קניתם אי פעם אפליקציה מהחנות של גוגל בישראל? לדעת עורך דין גיא אופיר יש לכם עילה לתביעה ייצוגית נגדה. הסיבה: מתחת לכפתור הכרישה מצוין כי המחיר כולל מע"מ, אך בפועל החברה אינה משלמת מע"מ בישראל ולמעשה מקבלת את כל הסכום היישר לכיסיה, מהם היא מעבירה בטובה 30% למפתח, ולכן הצרכן אינו יכול לקבל עליו החזרי מס כפי שניתן לצפות.
אתמול הגיש עורך דין אופיר עתירה לבג"ץ נגד שר האוצר, יאיר לפיד, רשות המסים והעומד בראשה, משה אשר והחברות גוגל ופייסבוק, בשל אי גביית המע"מ מהחברות הללו, כמו גם מחברות בינלאומיות נוספות, על עסקיהן בישראל.
"גוגל ופייסבוק מוכרות שירותים לתושבי ישראל", מסביר אופיר לנקסטר בראיון טלפוני. "הסכמי ההתקשרות שלהן עם תושבי ישראל הם בעברית, הן מבצעות סליקה בשקלים, משכנעות מפרסמים מקומיים להשתמש בשירותיהן כדי להגיע לקהל וכל המחירים כוללים לכאורה מע"מ, אבל הן לא משלמות את המע"מ". אופיר מדגיש כי "על פי הדין הישראלי, העסקה בוצעה בישראל. אמנם, בשנות ה-90 היה מבחן מיקום השרת שקבע, אבל מאז בתי הדין אמרו שמה שחשוב הוא הקהל אליו אתה פונה וכשאתה פונה לתושבי ישראל, משמעות הדבר שהעסקה בוצעה בישראל ואתה צריך לשלם מע"מ בישראל". למרות זאת, הוא אומר, רשות המסים לא מחייבת את החברות הללו במסים הללו.
לדברי אופיר, הדבר כורם נזק של רבע מיליארד דולר בשנה למשק הישראלי, בנוסף להטעיית הצרכנים שחושבים שעל הסכומים שהם משלמים לחברות משולמים מסים שעליהם עם יכולים לקבל החזרים.
לפי העתירה, הטענה תקפה נגד רוב חברות האינטרנט, ביניהן אמזון, מיקרוסופט ודרופבוקס. הסיבה שאופיר מציין בעתירה דווקא את פייסבוק וגוגל היא שבעקבות תביעות אחרות שניהל מולן לאחרונה הוא מחזיק בהודאותיתן המפורשות כי הן מקיימות פעילות מסחרית ושיווקית בישראל.
אם נחייב אותן לשלם עוד 18% מע"מ על השירותים הללו הן לא עשויות להעלות את מחיריהן לקהל הישראלי?
"המחיר לא באמת יעלה בגלל ה-18% מע"מ, כי יש תחרות מול עסקים מקומיים, כולל מאקו. כולם משלמים מסים וגם הם צריכים לשלם מסים. אי אפשר לא לאכוף את החוק נגדם. זו גם חשיבה קצרת מועד להגיד שאני עלול לשלם יותר"
אופיר מוסיף כי כתב מכתב בנושא לרשות המסים כבר ביולי, אך "כנראה עסוקים שם מדי בלכתוב פוסטים בפייסבוק ועוד לא היה להם זמן לענות לי". הוא מציין ש"מצאתי באתר שלהם חוות דעת שמדברת על מבחן מיקום השרת. זה מצחיק ועצוב שרשות המסים עובדת לפי חוות דעת משנות ה-90. כנראה שאנשי הרשות עדיין גולשים בנטסקייפ".