לפני מספר שבועות נחתמה עסקת המכירה של חברת מובילאיי לענקית השבבים האמריקאית אינטל, ששילמה תמורת החברה הירושלמית כ-15.2 מיליארד דולר. הכותרות דיברו בצדק על "האקזיט הישראלי הגדול ביותר בכל הזמנים" ופרופסור אמנון שעשוע, ממייסדי מובילאיי, אף נבחר להדליק משואה בטקס יום העצמאות הממלכתי בהר הרצל.
אולם, חוץ ממובילאיי היו עוד לא מעט חברות מרשימות, שהצליחו לפתח טכנולוגיה או מוצרים יוצאי דופן, להרשים חברות בינלאומיות ענקיות ולהביא קצת נחת לאבא ולאמא של המייסדים, ועל הדרך גם למשקיעים ולמס הכנסה. לכבוד יום העצמאות ה-69 של המדינה, הנה 10 האקזיטים הגדולים ביותר:
10. Retalix נמכרת ל-NCR ב-650 מיליון דולר
Retalix (ריטליקס) הוקמה ב-1982 על ידי בארי שקד ובראיין קופר תחת השם Point of Sale. ריטליקס החלה את דרכה בפיתוח תוכנות לקופות ברשתות שיווק, ובהמשך התרחבה גם לפיתוח של תוכנות לניהול חנויות וערוצי מכירות, ניהול לקוחות ושיווק, מסחור מותגים ולוגיסטיקה. כיום החברה פועלת כחברה בת של NCR תחת השם NCR Israel.
9. Viber נמכרת ל-Rakuten ב-900 מיליון דולר
וייבר, שנמכרה ב-2014 לענקית הטלקום היפנית Rakuten, הוקמה ב-2011 על ידי היזם הישראלי טלמון מרקו, יחד עם היזמים איגור מגזיניק, סאני מרואלי ועופר סמוכה. המוצר שפיתחה החברה הוא יישום שיחות קול, וידיאו וצ'ט עם יותר מ-260 מיליון משתמשים קבועים. ארבעת המייסדים, אגב, פיתחו גם את iMesh, תוכנת שיתוף קבצים שהיתה פופולארית מאוד בתחילת המילניום הנוכחי. לפני שבוע זכו לאקזיט נוסף, כשמכרו את חברת הנסיעות השיתופיות Juno ל-Gett תמורת 200 מיליון דולר.
8. Valtech Cardio נמכרת ל-Edwards Lifesciences תמורת 990 מיליון דולר
הטכנולוגיה שפיתחה Valtech Cardio הישראלית מתמקדת בטיפול במצבים בהם השסתום שבין העלייה והחדר השמאליים בלב לא נסגר כראוי, מה שמוביל לזרימה של דם מהחדר לעלייה בזמן התכווצות הלב. במקרים חמורים מצב זה יכול להוביל להידרדרות משמעותית בתפקודו של הלב עד כדי מוות, ובארה"ב ישנם כ-4.2 מיליון חולים במחלה זו. בנובמבר 2016 נרכשה החברה על ידי ענקית המכשור הרפואי Edwards Lifesciences, הנסחרת בנאסד"ק בשווי של כ-19 מיליארד דולר.
7. Trusteer נמכרת ל-IBM תמורת מיליארד דולר
טראסטיר פיתחה טכנולוגיה למניעת פשעי סייבר במחשבים ארגוניים, במטרה לעזור לחברות להגן על עצמן לא רק מפני זליגת מידע, אלא גם מפני הפסד פיננסי. החברה נוסדה ב-2006 על ידי מיקי בודאי, ראקש לונקר, עמית קליין, שמוליק רגב ואלדן בן-חיים. ב-2013 נמכרה החברה ל-IBM, ובודאי ולונקר הפכו עם השנים לשניים מהמשקיעים הפרטיים הבולטים ביותר בישראל. IBM הפכה את החברה למעבדת מחקר בתחום הסייבר, שכוללת למעלה מ-200 חוקרים ומפתחים.
6. Waze נמכרת לגוגל תמורת 1.3 מיליארד דולר
את אפליקצית ווייז לא צריך להציג. אחרי הכל, היא נהנית מ-65 מיליון משתמשים קבועים בעולם, מתוכם יותר מ-2 מיליון נהגים ישראלים. ההתחלה הייתה כאשר אהוד שבתאי רצה שמכשיר ה-GPS שלו יהיה מעודכן ויציג כבישים חדשים ומצלמות מהירות. כאשר חברות המפות סירבו לשתף פעולה, הוא פיתח אפליקציה שממפה את הדרכים בהן נוסע המשתמש. מהר מאוד התפתחה סביב האפליקציה, שנקראה FreeMap, קהילה פעילה של יותר מ-1,000 משתמשים שהחלו למפות את כבישי הארץ, ובהמשך, לאחר השלמת המיפוי, החלו גם לדווח על מפגעים ועומסי תנועה. החברה, שפעלה אז ממשרדים צנועים ברעננה, צמחה וגייסה כ-67 מיליון דולר ממספר משקיעים וקרנות הון סיכון. לאחר מו"מ עם מספר חברות, בהן אפל ופייסבוק, נמכרה לבסוף לגוגל תמורת 1.3 מיליארד דולר. נועם ברדין ואהוד שבתאי עובדים כיום בגוגל ואורי לוין הפך למשקיע פרטי. גם כיום נהנה השירות מצבא של מתנדבים, חברי קהילה ומנהלים שתורמים למיפוי ולשיפור של האפליקציה בכל העולם.
עוד ב-Geektime:
איזו שנה זו? עלייה במכירות הספרים המודפסים על חשבון האלקטרוניים
טוויטר מתחילה לשדר ערוצי טלוויזיה חיים
5. M-Systems נמכרת לסאן דיסק תמורת 1.6 מיליארד דולר
היזם והממציא הישראלי דב מורן הקים ב-1989 את M-Systems, שהייתה חלוצה בפיתוח של התקני זיכרון בטכנולוגיית פלאש. המוצר הידוע ביותר של החברה היה כונן זיכרון נייד ששמו Disk-On-Key, שבינתיים הפך לשם גנרי לכוננים מסוג זה. מורן, היזם שמאחורי החברה, הקים מאז עוד מספר סטארטאפים ובהם Modu, מיזם הטלפונים המודולריים, ורשם עשרות פטנטים. כיום הוא משקיע פעיל בקרן Grove Ventures אותה הקים.
4. מרקורי נמכרת ל-HP תמורת 4.5 מיליארד דולר
מרקורי הוקמה בשנת 1989 על ידי אריה פיינגולד ופיתחה מערכת בדיקה אוטומטית של תוכנה. החברה הצליחה לגייס כספים, להנפיק ואף לרכוש מספר חברות, עד שב-2006 הגיעה הצעה מ-HP. במסגרת העסקה שילמה HP סכום מרשים של 4.5 מיליארד דולר, ומרקורי הפכה למרכז פיתוח של חטיבת התוכנה של HP (כיום HPE).
3. כרומטיס נמכרת תמורת 4.75 מיליארד דולר
החברה, שהוקמה ב-1998 על ידי ד"ר רפי גדרון, אורני פטרושקה, יוסי שוסמן, יאיר אורן וסטיב קורן, פיתחה טכנולוגיה לשיפור תעבורת המידע על גבי סיבים אופטיים. כשהייתה בת שנתיים בלבד, ללא הכנסות או מכירות משמעותיות ולאחר שגייסה כ-50 מיליון דולר, נמכרה כרומטיס בשנת 2000 לחברת Lucent תמורת 78 מיליון מניות של החברה הצרפתית, מה ששיקף באותו זמן תג מחיר של 4.8 מיליארד דולר. עם זאת, תוך זמן קצר התפוצצה בועת הדוט.קום וחברות התקשורת והטלקום, שהיו אמורות להיות הלקוחות הגדולות של הטכנולוגיה, נפגעו קשות. באוגוסט 2001, קצת יותר משנה לאחר הרכישה, סגרה Lucent את חטיבת כרומטיס, רשמה את ההוצאה כהפסד ומרבית העובדים פוטרו.
2. NDS נמכרת תמורת 5 מיליארד דולר
חברת NDS הירושלמית, שפועלת מאזור התעשייה בהר חוצבים, נוסדה ב-1989 על ידי דב רובין, יוני השקס, מיכאל דיק וישי סרד, אליהם הצטרפו בהמשך עוד חוקרים ממכון ויצמן, ובהם מיקי כהן וגרשון בראון. החברה פיתחה מערכת הצפנה וניהול זכויות דיגיטלי (DRM) להגנה על שידורי טלוויזיה בפלטפורמות השונות, כמו שידורי לוויין וכבלים. במהלך השנים רשמה החברה מאות פטנטים ובשיאה העסיקה במרכז הפיתוח הישראלי שלה יותר מ-1,000 עובדים. בין המשקיעים בה היו News Corp של רופרט מרדוק וכן הציבור, במסגרת הנפקה שביצעה. בשנת 2012 נרכשה החברה במלואה על ידי יצרנית ציוד התקשורת האמריקאית סיסקו תמורת 5 מיליארד דולר. תוך זמן קצר יחסית פרשו מרבית המייסדים והמנהלים הבכירים שלה, ופעילות הפיתוח צומצמה במסגרת כמה גלי פיטורים שערכה סיסקו בישראל.
1. מובילאיי נמכרת תמורת 15.2 מיליארד דולר
לפני כחודש וחצי נחתמה העסקה הגדולה בכל הזמנים בהייטק הישראלי: ענקית השבבים האמריקאית אינטל הודיעה כי תרכוש את חברת מובילאיי, המפתחת מערכות מיחשוב לרכב אוטונומי, תמורת כ-15.3 מיליארד דולר.
ההתחלה היתה צנועה. ב-1999 הקימו פרופסור אמנון שעשוע וזיו אבירם חברה שפיתחה מערכות עזר לנהג. המערכת של החברה מתבססת על מצלמה וטכנולוגיה מתקדמת של ראייה ממוחשבת שמתריעה על סכנות בכביש, כמו הולכי רגל חוצים, סטייה מנתיב, קרבה מסוכנת לכלי רכב אחרים ועוד. ב-2010 הציגה החברה את צ'יפ ה-EyeQ והחלה להוסיף שכבה שמתנחת התנהגות עבר של רכבים בהם מותקנת המערכת כדי להעמיק את כושר הניתוח והבנת המציאות שלה. לפני כשנה הכריזה מובילאיי על שיתוף פעולה עם BMW ואינטל, במסגרתו יפתחו החברות במשותף רכב אוטונומי, ומוקדם יותר השנה הבשיל המשא ומתן ואינטל רכשה את החברה הישראלית.
מעסקת הענק הזו נהנו לא מעט גורמים ואנשים פרטיים, כמו שעשוע ואבירם, מייסדי החברה ובעלי המניות העיקריים בחברה, ושמואל חרל"פ, הבעלים של קבוצת כלמוביל, שהרוויחו כל אחד יותר ממיליארד דולר. בנוסף, החזיקו במניות ובאופציות של החברה מספר בכירים בה וכמובן קרנות ההון והמוסדיים שהשקיעו בה. אחרונה חביבה היא כמובן מדינת ישראל, שגזרה קופון נאה של כמיליארד דולר מהמסים על הרכישה.