ביל גייטס (צילום: Ron Wurzer, GettyImages IL)
עסוק יותר בפילנתרופיה מבחברה. ביל גייטס | צילום: Ron Wurzer, GettyImages IL

הודעתו של שמנכ“ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, כי הוא מתכוון לעזוב את החברה, לא הייתה הפתעה גדולה מדי עבור המשקיעים, לאור העובדה שהם לא היו מרוצים מתפקודו בשנים האחרונות. אבל הפתעה גדולה יותר מחכה כנראה לביל גייטס, מייסד החברה והאדם העשיר בעולם, לאחר ששלושה מ-20 המשקיעים הגדולים במיקרוסופט פנו לדירקטוריון החברה בבקשה להדיח אותו מתפקידו כיושב הראש שלה.

לפי דיווח ברויטרס, שלושת המשקיעים טוענים כי גייטס, בתפקידו כיושב ראש, מונע אימוץ אסטרטגיות חדשות על ידי החברה, ועשוי אף להגביל את צעדיו של המנכ“ל החדש שייבחר במקום באלמר. הם ציינו גם שהדבר בא לידי ביטוי בתפקידו של גייטס בוועדת האיתור שהוקמה על מנת למצוא מחליף ראוי לבאלמר, הצפוי לסיים את תפקידו תוך כ-11 חודשים. עוד טענו השלושה כי גייטס משקיע יותר זמן בקרן הצדקה שבבעלותו ופחות בחברה שהקים, דבר המוביל לירידה הן במורל והן בביצועים של ענקית התוכנה.

וגם:
>> להילחם כמו ג'דיי: מדענים בדרך ליצירת חרב Lightsaber
>> משחק הרשת של GTA 5 הושק, השרתים קרסו מהעומס

דוברים מטעם מיקרוסופט סירבו להתייחס לידיעה, מה גם שכלל לא ברור האם דירקטוריון החברה יקבל, או בכלל יתייחס, לדרישות שלושת המשקיעים, המחזיקים יחד בקצת יותר מ-5 אחוזים ממניות החברה. כמו כן, המקור שהדליף את הדברים לא ציין מיהם המשקיעים המדוברים, בטענה כי הדיונים פרטיים וחסויים.

נכון להיום מחזיק גייטס ב-4.5% ממניות החברה, ששוויה הנוכחי הוא 277 מליארד דולר. זהו מספר המניות הגדול ביותר המוחזק על-ידי אדם בודד. עם זאת, יש לציין שגם ללא פניית אותם משקיעים, זמנו של גייטס כאדם החזק ביותר במיקרוסופט הינו קצוב - לפני שהחברה הונפקה לציבור, בשנת 1986, הוא החזיק ב-49% ממניותיה, אך לאחרונה, בשל הסכם מוקדם יותר שנערך עם החברה, הוא מוכר בכל שנה 80 מליון ממניותיו. באופן זה, עד שנת 2018 ייוותר גייטס ללא כל אחיזה כלכלית בחברה שהקים לפני כמעט חצי מאה.

בשנת 2000 צמצם גייטס גם את מעורבותו היומיומית בחברה, כאשר העביר את תפקיד המנכ“ל לידיו של באלמר. ב-2008 עשה צעד התנתקות נוסף כאשר פרש כליל מהעבודה בחברה והחל להתמקד בקרן הצדקה שבבעלותו, "קרן ביל ומלינדה גייטס", העוסקת בדרכים לסייע לאוכלוסיות עניות ולה הון של 38 מליארד דולר.

בינתיים, בשנים שמאז פרישתו של גייטס מכיסא הניהול הפכה מיקרוסופט לחברה חבוטה במקצת, אך היא עדיין אחת מחברות הטכנולוגיה הרווחיות ביותר בשוק העולמי. למרות ההצלחה הפיננסית, היא סופגת עוד ועוד מהלומות, בעיקר בשל עליית קרנם של ההתקנים הסלולריים, הדוחקים את המחשבים האישיים מבוססי החלונות והאופיס אל קרן זווית.

בעוד אפל וגוגל עוקפות את מיקרוסופט בסיבוב בכל הקשור למכשירים ניידים, החברה שהקים גייטס מדשדשת מאחור, מתמקדת בפיתוח מכשירים דוגמת האקסבוקס ובהפיכת תוכנות לשירותי רשת (אופיס היא דוגמה מצויינת לכך). האם הדרך שהוביל באלמר כשלה? לא ברור. האם מחליפו העתידי יוכל לספק את החזון לו הענקית מרדמונד זקוקה כל כך? ייתכן. לטענת אותם בעלי מניות, הפתרון טמון בראש, והראש צריך ללכת.

>> הכתבה התפרסמה במקור באתר Geektime