ההיי-טק הישראלי חווה תקופת פריחה, שמתבטאת בסבבי גיוס גדולים, עניין של משקיעים בינלאומיים וצמיחה של חברות עצמאיות גדולות. האווירה החיובית תורגש בפסטיבל החדשנות DLD, שמתקיים השבוע בתל אביב ויגיע היום (ג') לשיאו. כ-3,000 אורחים מ-53 מדינות הגיעו לסדרת אירועים, שבמוקד שלהם מפגש בין סטארט-אפים ומפתחים ישראלים, חברות ענק רב-לאומיות ומשקיעים שמחפשים את ההזדמנות הבאה באומת הסטארט-אפ.
בסך הכל צפויים 10,000 איש להשתתף בעשרות אירועים שיתקיימו השבוע, שחלק גדול מהם יהיה פתוח לקהל היזמים והמפתחים. בנוסף, ייערכו גם כמה אירועי חוצות בתל אביב ומפגשים בברים ומקומות בילוי אחרים, שייפנו לקהל הרחב.
מספר האורחים מחו"ל שיגיעו השנה לאירוע יותר מכפול מאשר מספר האורחים בשנה שעברה - מדד שממחיש את העניין העולמי במתרחש בזירה המקומית. "בשנה שעברה האירוע התקיים שבועיים אחרי 'צוק איתן' והצלחנו להביא 1,300 אנשים מחו"ל - אותו מספר שהיה שנה קודם לכן. השנה יש לנו מבול בלתי-צפוי של אנשים - לא ציפינו לגידול כזה ולא היה דבר כזה. אין ספק שהפסטיבל תפס את מקומו השנה כאחד הפסטיבלים המובילים בעולם. מבחינתי, ההצלחה של הפסטיבל זה שישראל על המפה", אומר ד"ר יוסי ורדי, יו"ר פסטיבל DLD. ורדי אירגן את האירוע יחד עם חברת המדיה הגרמנית הוברט בורדה וחברת ההפקות Oscar4b.
עיקר הפעילות השבוע לא תקרה בפאנלים ועל הבמות בכנסים, אלא מאחורי הקלעים, במפגשים הרבים שיתקיימו בצורה פורמלית ובלתי-פורמלית ויפגישו בין היזמים והמשקיעים המקומיים למתעניינים בהם - כמשקיעים או לקוחות - מחו"ל. בין החברות שיקיימו אירועים השבוע ניתן לציין את גוגל, יבמ, יוניליוור, ויזה, אמאזון, אמדוקס ומיקרוסופט. כל אחת מהן תנסה למנף את החדשנות הישראלית לצרכיה שלה.
ההשתתפות של בכירי אורנג' באירוע, בדרג של המשנה למנכ"ל, פייר לואט, שמגיע כחלק מהמשלחת הצרפתית, היא מעניינת, שכן באחרונה התחוללה סערה בעקבות כוונת אורנג' לנתק את קשריה עם חברת פרטנר הישראלית כדי לחדור לשווקים במדינות ערב. נראה שבתחומי החדשנות, החברה דווקא מדגישה את פעילותה בישראל.
בהמשך, המפגשים האלה עתידים להניב עסקאות שימשיכו לתדלק את תעשיות הסטארט-אפ וההון-סיכון הישראליות. "יצאנו מגדרנו לעשות הרבה אירועים שהם חופשיים לקהל, בעיקר לסאטרט-אפים. אחת המטרות האישיות שלי היא לגרום שלחברות תהיה גישה לדברים שקורים בעולם", אומר ורדי.
"סצינת ההיי-טק הישראלית מלהיבה"
מייקל היימן, סגן נשיא וראש חטיבת הווידאו המקוון ב-AOL העולמית, יגיע השנה לראשונה ל-DLD כחלק מהמשלחת של החברה לאירוע. "סצנת ההיי-טק הישראלי מלהיבה. היא עמוסה בחברות חדשניות במגוון רחב של תחומים, מווידאו במובייל ועד טיפול בשפכים", הסביר היימן ל-TheMarker. "הרבה מהחברות האלה מתמקדות בחלק ייחודי מאוד של השוק, ובמובן מסוים הן מגלות טריטוריות חדשות".
לדבריו, "בעוד שרוב החברות בסצינות סטארט-אפ אחרות ייכשלו, מספר המיזמים כאן והצלבת הידע הטכנולוגי כה גדולים, ששיעור ההצלחה כתוצאה מכך גבוה יותר. לישראל גם יש תרבות שמקבלת כישלונות בקרב סטארט-אפים, וזה חיוני, גם משום שהתרבות הזאת מאפשרת היווצרות של חברות רבות כל כך".
חברות רב-לאומיות נוספות ששולחות השנה נציגות משמעותית ל-DLD הן פייסבוק, Airbnb (שפתחה תוכנית מיוחדת לאירוח של יזמים מחו"ל בבתים של יזמים ישראלים) שמגיעה לראשונה לאירוע, סמסונג, אמאזון, גוגל ודויטשה טלקום. חלק גדול מהחברות האלה מקיימות השבוע אירועים, שבהם ייפגשו עם קהילת המפתחים המקומית וייצפו במצגות של סטארט-אפים ישראלים, או ידריכו את המפתחים הישראלים כיצד להשתמש בפלטפורמות הטכנולוגיות שלהן בצורה מיטבית.
לא רק החברות מנצלות את ההזדמנות: לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה תקיים מחרתיים אירוע שבו תציג את התוכניות המוצעות ליזמים ישראלים, ואילו עיריית תל אביב קיימה היום ועידה בנושא חדשנות ערים.
"ישראל מתקדמת כמו עמק הסיליקון"
אורח בולט נוסף שישתתף בכנס מחר הוא דייב מקלור, שעומד בראש קרן ההון-סיכון ותוכנית ההאצה לסטארט-אפים 500 Startups, ונחשב לאחת האושיות המובילות בעמק הסיליקון, בעיקר בהשקעות בחברות בשלבים צעירים. "אני משתתף ב-DLD מכיוון שישראל היא אחד משוקי הסטארט-אפים הכי פוריים בעולם, וכי זו פלטפורמה מצוינת לפגוש יזמים ומשקיעים ישראלים", אמר מקלור, שכבר ביקר בעבר בישראל ואף ביצע השקעות בכמה חברות מקומיות.
ביקורי המשקיעים והמנהלים הבכירים מחו"ל הם הזדמנות טובה לבחון כיצד עומדת זירת הסטארט-אפים המקומית בהשוואה בינלאומית. "העולם של החברות שמשיגות מימון משתנה כל הזמן לפי המחזורים של תעשיית הטכנולוגיה, אז מובן שזה משפיע על ישראל", אמר היימן, והזהיר מכך שגם ישראל תסבול מתופעה שמאפיינת את סצינת הסטארט-אפים בסן פרנסיסקו בתקופה האחרונה - צעירים שחצנים ובעלי פריבילגיות שהשתלטו על החברות - או שהסטארט-אפים הישראלים יצליחו להישאר צנועים יותר.
בדומה למשקיעים אחרים בעמק הסיליקון, גם מקלור מזהה הזדמנות מעניינת למשקיעים זרים. "בכל מקום, משקיעים גלובליים מחפשים יותר צמיחה וחדשנות, ותל אביב היא מקום מצוין למצוא בו כישרון", אמר מקלור. על רקע מחירי הסטארט-אפים המאמירים בעמק הסיליקון, החברות הישראליות נהפכות למועמדות טובות להשקעה החל בשלבים המוקדמים. "ישראל נחשבת לשוק מתקדם כמו עמק הסיליקון, אבל החברות מקבלות הערכות שווי נמוכות יותר. לכן, בזכות הרמה הגבוהה של החברות יש הזדמנות טובה מאוד למשקיעים בינלאומיים", הוסיף מקלור.
עידן חדש ביחסי ישראל-יפן?
אחת המשלחות המרכזיות באירוע היא המשלחת הצרפתית, שמונה 270 איש ובראשה עומד שר הכלכלה, התעשייה והדיגיטל הצרפתי, עמנואל מקרון, שיישא מחר דברים. כמו כן, ינאם באירוע השר ליחסים כלכליים בממשלת הולנד, הנק קמפ. משלחות בינלאומיות גדולות נוספות הגיעו מסין, בריטניה ויפן. המשלחת האמריקאית לאירוע מונה כמה מאות אנשים. עוד הגיעו משלחות מפינלנד, ברזיל, דרום אפריקה, טורקיה ואיטליה. בנוסף, משתתפים באירועים 167 עיתונאים - רובם מחו"ל.
המשלחת היפנית לאירוע כוללת 20 תאגידים, בהם סוני. "אנשי הסחר והתעשייה הישראלים הפועלים מול יפן רואים כי דם חדש נכנס ליחסים העסקיים והכלכליים בין שתי המדינות עם המדיניות החדשה של ראש ממשלת יפן", אמרה קרן רוזנר, מנהלת לשכת המסחר ישראל-יפן שפועלת מאז 1956. "קשרים כלכליים אמנם תמיד התקיימו בין ישראל ליפן, אך הם נעשו בהסתר, הסחר היה בהיקף מצומצם יחסית לפוטנציאל שלו, וכשהתקיימו שיתופי פעולה בין הממשלות התבקשו הישראלים לעתים לשמור על פרופיל נמוך".
על העניין היפני הנוכחי בישראל אמרה רוזנר: "בשנה האחרונה אני עדה לשינוי מגמה: התעניינות גוברת של תאגידים וחברות ענק יפניות בחדשנות הישראלית, שמלווה ביצירתיות, גמישות, תגובה ופתרון מהיר לצורכי השוק וכן רף טכנולוגי גבוה מאוד במחקר ופיתוח. יפן מצדה מספקת את הקידמה, הידע והניסיון ארוך השנים בטכנולוגיה, המתבססת על קבלת החלטות הדרגתית, בדיקה מדוקדקת ורצון להשקעות אסטרטגיות. השילוב יוצר סינרגיה מדהימה בין המדינות. אנו צופים הגברת היקפי הסחר והגדלת היקפי ההשקעות היפניות בישראל על רקע אולימפיאדת טוקיו 2020 והצורך היפני בידע חדשני שיתן מענה להמוני המבקרים".
עם התחומים שבהם מתעניינים התאגידים והמשקיעים היפנים, מציינת רוזנר, נמנים סייבר, ביג דאטה, אבטחה, מובייל, מיפוי, הדפסות תלת-מימד וציוד רפואי טכנולוגי.
הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker
עוד ב-TheMarker
מתי הביטקוין יחליף את השקל, והאם המהפכה הדיגיטלית תעלים את הבנקים?