מערכת "מסר אישי", האמורה להתריע באמצעות מכשירי הסלולר מפני אירועים ביטחוניים כמו מתקפת טילים, כדי שהציבור יידע מתי להיכנס למקלטים, לא הופעלה עד כה גם בסבב הלחימה הנוכחי במבצע "צוק איתן". זאת, על אף שמסתמן כי יש בה צורך משום שבמקומות רבים במרכז דיווחו אזרחים כי לא שמעו את האזעקה לפני הנפילות.
אז איפה אפשר להתעדכן באזעקות בזמן אמת אם לא שומעים אותן?
מדובר בסבב הלחימה השני שבו מערכת מסר אישי לא הופעלה מבצעית. כך היה גם במבצע עמוד ענן בנובמבר 2012, אז מסר צה"ל כי "מערכת מסר אישי נמצאת בשלבי סיום הפיתוח והיא עדיין לא מבצעית. לכן, בהערכת מצב בתחילת המבצע הוחלט שלא ייעשה בה שימוש בעמוד ענן". חלפו כשנתיים, וגם כעת הצבא מתייחס למערכת ככזו שאינה בשלה ונמנע מלהפעיל אותה.
מערכת מסר אישי אמורה לשלוח למכשירי סלולר של האזרחים באופן מיידי התראות על אירועים כמו רעידת אדמה, התהפכות מכלית נפט או נפילת טילים. המערכת היא חלק מפרויקט רחב יותר המוכנה "מסר לאומי" הכולל התראות במגוון ערוצים, כולל אינטרנט, טלוויזיה, רדיו וצופרים. התקציב שהוקצה להקמת המערכת מסתכם ב-400 מיליון שקל.
רק בתחילת יוני האחרון התגאו במשרד התקשורת על כך שהשר, גלעד ארדן, חייב את חברות התקשורת להתממשק למסר אישי. "לאור העובדה שמערכת מסר אישי נדרשת להתממשק לרשתות של חברות הסלולר, החליט משרד התקשורת, לתקן את רישיונן של החברות כך שהשירות ייחשב לחלק בלתי נפרד מחובותיהן ברישיונות", הודיע המשרד. ארדן הוסיף: "המהלך יסייע להפצת ההתראות במקרי חירום ולהצלת חיים". עוד נכתב כי המשרד הנחה את חברת Apple לעדכן את גרסת התוכנה במכשירי האייפון כך שתתמוך במסר אישי. התאריך שנקבע אז לחברות הסלולר הוא 28 בספטמבר, אך יש לציין שכל חברות הסלולר הגדולות כבר מחוברות למערכת.
הטכנולוגיה שבה משתמשת מערכת מסר אישי מכונה Cell Broadcast. זו אמורה להזריק למכשיר הודעת טקסט דמויית SMS עם התראה מבוססת מיקום גיאוגרפי. בראיון ל-TheMarker שנערך ב-2013 הסביר סא"ל גיל הופמן, ראש מחלקת תקשוב והתרעה בפיקוד העורף: "המטרה היא לשפר את ההתרעה ברחבי הארץ כך שהיא תהיה ממוקדת ואישית". הופמן הוסיף כי ההתרעה לא ממוקדת דיה, והביא כדוגמה טיל שכוון לירושלים בזמן מבצע עמוד ענן. ההתרעה הופעלה בכל מרחב ירושלים ושלחה למקלטים ולממ"דים מיליון איש, בעוד התרעה ממוקדת היתה מגיעה לאלפי אנשים בלבד הסמוכים לאזור הנפילה.
באותו ראיון סיפר הופמן גם על אפליקציית התרעות שמפתח פיקוד העורף תחת השם iOref. גם היא עדיין לא ראתה אור אך במקומה עלו לחנויות האפליקציות יישומים פרטיים שאנשים כתבו כמו אפליקציית "צבע אדום".
מצה"ל נמסר בתגובה: "בשלב זה מערכת מסר אישי איננה מבצעית, בימים אלה נעשות פעולות למבצועה".
עוד ב-TheMarker: