זוכרים את הימים הטובים בהם בעיטה חזקה מדי של כדור אילצה אתכם להתחנן בפני השכן שיחזיר לכם אותו? אז עכשיו תדמיינו שהכדור מוחלף ברחפן, והשכן שלכם הוא אפל בכבודה ובעצמה.
בשנים האחרונות זכינו לצפות בלא מעט צילומי רחפן שעקבו אחרי בניית הקמפוס החדש והמרשים של אפל. אתר הבניה, שהעבודה עליו הושלמה בחודשים האחרונים, הפך להיות אבן שואבת לכל אלו שרוצים הצצה קלה ממעוף הציפור אל אחד הקמפוסים המרשימים בעולם, שמכילים את הטכנולוגיה הנחשקת ביותר בשוק. אבל לסיפור הזה לא היינו מוכנים: אסף קאופמן, ישראלי אשר מתגורר בסן פרנסיסקו, הטיס את הרחפן שלו מעל הקמפוס של אפל, כשלפתע איבד שליטה עליו, והרחפן התרסק אל תוך הקמפוס.
האם אפל יירטה את הרחפן? או שפשוט התרחשה תקלה?
קאופמן הטיס במהלך סוף השבוע האחרון את רחפן ה-DJI Phantom שרכש, לדבריו, לכבוד בר המצווה של בנו. במהלך הטיסה הפנה קאופמן את הרחפן לכיוון הקמפוס החדש של אפל. לטענתו, כאשר הרחפן נכנס לתוך שטחו של הפארק, לפתע איבד שליטה עליו, וצפה בו מתרסק אל תוך הקמפוס. עד כה לא ברור האם אפל יירטה את הרחפן, או שאולי מדובר בתקלה שהתרחשה בעת ההטסה.
בשיחה מיוחדת שערך גיקטיים עם קאופמן הוא מספר כי לפני ההטסה, הוא בדק כי כל הרכיבים של הרחפן תקינים, לא נראתה כל תקלה דרך הרחפן או האפליקציה שלו. לאחר הטיסה בדק קאופמן את קבצי הלוג של הטיסה, וגילה כי ברגע המעבר מעל השטח של אפל פארק, התרחשה הפרעה אלקטרו-מגנטית שגרמה לאיבוד השליטה על הרחפן. צירוף מקרים? שיבוש מכוון של הטסת הרחפן? עד כה, אפל לא הסכימה להודות כי הפילה את הרחפן.
בתחילה סבר קאופמן כי הרחפן התרסק אל תחומי החצר הפנימית של הקמפוס, או על גג הבניין. על כן, פנה לעזרת צלם מקצועי המתמחה ברחפנים, אשר מצלם בשנים האחרונות את הקמפוס של אפל באמצעות רחפן על בסיס שבועי וחודשי (ואפילו צילם סרטונים עבור אפל בתשלום). הצלם, אשר שלח רחפן Phantom 4 Pro משל עצמו בחיפוש אחר הרחפן המרוסק, הצליח לאתר את הרחפן המדובר בין שני פאנלים סולאריים, כאשר הוא נראה במצב סביר, ככל הנראה עם מדחפים פגועים.
אבל רגע לפני שאנחנו צוללים לחלק העוד פחות נעים של הסיפור, אתם יכולים לחזות ברגעי ההתרסקות של הרחפן כפי שנתפסו בעדשת המצלמה שלו, ובמציאת הרחפן על ידי הצלם:
לאחר מציאת הרחפן, קאופמן יצר קשר עם צוות האבטחה של אפל וסיפר להם את אשר אירע, ולטענתו הם מסרו לו כי אם ימצא הרחפן, הוא יוחזר אליו. לאחר כמה ימים הודיע צוות האבטחה של הקמפוס לקאופמן כי הרחפן הורד מהגג ונמצא בידיהם. ראש מערך האבטחה התנה את מסירת הרחפן בחתימה על מסמך שמבהיר כי לא יטיס עוד רחפנים בקרבת שטח הקמפוס, ובמענה על לא מעט שאלות שיבהירו את מהות ההטסה. קאופמן מספר כי למרות שהוא בטוח שלא ביצע כל עבירה בעצם ההטסה מעל המתחם, הוא הסכים לחתום על המסמך, ולו רק כדי לקבל בחזרה את הרחפן שלו.
כמה ימים לאחר מכן, ראש מערך האבטחה יצר עימו קשר פעם נוספת והודיע לו כי אפל לא תחזיר לו את הרחפן, כיוון שבחרה להעביר אותו לרשויות החוק. כעת, קאופמן צריך להמתין להחלטת הרשויות כדי לקבל את הרחפן ששייך לו בחזרה.
הטסה מעל שטח הקמפוס היא עניין לא פשוט
הטסה מעל הפארק של אפל היא דבר בעייתי למדי, וסבך רגולטורי לא קטן: לפי דיווחים ברשת, אפל שכרה צוות אבטחה מיוחד שמנטר פעילות רחפנים בשטח הקמפוס, ומרחיק את המטיסים מהאיזור. אם המטיס מסרב להתפנות, תפקיד הצוות לעכב אותו עד להגעת המשטרה. עם זאת, כל נושא ההטסה מעל הקמפוס של אפל הוא נושא סבוך למדי.
חוקי רשות התעופה הפדרלית בארצות הברית (ה-FAA) מציבים את הגובה המקסימלי בו מותר להטיס רחפן: 400 רגל. אם לא די בזאת, רגולציה נוספת מחייבת הטסת רחפן בגובה של לפחות 360 רגל מעל מבנה. בהנחה שגובה הבניין של אפל הינו בערך 40 רגל (בהתאם למספר הקומות שלו), הטסה חוקית מעליו צריכה להתקיים בגובה מאוד מדויק ומסוים – אחרת הטייס יפר את חוקי ההטסה מעל הבניין, או את חוקי ההטסה מעל הגובה המקסימלי.
אפל יכולה להיעזר בתקדים משפטי שגרס כי בעל שטח מסוים זכאי גם לבעלות על המרחב האווירי שמעליו (עד גובה 365 רגל), ועל כן, הטסה מעל המתחם של אפל עשויה להיחשב כפלישה לשטח פרטי. כדי להפוך את שטח הקמפוס שלה לאזור ללא טיסות, אפל צריכה לרשום את הבניין ב-FAA. עד כה היא לא ביצעה זאת. אם הייתה נרשמת כאזור אסור לטיסות, אפליקציות הטסה רשמיות היו יכולות למנוע מטייסים להגיע עם רחפנים לאזור.
"אני מכיר את כל הכללים האלה", מספר קאופמן, ומרחיב כי הוא בדק בעצמו את כל החוקים לפני ולאחר המקרה, ובטוח כי ההטסה שביצע עומדת בכל התקנים ובכל הדרישות המחמירות של ה-FAA.
האם לאפל יש סמכות להפיל ולהחרים רחפנים?
כל המקרה נגמר בסוג של נס, כאשר הרחפן התרסק על הגג, ולא כמה מטרים מאוחר יותר בחצר הפנימית, בה אנשים היו עשויים להיפגע פיזית מהתרסקות הרחפן. עם זאת, התרסקות הרחפן יכלה לפגוע פיזית בפאנל סולארי, אשר עלותו לא נמוכה.
בינתיים, השאלה העיקרית והמתבקשת היא האם לאפל יש סמכות להפיל ולהחרים מכשירים פרטיים על דעת עצמה. בהנחה שקאופמן אכן הטיס את הרחפן על פי כל החוקים והדרישות, אין לאפל עילה לאותה התנהגות אשר קאופמן מתאר כ"בריונית". לאחר המקרה, סביר להניח כי אפל תהדק את המדיניות שלה בנוגע לרחפנים, ויתכן שתפעל להרחקה מוחלטת שלהם מאיזור הקמפוס, כאשר היא יכולה לטעון כי הדבר מסכן את חייהם של העובדים. כולנו ידענו שאפל אוהבת את הגן שלה סגור – אבל כעת מסתבר שהדבר נכון גם לשטח האווירי מעל הקמפוס הנוצץ שלה.
תודה לרהב רוזנברג על הסיוע בהכנת הכתבה
הכתבה פורסמה במקור באתר Geektime
עוד ב-Geektime:
תביעה נגד הבנקים בישראל על סירוב לתמיכה בחברת מטבעות וירטואליים
הבעיה של חברת התשלומים הסלולריים העצמאית Colu