נשיא ארה"ב ברק אובמה ביצע אמש (שבת), מהלך דרמטי והטיל וטו על החלטה של ארגון הסחר העולמי (ITC) שאסר על אפל, חברת הטכנולוגיה הגדולה והרווחית בארה"ב, למכור חלק ממוצריה בארצה שלה.
ההחלטה לאסור על מכירת המכשירים התקבלה בחודש יוני האחרון, בעקבות תביעה של סמסונג, מתחרתה הקוריאנית של אפל האמריקאית. יצרנית מכשירי סדרת גלקסי טענה כי יצרנית האייפון והאייפד מפירה פטנט שלה בתחום התקשורת הסלולרית, ועל כן יש לאסור עליה למכור את כל הדגמים העושים שימוש בשבבים המבוססים על הטכנולוגיה. רשימת הדגמים שנכללו בתביעה כללה את הדגמים השני (אייפון 3G), השלישי (אייפון 3Gs) והרביעי (אייפון 4) של האייפון, ודגמי התקשורת הסלולרית של האייפד מהדור הראשון והשני.
כאמור, איגוד הסחר העולמי קיבל את תביעתה של סמסונג ואסר על מכירה של הסמארטפונים והטאבלטים המדוברים.
אך עתה נשיא ארה"ב, שהתחייב בנאום "מצב האומה" שלו בתחילת השנה לעודד חדשנות ויצירתיות ולהילחם ב"טרולי פטנטים", שלח את נציג משרדו מייקל פרומן לקרוא תיגר על ההחלטה, בטענה כי מדובר בצעד שנועד לפגוע בתחרות באופן שאינו הוגן וכי הפטנט עליו דובר בתביעה הוא "הכרח תעשייתי" – הגדרה אותה ניתן להחיל על רעיונות רחבים שלא ניתן לייצר מוצר בקטגוריה הנוגעת אליהם בלי להשתמש בהם.
במקרים כאלה, מחויבת החברה בעלת הפטנט למכור רשיונות לשימוש בו לכל מתחרותיה במקום לתבוע על איסור מכירת כל המוצרים המבוססים עליהם.
בתגובה להחלטה מסרה סמסונג כי הם מאוכזבים מהסרת האיסור: "ההחלטה של ארגון הסחר העולמי מכירה בכך שסמסונג מוכנה לנהל משא ומתן הוגן ואפל ממשיכה להתנגד לקבלת רישיון".
אפל קיבלה את ההחלטה במחיאות כפיים ובירכה את הממשל על עידוד של חדשנות והוסיפה: "סמסונג טעתה כשניסתה להנצל לרעה את המערכת הפטנטים".
התביעה המדוברת היא אחת מעשרות תביעות הדדיות שהגישו החברה האמריקאית והחברה הקוריאנית אחת נגד השנייה בשלוש השנים האחרונות. המאבק החל כאשר אפל תבעה את סמסונג על הפרת פטנטים הקשורים בעיצוב האייפון והאייפד במכשיריה, והמשיך עם טענות הדדיות מצד שתי החברות. באופן תמוה, לאורך כל אותה תקופה, במהלכה כבר נגזר על סמסונג תשלום קנס של למעלה ממיליארד דולר לאפל, המשיכה אפל להשתמש ברכיבים של סמסונג באייפון ובאייפד, ולפי דיווחים בימים האחרונים היא אף שוקלת לשלב באייפד מיני הבא שלה מסך תוצרת סמסונג – אחד הרכיבים היחידים שעד עתה יוצרו ע"י מתחרותיה של הענקית הקוריאנית.
למרות שזה כמובן לא קשור להחלטתו, נשיא ארה"ב, כלל לא משתמש באייפון והוא אף מפורסם ב"התמכרותו" למכשיר הבלקברי, ואפילו ביקש לאבטח אותו במיוחד כדי שיוכל להשתמש בו בבית הלבן.
>> 24 דברים שערורייתיים שליצרני האייפון אסור לעשות