נהנים לערוך קניות בקלות באמצעות ענקית האינטרנט אמזון? מסתבר שעובדי החברה נהנים מזה פחות. תחקיר של רשת ה-BBC חושף כי עובדי החברה המועסקים במחסניה עובדים בתנאי לחץ "בלתי נתפשים" המוגדרים על ידי עובדים ככאלה של "מחנות עבודה". כמו כן, חשפה הרשת, העובדים נדרשים לצעוד מרחקים ארוכים במחסן המשתרע על פני כ- 74 אלף מטר מרובע כדי לאסוף חבילות בקצב של חבילה בכל 33 שניות.
עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק שלנו
את הממצאים חשפה תוכנית האקטואליה "פנורמה" של הרשת השתילה עובד מטעמה במחסני החברה בסוונסי שבדרום ווילס כשהוא מצויד במצלמה נסתרת ומתעד את תנאי העבודה המתוארים. במסגרת התחקיר, שעתיד להיות משודר במלואו הערב, הציג כתב התוכנית, אדם ליטלר, מה קורה ברגע בו אנחנו לוחצים על העכבר ומבצעים את המשלוח מאתר אמזון. ליטלר (23), שהצטרף לצוות העובדים, לקראת גל ההזמנות של חג המולד, סיפר כי צעד כמעט 18 קילומטרים במהלך משמרת לילה אחת בת עשר שעות וחצי במרכז ההפצה של האתר. בתחקיר הוא מציג כיצד ניתנים סורקים ידניים לעובדים המחשבים עבורם את הדרך הקצרה ביותר להגיע לפריט שאותו הם צריכים לאסוף, מצפצפים כאשר העובד עושה טעות ומיידעים אותם האם הם עומדים ביעדים המצופים מהם. בתחקיר, נראה ליטלר מתזז כדי לעמוד ביעדי האיסוף – 110 פריטים בשעה - ללא הצלחה מרובה ומספר כי העובדים אינם מתוגמלים על העבודה הקשה.
"מעולם לא ביצעתי עבודה כזאת בעבר. הלחץ הוא בלתי ייאמן", אמר. ליטלר עבר במשמרת היום תמורת 37.47 שקלים לשעה, ו- 47.55 שקלים למשמרת לילה, סכום שבישראל אולי נחשב לגבוה באופן יחסי אך בבריטניה אינו רחוק משכר המינימום. לדבריו, הוא עבד ארבעה לילות בשבוע במשך 10.5 שעות במשמרת ובהם חצי שעת הפסקה בתשלום ושתי הפסקות של רבע שעה שאינן בתשלום. וזאת למרות טענותיו של עורך דין מומחה לענייני עבודה שהובא בתחקיר המציין כי יש להגביל עבודות הכרוכות במאמץ גופני משמעותי, בשמונה שעות בכל 24 שעות.
"סיכון לפגיעה בבריאות הפיזית והנפשית"
מומחים אחרים, ביניהם פרופ' מייקל מרמוט, אחד מרופאיה הבכירים של בריטניה העוסק בנושא הלחץ במסגרת העבודה, הורשו לצפות בתחקיר לפני שידורו, והגדירו את עובדי מחסני החברה כמי שנמצאים "בסיכון לפגיעה בבריאותו הפיזית והנפשית".
בעבר סיפרו עובדי אמזון כיצד מאתרים אותם במהלך עבודתם באמצעות GPS וציינו כי אפילו הפסקות השירותים שלהם מוגבלות בזמן. אחד העובדים במחסני החברה הגדיר את תנאי העבודה ככאלה של "מחנות עבודה", בעוד עובדים אחרים טענו כי החברה מנהיגה נוהל לפיו לאחר שלוש פעמים של אי עמידה ביעדים – תפוטר.
למרות הטענות הקשות, בחברה הכחישו את הטענות כי תנאי העבודה בחברה קשים מבמקומות עבודה אחרים ומסרו בתגובה לתחקיר כי "שלומם של העובדים נמצא בעדיפות הראשונה של החברה ואנו מקפידים על כל תקנות וחוקי העבודה", וציינו בנוסף, כי "משפטנים ומומחי בריאות ובטיחות עצמאיים מלווים את התנהלותנו ובוחנים אותה כאמצעי ביקורת נוסף".
עובדי אמזון בבריטניה, הם לא עובדיה היחידים של החברה שמתלוננים על תנאים לא הולמים. בחודשים האחרונים פצחו עובדי מרכזי ההפצה של אמזון בגרמניה בסדרת שביתות במחאה על שכרם ותנאי עבודתם.