ישראל מכורה לסלולר – את זה כולנו יודעים. עכשיו ישראל רוצה גם למכור סלולר – או, ליתר דיוק, שירותים ואפליקציות מבוססי סלולר – לעולם.
בתערוכת Mobile World Congress בברצלונה, לצד חברות בינלאומיות ענקיות כמו מאסטרקארד ו-HP, הקים מכון הייצוא הישראלי ביתן בשטח של כ-500 מ"ר, בו מציגות עשרות חברות ישראליות והמשמש מקום מפגש לנציגים של כ-100 חברות נוספות מתחום האפליקציות.
לשלוט על כל המכשירים בבית בתנועות ידיים
קרוב לכניסה מצאנו את EyeSight, חברה ותיקה יחסית שבסוף העשור הקודם פיתחה תוכנה שהופכת את מצלמת הסמארטפון לבקר שליטה, כך שאפשר להעביר שירים בנגן המוזיקה על ידי תנועות ידיים לצדדים מול המצלמה או לענות לשיחה על ידי קירוב היד בזמן הצלצול. בתערוכה השנה היא מציגה מכשיר חדש שהשיקה בחודשים האחרונים בארה"ב, ושמו SingleCue.
המכשיר מזכיר את מצלמת הקינקט של מיקרוסופט, שמאפשרת לשחק משחקים בתנועות ידיים ללא צורך בג'ויסטיק. אך סינגל-קיו שונה מהקינקט בכך שהוא לא מיועד למשחקים, אלא לשימושים יומיומיים הרבה יותר. בתוך המכשיר נמצאת מצלמה פשוטה למדי, עם תוכנה שפותחה על ידי החברה ויודעת לזהות צורה של אצבע ותנועות מסוימות שלה.
כאשר מבצעים מולה תנועה של הרמת האצבע וקליק באוויר, המכשיר נדלק ועל המסך הקטן המובנה בו מוצג תפריט גרפי לבחירה במכשיר בו רוצים לשלוט. הוא תואם למכשירים חכמים המחוברים לאינטרנט הביתי, כמו אפל טי.וי או נורות חכמות מסוג פיליפס Hue – אבל גם למכשירים ישנים בעלי שלט רחוק. זאת בזכות לד תת-אדום דומה לזה שנמצא בשלטים של רסיברים, מערכות סטריאו וכדומה ו"יורה" פקודות כך שיוחזרו מקירות וחפצים ויגיעו למכשיר המיועד כל עוד הוא באותו חדר. כמובן שגם הסמארטפון מעורב בעניין, והגדרת מכשירים חדשים לשליטה נעשית באמצעות אפליקציה הזמינה לאנדרואיד ולאייפון.
המכשיר החל להימכר לאחרונה בארה"ב. בחברה לא מדברים כרגע על השקה בישראל, מכיוון שרוב המכשירים החכמים עליהם הוא מיועד לשלוט נדירים מאוד בארץ.
אפל פיי? ישראל פיי!
יותר ויותר חברות טכנולוגיה עובדות בשנים האחרונות על שירותים שיאפשרו לנו לשלם דרך הסמארטפון – החל מגוגל, דרך אפל ועד סמסונג. הבעיה עם כל השירותים האלה היא שאף אחד לא יכול להשתמש בהם, כי הם מוגבלים למכשירים מסוימים ועובדים רק בחנויות שהשקיעו ברכישת ציוד לקליטת חיישנים מאובטחים מיוחדים ששולבו במכשירים.
WiseSec עוקפת את כל זה בזכות הסתמכות על טכנולוגיה שנמצאת בכל סמארטפון כבר שנים רבות: בלוטות'. החברה מפתחת דרך להשתמש בבלוטות' כאמצעי לתקשורת מאובטחת בכל מקום בו דרוש אימות זהות – החל מקופות בסופר, דרך כספומטים ועד מכונות כרטוס בתחבורה הציבורית.
מייסד החברה, ודים מאור, מסביר ל-NEXTER כי במקום לאלץ אותנו לקנות סמארטפונים עם תקשורת טווח אפס (NFC) ואת העסקים להתקין מערכות יקרות לתקשורת עם סמארטפונים, החברה פיתחה שבב שמתחבר לתשתיות קיימות, כמו קופות, מסופי תשלום וכספומטים ומתווך ביניהן לבין הבלוטות' במכשיר. הוא מציין שבמוסקווה כבר משתמשים בשבב במערכת הכרטוס בתחבורה הציבורית, ובארץ כבר התקין בנק לאומי את המערכת בכספומטים שלו.
רוצים להתנייד? לא צריך להחליף סים
חברת Simgo מבטיחה להתנייד בין חברות סלולר בקלות. אבל ממש בקלות. לא צריך יותר לבחור בין פלאפון, סלקום או פרטנר או לרכוש סים מקומי בכל פעם שטסים לחו"ל. סימגו קונה סימים מחברות תקשורת שונות בכל מדינה, שיושבים אצלה. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לרכוש נרתיק לאייפון (ובהמשך לסמארטפונים נוספים) שמתחבר לחריץ ה-SIM. מעתה, בכל פעם שהסמארטפון יתקשר עם אנטנת סלולר – הוא יבקש מהחברה כרטיס מתאים להתחבר איתו בהתאם לרמת הקליטה והמחיר של כל רשת – ויזהה את הטלפון שלכם כשייך לרשת הטובה ביותר באותו אזור.
החברה פועלת כבר מספר שנים כספקית שירות אינטרנט לנסיעות לחו"ל, בעזרת מכשיר שעושה את אותו דבר, אך עתה היא מתחילה להציע את השירות גם לטלפונים עצמם, כך שגם השיחות יבוצעו דרך הרשת העדיפה. הצרכן משלם רק לסימגו, והיא אחראית לדאוג לכך שבכל מקום אליו הוא מגיע הוא יוכל לתקשר עם העולם בלי להסתבך.
מוצאים לכם חניה – ועוד
שתי חברות מעניינות מאוד בביתן הישראלי נשמעות לכאורה דומות אך למעשה מציעות שני סוגים שונים של שירותים:
Hi-Park ו-Anagog שתיהן מציעות לכאורה למצוא לנו חניה. אבל כאן נגמר הדימיון.
Hi-Park היא חברה שמנצלת את המצלמה ברכב – כרגע הסמארטפון, אך בעתיד גם מצלמות קבועות לרכב – כדי לסרוק את מסלול הנסיעה שלכם ולאתר מידע מעניין. היישום הראשוני של זה הוא מציאת חניה על ידי זיהוי מקומות ריקים במסלול נסיעתם של כל המשתמשים. אך החברה מתכוונת להפוך לשירות מידע עירוני שיספר לעירייה אם זיהה פנס רחוב מקולקל בעת נסיעה לילית, מפגע בדרך, משאית איסוף זבל וכדומה.
Anagog, לעומת זאת, היא אפליקציה שמשתמשת בכל החיישנים חוץ מהמצלמה, כדי לזהות את מצב התנועה של המשתמש – האם הוא הולך, נוסע או עומד ואיפה, באיזו מהירות ומה זה אומר. בעזרת זיהוי של הפרטים האלה היא מסוגלת לזהות מתי משתמש חונה ואיפה ומתי הוא מפנה את החניה. האפליקציה הגיעה ל-50 מיליון משתמשים ברחבי העולם, כולל חצי מיליון בישראל, וטוענת כי היא שירות מציאת החניה הגדול בעולם. העובדה הזו זיכתה אותה בפרס "החידוש הנייד הטוב ביותר לתחום המכוניות" של GSMA, הגוף המארגן את תערוכת המובייל.
ואם נשמע לכם מוזר שלא שמעתם על שתי האפליקציות שטוענות שהן יודעות מתי ואייפה אתם חונים – זה בגלל ששתיהן מתבססות על שילוב היכולות שלהם באפליקציות אחרות. בזכות זה הן מצליחות לצבור משתמשים בלי לאלץ אותנו להוריד עוד אפליקציה לסמארטפון.
כל החברות הללו, ועוד עשרות אחרות, נפגשות במהלך השבוע עם אנשי עסקים מחו"ל, בזכות המאמצים של מכון הייצוא ומשרד הכלכלה לקשר אותם לאנשים שעשויים להתעניין במה שהם מציעים.
"שנת 2016 נפתחה כאחת השנים המוצלחות עבור תעשיית ההייטק הישראלית, כאשר החברות הישראליות גייסו במשך חודש אחד השקעות בהיקף של כ- 1.4 מיליארד דולר ובכך ממשיכות במיצוב ישראל כסטארטאפ ניישן וכאומת החדשנות", אומר רמזי גבאי, יו"ר מכון הייצוא. "הביתן הישראלי, שיוקם זו השנה השביעית בתערוכה, יספק למבקרים בו הצצה לטכנולוגיות ולפתרונות החדשניים שמפתחות החברות הישראליות וימשוך אליו מבקרים רבים בדרגים בכירים מחברות בין לאומיות מובילות. השנה אנו רואים גידול בהשתתפות של החברות המציגות טכנולוגיות מרתקות בתחומי התוכן והמדיה הדיגיטלית".
עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא, מוסיף ש"השנה אנו רואים שהמגמות בתערוכה משתנות לנגד עינינו, כאשר בתחומי 'האינטרנט של הדברים' והסייבר הופכים למרכזיים יותר ויותר. העולם מבין שכמויות הנתונים שעוברות ברשתות ימשיכו לצמוח בקצבים גדולים, מה שמגדיל את הביקושים לטכנולוגיות שייעלו את המערכות. לכל המגמות האלה מציגות החברות הישראליות בביתן הלאומי פתרונות ייחודיים וחדשניים, שגרמו למאות רבות של נציגי חברות בינלאומיות להגיע ולראות איך שילוב הטכנולוגיות הישראליות יגדיל את הערך המוסף שהן מספקות".