"לא נתקלתי בסירוב מטעם מנכ"ל של חברה להופיע בפני ועדת הכלכלה או לשתף עמה פעולה, תוך התעלמות מבקשתי המפורשת. נשמח להגעת נציגים מקצועיים המתמחים בתחומים השונים שיעמדו על הפרק, כל עוד אותם נציגים יגיעו בנוסף להגעתכם, ולא כתחליף" – כך פנה יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), במכתב שנשלח בשבוע שעבר למנכ"לית פייסבוק ישראל, עדי סופר-תאני, ומנכ"ל גוגל ישראל, ברק רגב.

בשנים האחרונות גוגל ופייסבוק צברו כוח פוליטי וכלכלי, וכיום הן שולטות על תעבורת מידע, על מידע פרטי של משתמשים ועל שוק הפרסום באינטרנט – תחום שבו נהפכו השתיים לדואופול.

בשנה האחרונה התקיימו בכנסת דיונים בוועדות השונות סביב פעילותן של ענקיות האינטרנט בישראל. לצד הצעות חוק העוסקות בהגבלת תוכן פלילי שמופץ באמצעות הפלטפורמות (חוק חסימת אתרים וחוק הפייסבוק), התקיימו דיונים בוועדת הכלכלה בנוגע להתנהלות העסקית של גוגל ופייסבוק בישראל. בדיון שנערך בינואר השנה, שבו השתתפו יו"ר רשות המסים לשעבר משה אשר והממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, ביקש כבל להבין אילו תהליכים מבצעות שתי הרשויות כדי לבדוק את היקף פעילותן של ענקיות האינטרנט בישראל.

מתקפה של כבל על גבאי (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

בדיון ציין אשר כי החברות נמצאות בתהליכי שומה ברשות המסים, אך לא הרחיב על כך. הלפרין הסבירה כי הרשות להגבלים עסקיים תשקיע מאמצים רבים לעקוב אחר הפעילות של ענקיות האינטרנט, ותבחן אם הן מנצלות את כוחן לרעה. בדיון נכחו נציגי החברות, אבל לא המנכ"לים שלהן.

"קיום הדיון הוא אינטרס משותף"

גוגל ופייסבוק מקיימות בישראל פעילות עסקית משמעותית, ואף הקימו כאן מרכזי פיתוח. לפייסבוק יש יותר מ-200 עובדים בישראל – כמחציתם עובדים במחלקת הפיתוח, שבראשה עומד ג'ואי שמחון, והשאר עובדים תחת מנכ"לית פייסבוק ישראל, סופר-תאני. גוגל ישראל מעסיקה כ-800 עובדים, מתוכם כ-650 עובדים במרכזי הפיתוח תחת פרופ' יוסי מטיאס, סגן נשיא להנדסה בגוגל העולמית, ושאר העובדים תחת מנכ"ל גוגל ישראל, רגב.

בתחילת מאי ערכה ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת שימוע לפייסבוק בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה, וביקשה לבדוק אם נעשה שימוש לרעה במידע של ישראלים. במסגרת פרשה זו, נשאב מידע של 85 מיליון משתמשי הרשת החברתית ללא ידיעתם, ונעשה בו שימוש בניסיון להטיית הבחירות בארה"ב. בין נפגעי הפרשה היו 28 ישראלים שהתקינו את האפליקציה שדרכה נשאב המידע, ובנוסף להם נחשפו פרטיהם של 47 אלף ישראלים שלא השתמשו באפליקציה, ככל הנראה דרך חברי הפייסבוק שלהם שכן עשו זאת.

הדיון שהתקיים בוועדה ניסה להתחקות אחר השימועים שנערכו למנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, בקונגרס האמריקאי ובפרלמנט האירופי, וחברי הכנסת הציגו שאלות לנציגת פייסבוק. בשונה מהשימועים האחרים שאליהם הגיע מנכ"ל החברה, בישראל היא בחרה לשלוח את ג'ורדנה קוטלר, מנהלת מדיניות החברה בארץ.

עוד לפני השימוע שנערך בעקבות הפרשה, נערכו דיונים נוספים בכנסת על הפרת פרטיות משתמשים – וגם בהם מנכ"לי החברות לא נכחו, ובחלק מהדיונים כלל לא נכחו נציגים מטעם החברות. יש לציין כי אין חוק שמחייב את נציגי החברות להופיע בדיוני הוועדה.

במכתב ששלח כבל בסוף מאי וממוען לרגב וסופר-תאני, הוא הסביר כי בכוונתו לקיים דיון נוסף בוועדת הכלכלה במתכונת של שאלות ותשובות לדרגים הבכירים בפייסבוק ובגוגל ישראל. עוד הוא ציין כי הדיון יכלול דיווחים מרשות ההגבלים העסקיים ורשות המסים על התקדמותם בבדיקות שציינו שהם מקיימים. "הדיון הוא אינטרס משותף לשני הצדדים, ויכול להגביר משמעותית את אמון הציבור בפלטפורמות, לכן אני מצפה לשיתוף פעולה מלא מצדכם", כתב כבל.

_OBJ

תגובות החברות למכתב זהות לחלוטין, ולכן נראה כאילו הן תואמו מראש. בתגובתן מסרו שתי החברות כי הן מעוניינות לשתף פעולה, אך המנכ"לים לא יגיעו לדיונים, אלא צוות מקצועי רלוונטי.

בעקבות התשובה השלילית של החברות, נשלח מכתב נוסף מוועדת הכלכלה, שהדגיש כי עד כה מנכ"לים של חברות השתתפו בדיונים בכנסת הקשורים בפעילות החברה שהם עומדים בראשה. "חשבתי שראיתי הכל בשלוש השנים שבהן אני מכהן כיו"ר ועדת הכלכלה, אבל עדיין לא נתקלתי במנכ"לים של חברות שמסרבים להופיע בפני הוועדה, תוך תיאום עמדות מלא. המנכ"לים של גוגל ישראל ופייסבוק ישראל יכולים לכבד את ועדת הכלכלה ואת הכנסת ולהופיע בפני הוועדה, כפי שעושים כל המנכ"לים של החברות המובילות במשק. סירוב כזה אינו מתקבל על הדעת ולא נסכים לו".

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
מסמך ההנחיות המחמיר של נטפליקס נגד הטרדות מיניות
תתפלאו, אבל ישראל משתתפת במונדיאל

מדובר של גוגל ישראל נמסר בתגובה: "כפי שמסרנו לוועדה, אנחנו נשמח להשתתף ולהביא נציג מתאים מחו"ל שנושא הדיון הוא תחום מומחיותו".

מפייסבוק ישראל נמסר בתגובה: "כפי שמסרנו לוועדה, אנו מעריכים את עבודתה ושמחים להשתתף בדיונים. לכן אנחנו מציעים את האדם הרלוונטי ביותר לנושא זה, שיכול לענות על השאלות החשובות".