גוגל נתפסת כאחת מחברות ההייטק הסובלניות ביותר - הרי המייסדים שלה הם יהודים רוסים, המנכ"ל הודי ועל הבמה באירועים שלה תמיד יש אחוז גבוה יחסית של נשים. אבל לאחרונה התדמית הזו הולכת ונסדקת בעקבות שורת שערוריות שקשורות ביחס של החברה לנשים.
ביום שישי פרסם הגארדיאן ראיונות עם שלוש נשים שעבדו בחברה וטוענות כי החברה מפלה נגד נשים ומיעוטים אחרים, בניגוד לטענותיה כאילו היא מתאמצת לדאוג לגיוון וסובלנות בכוח האדם שלה.
"בטח היה לך ממש קל לקבל את העבודה, משום שאת אישה אסייתית ואנשים מניחים שאת טובה במתמטיקה" - זה היה אחד המשפטים ששברו את קיצ'ן ג'אנג בת ה-27, שהתקבלה לגוגל ב-2013 והתפטרה אחרי שנה בלבד, וכיום עובדת בשירות המוזיקה השוודי ספוטיפיי. "זה שיתק אותי לגמרי. אני זוכרת שפשוט נאטמתי רגשית".
אבל בדיחות על מינה וגזעה לא היו הדבר היחיד שהפריע לג'אנג: "לא ראיתי בקרב דרג ההנהלה נשים רבות - במיוחד לא נשים אסייתיות, שחורות או מצבעים אחרים שאינם לבן", היא מספרת, ומוסיפה כי בפגישות מסוימות היתה האישה היחידה וחשה כי לא הוכללה בשיחה.
"גוגל נתפסת כדובדבן שבקצפת של תעשיית הטכנולוגיה. אנשים מנסים לחקות את גוגל, והעובדה שהרמה (במאמצי הגיוון) כה נמוכה מהווה דוגמה לשאר התעשייה", היא אומרת.
לַקְשְמִי פַּרְתַסַרַאתִי בת ה-26, עבדה בגוגל מ-2014 עד 2017, ולטענתה דווקא פיתחה קשרים טובים עם עמיתיה הגברים ושומרת איתם על קשר גם כיום, לאחר שהתפטרה. אלא שלמרות זאת, היא אומרת, קשה להגיד שנשים חשות שייכות בגוגל.
"את האישה היחידה בחדר כל הזמן", היא מספרת, ומוסיפה כי חסרו לה נשים בתפקידים בכירים, שישמשו לה השראה ותקווה לכך שכאישה היא יכולה להגיע גבוה כמוהן. היא אמנם הרגישה שתמכו בה, אך היתה שמחה ליותר שקיפות בענייני קידום ושכר, משום שגוגל "יכולה להרגיש כמו מועדון בנים, שבו גברים מקדמים גברים. לנשים קשה לראות את עצמן מתקדמות בגוגל או בתעשיית הטכנולוגיה".
היא גם ציינה כי "אנשים חושבים שיותר קל לי לקבל את התפקיד (בשל האפליה המתקנת), ולכן יש הרגשה כזו כל הזמן, שכל פעם שאני עובדת על משהו, אני חייבת להוכיח את עצמי".
אישה שחורת-עור שעבדה בגוגל וביקשה להישאר בעילום שם סיפרה לגארדיאן כי "הרגשתי שאני לא שייכת, ושאף אחד לא רוצה שארגיש שייכת". לדבריה, מאבטחים במסדרונות ביקשו ממנה אינספור פעמים להציג תג כדי להוכיח כי היא עובדת במקום, בעוד עובדים ועובדות מגזעים אחרים הסתובבו חופשי בלי שהמאבטחים יחשדו שהם סתם מסתובבים במקום.
לטענת העובדת, היא היתה חלק מוועדת השמה, ושם "לא אהבו איך שהעדפתי גיוון, כי זה לא התפקיד שלי". היא אף אמרה כי "נראה שאנחנו מראיינים אנשים שיתאימו בין לבנים".
"היו פעמים שבכיתי מול השולחן שלי", היא ציינה. "הייתי בלתי נראית. זה היה כאילו אני לא חשובה - אז מה הטעם להיות שם?"
הראיונות נערכו בעקבות מזכר ששלח ג'יימס דאמור, מהנדס בגוגל שפוטר לאחר מכן. במסמך בן עשרת העמודים הוא טען שהחברה מפלה לרעה כל מי שלא נחשב "מוחלש" (נשים, שחורים, מהגרים וכו'), רק כדי שלא להיות מואשמת באפליה לרעה של אותם ציבורים. הוא הציע דרכים אחרות להפוך את החברה "ידידותית" יותר לאותם ציבורים, ובעיקר נשים, על ידי העסקת מי שהכי מתאים לכל תפקיד, כמו גם שינויים קלים בדרישות של תפקידים מסוימים כדי להקל על נשים לאייש אותם, במקום העסקה שרירותית לפי מכסות.
לפי דו"ח הגיוון של גוגל, אכן יש לה במה להשתפר: בעוד כ-70% מכלל עובדי החברה הם גברים, בתפקידים טכנולוגיים הגברים מהווים 80% מהעובדים, ובתפקידים ניהוליים 75%. בכל הפילוחים יותר מ-50% מהעובדים הם לבני עור.
יוֹלַנְדַה מַגְנוֹליני, מנהלת הגיוון בגוגל, מסרה לגארדיאן בתגובה לדברים: "אני תמיד מאוכזבת כשאני שומעת את הסיפורים האלה. זה העציב אותי אישית כשקראתי את זה, כי אני מכירה את ההשפעה של המילים האלו על הנשים הטכניות, שכישוריהן מועמדים תמידית בסימן שאלה. ליבי נשבר עבורן".
מגנוליני סירבה להתייחס לשערורייה נוספת שהחברה שלה מעורבת בה: בדיקה של משרד העבודה האמריקאי גילתה כי החברה מפלה לרעה נשים בתנאי השכר. המשרד תבע את החברה, שסירבה לחשוף בפניו נתונים, וזכה בניצחון חלקי כאשר החברה קיבלה מבית המשפט הוראה לחשוף נתונים על פערי השכר בחלק מהתפקידים. בתגובה החלה התארגנות של עובדות גוגל בעבר ובהווה לתביעה ייצוגית על אפליה.