הרוסית אף שיבחה את טוויטר כשהיא ציינה שהיא "משתפת פעולה באופן מלא".