נוקנוק, האפליקציה הישראלית שהציתה את הרשת בשבועיים האחרונים, תשנה את ייעודה במטרה להתגבר על הביקורת ולמנף את התכונה היותר פופולארית שלה.
כזכור, לפני כשבועיים יצאה לחנויות האפליקציות גרסא חדשה של נוקנוק, שהחלה את דרכה כאפליקציית שיחות חינם על גבי הרשת. הגרסה החדשה כללה תכונה מעניינת שזיכתה אותה בתשומת לב רבה - היכולת לראות באילו שמות שמרו אתכם אנשי הקשר שלכם על הטלפונים שלהם.
עד מהרה התברר שתכונה אחרת באפליקציה - היכולת שלה לספר לכם מי מתקשר אליכם גם אם אינו נמצא ברשימת אנשי הקשר שלכם - עוררה זעם רב בקרב המשתמשים, שהאשימו את החברה בהפרת פרטיות ובכך שהיא אוספת פרטים גם אודות אנשים שכלל אינם משתמשים במוצר שלה. גם הקושי הרב בבקשה להסיר פרטים אישיים מהמאגר של האפליקציה עוררה לא מעט תסכול וכעס.
"תכונת זיהוי המתקשר היתה באפליקציה כמעט מהתחלה ואף אחד לא עשה ממנה סיפור", אומר ל-NEXTER ארד אקיקוס, מנהל האסטרטגיה והמחקר בנוקנוק, בראיון ראשון מאז ההחלטה לוותר על תכונה זו. "אנחנו יכולים להבין למה עכשיו, על רקע רמת המודעות והבאזז המשוגע סביב המוניטין (היכולת לדעת באילו שמות שמרו אתכם אנשי הקשר שלכם), התפתחה שיחה סביב זיהוי המתקשר".
לדבריו, "ראינו את השיחות ברשת, דיברנו עם אנשים והגענו למסקנה שיש פה מצד אחד תכונת שירות שלא קשורה לעולם החדש ומצד שני יש תכונה חברתית - שזה לאן שאנחנו רוצים ללכת". הוא מדגיש כי התכונה החדשה, לצפייה בשם המשתמש בספרי הטלפונים של חבריו, התגלתה כשימושית ומבוקשת: מאז ההשקה שלה, הוא אומר, "אנחנו סביב 40,000 הורדות ביום וחצינו 600,000 הורדות בשבועיים - לא ראינו דבר כזה בארץ".
לכן, אומר אקיקוס, "על זיהוי המשתמש נוותר - כי למרות שהוא בכלל מבוסס על מאגרי מידע חופשיים, הוא גורם לאנשים לאי נעימות". הוא אמר כי הוא שוקל לקיים טקס פומבי ל"שריפת הדאטה-בייס", למרות שהוא מדגיש כי לחברה אין מאגר נתונים מסודר של משתמשים, אלא רק זיכרון מטמון (cache) של חלקם, המתחלף ממילא כל הזמן וצפוי להימחק בקרוב. הוא הוסיף כי החברה רוצה להפוך לאפליקציה חברתית משפיעה, ולכן "אנחנו צריכים לחתוך דברים אחרים, ובמיוחד כאלה שמושכים אש".
בימים הקרובים תוציא החברה גרסא חדשה של האפליקציה, בה תוסר תכונת זיהוי המתקשר, כך שהתכונה היחידה תהיה צפייה בשמות איש הקשר של המשתמש על המכשירים של חבריו - תכונה שכבר משתקפת בעמוד הפייסבוק החדש שהעלתה החברה מוקדם יותר היום. זמן קצר לאחר מכן היא תוסיף לאפליקציה את היכולת לתקשר בצ'ט עם מי שהעניק למשמתש את כל אחד מהשמות, באופן אנונימי. כך, אומר אקיקוס, "אנחנו ניתן רק לאנשים שהורידו את האפליקציה לצ'וטט בינם לבין עצמם. ברגע שכל המערכת הופכת לכזו שמתקשרת רק בינה לבין עצמה, אנחנו יכולים לתת הגדרות פרטיות ברורות, כמו אפשרות למנוע מאנשים למצוא אותי בעזרת כינוי מסוים".
אקיקוס מגדיר את הצפייה בשמות שניתנו למשתמש על ידי חבריו כחזרה לתרבות האינדיאנית: "זה המקום שבו אנחנו מקבלים את השם השני שלנו, מה שחברים באמת חושבים עלינו - כמו האינדיאנים, שקראו לאדם ענן שחור כי היתה שריפה כשהוא נולד". לדעתו, המיקוד החדש של האפליקציה ב"שם האינדיאני" של המשתמש יעזור לו גם ללמוד עם מה אנשים מזהים אותו וגם להשפיע על הדברים שהוא מזוהה איתם, על ידי יכולת לבקש להסיר כינויים מסוימים.
אתם מודים שלא ידעתם במשך שלוש שנים מה אתם רוצים לעשות ולכן החזרתם את "נוקנוק" לימי קודמתה, "מיזהזה", שגם היא עצבנה אנשים בדיוק מאותה סיבה?
"נכון, עשינו פיבוט. אבל סוף כל סוף מצאנו את עצמנו במקום שראינו מה תופס בלי ספק. כמו שפייסבוק, בזמנו, הצליחה להדיח את מייספייס ורשתות חברתיות אחרות בזכות הפיכת מידע הרקע - רשימת הקשרים שלנו - לעיקר, כך התכונה של ניהול המוניטין בנוקנוק לוקחת את מידע הרקע (השם של המשתמש אצל חבריו) והופכת אותו לעיקר. כך נראית מדיה חברתית טובה וזה המקום שאנחנו רוצים להיות בו".