האנושות אמנם נאבקת כעת עם וירוס ביולוגי אכזרי שהטכנולוגיה עוד לא מצאה נגד חיסון, אבל בתחומים אחרים היא דווקא פורחת: מדענים באוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו, פיתחו לאחרונה מערכת חדשה אשר מסוגלת להשתמש באינטליגנציה מלאכותית שמתרגמת פעילות מוחית לכדי טקסט. כן, מחשבים יכולים לקלוט מה אתם חושבים ולתרגם את זה למילים.
במסגרת המחקר שביצעו, משתתפים חוברו לאלקטרודות אשר קראו את גלי המוח שלהם, ונתבקשו להקריא סטים של 50 משפטים שוב ושוב. המשפטים היו מעין הצהרות או עובדות, כמו למשל – ״טינה טרנר היא זמרת פופ״ או ״הגנבים האלה גנבו 30 תכשיטים״. המדענים עקבו אחר גלי המוח שלהם בזמן הקראת המשפטים, והמידע שנאסף הוכנס לתוך אלגוריתם שנעזר בלמידת מכונה, כדי להפוך את המידע שהתקבל בכל הקראה של משפט לתוך שרשרת מסוימת של ספרות.
אם במקרה זה נשמע לכם פשוט - אז ממש לא. השלב הבא היה לבקש מהאלגוריתם לשחזר את המשפטים לכדי טקסט, ובתחילה הוא התקשה והחזיר משפטים לא הגיוניים. כך למשל, המשפט ״המוזיקאים הללו יוצרים הרמוניה נפלאה״ הפך ל״התרד הזה היה זמר מפורסם״. או ״סליל של חוט ברזל נמצא ליד הקיר״ הפך ל״האם רובין ילבש חבצלת צהובה״.
אך לאחר שהאלגוריתם השווה בין המשפטים שיצר לבין המשפטים המקוריים שהוקראו, התמונה החלה להתבהר. בשלב הבא בחנו החוקרים שוב את המערכת, והצליחו להתאים אותה כך שתייצר טקסטים מתוך גלי מוח בזמן הדיבור. רמות הדיוק אז שופרו והגיעו למצב שרק 3% מהמשפטים של כל אדם דרשו תיקון – אחוז קטן יותר מאשר זה שמגיעים אליו תמלילנים אנושיים.
כרגע, אמנם, התוכנה עובדת רק כאשר אדם מקריא בקול רם את המחשבות שלו, אבל התקווה היא שעם הזמן החוקרים יצליחו לשכלל אותה כך שתוכל להשתמש בגלי המוח בלבד כדי לשחזר את המחשבה לכדי טקסטים, ובכך למעשה לסייע לאנשים שלא מסוגלים להביע את עצמם באמצעות הקול או באמצעות הקלדה. ״אנחנו עדיין לא שם״, אמר אחד מראשי המחקר ג׳וסף מאקין, ״אבל אנחנו חושבים שזה יכול להיות בסיס לעזר דיבורי״.
מומחה נוסף בתחום, כריסטיאן הרף מאוניברסיטת מאסטרכיט שבהולנד, אמנם לא היה מעורב ישירות במחקר, אבל הביע התלהבות מכך שהמערכת פותחה תוך כדי שימוש בפחות מ-40 דקות של קטעי מידע קולי עבור כל משתתף, וקובץ יחסית קטן של משפטים, שכן בדרך כלל מערכות כללו דורשות מיליוני שעות של מידע מעובד. ״השיטה הזו מגיעה לרמות דיוק שמעולם לא הושגו בעבר״, אמר לעיתון הגרדיאן הבריטי.