פרשת תמונות העירום של הסלבריטאיות שדלפו לרשת הזכירה לנו פעם נוספת – הרשת היא לא מקום בטוח לקבצים אינטימיים או רגישים שלנו. להאקרים ולמטרידנים אחרים ברשת יש הרבה מאוד כלים ודרכים לעקוב אחריכם ולהשיג עליכם מידע שלא הייתם רוצים שייחשף. הנה כמה מהשיטות שלהם ואיך תילחמו בחזרה.
קראו גם: מדריך - כך תסירו את הבית שלכם מהמפות של גוגל
מחפשים אתכם ב - Street View
כתובת המגורים שלכם היא לא דבר כל כך מאוד סודי, ומטרידני הרשת יכולים פשוט לחפש אותה בשירות ה Street View של גוגל. גנבים יכולים להשתמש בטכנולוגיה הזו כדי לנסות להעריך האם אתם מקיימים רמת חיים גבוהה, ובהתאם - האם שווה להשקיע מאמצים שכף רגלם בכלל תדרוך בזירת הפשע הפוטנציאלית. יש הרבה דברים שהם יכולים ללמוד מה"סיור הווירטואלי" הזה: כמו עד כמה גבוהה הגדר, האם מותקנות מצלמות אבטחה והיכן הן בדיוק ממוקמות ואפילו דרכי מילוט אפשריות.
מה עושים?
ניתן לבקש מגוגל להסיר - או יותר נכון לטשטש - את תמונת הבית שלכם, את מספר הרישוי של הרכב שלכם, ופרטים נוספים המופיעים בתמונה המוצגת ב Street View. כדי לעשות זאת חפשו בגוגל את הכתובת הרצויה וכנסו לתמונת ה Street View שהתקבלה בתוצאות החיפוש. לאחר מכן כוונו את התצוגה כך שהיא תציד את ביתכם בדיוק - ולחצו על "דווח על בעיה" בפינה השמאלית התחתונה של המסך. לאחר מכן תועברו לטופס של גוגל שמבקש מכם להתמקד בדיוק במה שאתם רוצים לטשטש ואת הסיבה שלשמה אתם חפצים בטשטוש.
2. מוצאים אתכם בעזרת GeoTags.
יתכן שאינכם מודעים לכך, אבל כל תמונה שאתם מצלמים באמצעות הסמארטפון שלכם עלולה להכיל מידע המכונה GeoTag (תיוג גיאוגרפי) שמספק את המיקום והזמן המדויקים בהם צולמה התמונה (בהתאם לכיווני הגדרות הפרטיות של הטלפון שלכם). אמנם לא תוכלו לדעת אם תמונה כלשהי מתויגת או לא מצפייה בתמונה עצמה, אך המידע נמצא שם בתוך הקובץ. האקרים ומטרידני רשת למיניהם משתמשים באפליקציות ותוכנות פשוטות למדיי שיכולות לחשוף בפניהם את המידע הזה. באמצעות ה-GeoTags ניתן לקבוע איפה אתם נמצאים ולהשתמש במידע הזה במגוון דרכים. למשל: לדעת שאתם בחופשה בצפון וזה יהיה זמן טוב לפרוץ אליכם הביתה.
מה עושים?
בתור צעד ראשון, מומלץ לנטרל את תיוג המיקום של התמונות שלכם. אופן כיבוי והפעלת התיוג משתנה ממכשיר למכשיר אבל במכשירי האנדרואיד ניתן לעשות זאת בעמוד ההגדרות של המצלמה עצמה: כנסו לאפליקציית המצלמה שלכם, פתחו את ההגדרות וחפשו את הגדרת המיקום. אם תיעוד המיקום שלכם פועל, מומלץ לנטרל אותו פשוט על ידי העברת הבורר ל Off.
במכשירי iPhone ניתן לנטרל את תיוג התמונות ב"שירותי מיקום" שנמצאים תחת הגדרות הפרטיות ומבין רשימת האפליקציות המופיעות להעביר את המצלמה ל"כבוי".
ניתן גם להסיר תיוגים מתמונות ישנות וכדי לעשות זאת תזדקקו לאפליקציה מיוחדת כמו PixelGrade שזמינה גם למשתמשי האנדרואיד וגם למשתמשי ה iPhone.
3. פורצים למצלמת האינטרנט או מצלמות האבטחה שלכם.
מצלמות אינטרנט ומצלמות אבטחה אלחוטיות הן מצרך מאוד נפוץ בימינו. במקרים רבים אותם מטרידנים מדביקים את מחשב הקורבנות בתוכנה זדונית שנותנת להם גישה למצלמת האינטרנט מבלי להשאיר סימן. הם יכולים גם לנסות לפרוץ למצלמות אבטחה הממוקמות בתוך או מחוץ לבית הקורבן. לעיתים קרובות מצלמות אבטחה ביתיות הן פגיעות יותר כיוון שהן לרוב משתמשות בטכנולוגיה יחסית מיושנת והמשתמשים לא מודעים לכך ולא מעודכנים אותן.
מה עושים?
כדי לוודא שאף אחד לא צופה בכם ללא ידיעתכם מעברה השני של מצלמת האינטרנט שלכם, עליכם לוודא שלא מותקנת לכם תוכנת ריגול על המחשב. וודאו שעל המחשב שלכם מותקנת תוכנת אבטחה אמינה ומעודכנת ורצוי שתהיה בעלת יכולת לזהות תוכנות ריגול -Anti Spyware. אנשי אבטחה רבים ממליצים גם פשוט לכסות את עינית המצלמה כשהיא לא בשימוש ולהסיר את הכיסוי רק שאתם רוצים להשתמש בה – נראה קצת מיושן, אבל אין האקר בעולם שיצליח לעקוף קצת איזולירבנד.
אם אתם משתמשים במצלמת אבטחה המחוברת לאינטרנט עליכם לוודא שהיא מעודכנת. כמו בתוכנות אחרות, גם למצלמות אבטחה המחוברות לאינטרנט מתפרסמים מדי פעם עדכוני גרסה ועליכם לדאוג להתקין אותם. כמו כן, עליכם להחליף את סיסמת ברירת המחדל של המצלמה ולהשתמש בסיסמה חזקה. אם המצלמה שלכם היא wireless עליכם לוודא שאתם שהצפנת הרשת שלכם היא WPA-2. אם אתם לא חייבים, שיקלו להשתמש במצלמות במעגל סגור ולא לחבר כלל את מצלמות האבטחה שלכם לרשת.
4. עוקבים אחר ה Check in שלכם.
אתם לא עושים לעצמכם איזו טובה מיוחדת כשאתם עושים צ'ק-אין בכל מקום שאליו אתם מגיעים - בפייסבוק או בכל רשת חברתית אחרת. צ'ק אין הוא גרוע בדיוק כמו התיוג הגיאוגרפי של התמונות שלכם שהוזכר קודם לכן – שחושף את המיקום שלכם למטרידנים. מעבר לכך, ביצוע צ'ק אין באופן תדיר יכול לעזור למטרידנים לקבוע דברים כמו דפוסי פעולה, שגרת היום שלכם וכו' כדי לדעת היכן אתם נמצאים.
מה עושים?
הימנעו מביצוע צ'ק אין עד כמה שניתן ומנעו מפייסבוק לעקוב אחריכם על ידי כך שתנטרלו את ה"גישה למיקום שלי" בהגדרות האבטחה של המכשיר שלכם.
5. משחזרים מידע מהטלפון או מהדיסק הקשיח הישן שלכם
אם יצא לכם פעם למכור מכשיר טלפון או מחשב ישן וודאי דאגתם למחוק את כל הקבצים שהיו עליו ואולי אפילו לעשות פירמוט במטרה למחוק את הדיסק הקשיח או הזיכרון של המכשיר. אך עם הכלים התוכנות המתאימות ניתן לפעמים לשחזר גם קבצים שנמחקו לאחר פרמוט או "איפוס להגדרות יצרן". תאמינו או לא, פושעי רשת רבים רוכשים דיסקים קשיחים או סמארטפונים משומשים במטרה לשחזר מהם מידע שיעזור להם לסחוט את הקונה.
מה עושים?
אם אתם מוכרים מחשב ישן, דאגו לעשות פרמוט מלא (בניגוד לפרמוט מהיר) של הדיסק הקשיח. כמו כן, שחזור המידע יהיה קשה יותר אם הקבצים היו מוצפנים לפני המחיקה, אז מומלץ לקחת את הצעד הנוסף הזה ולהצפין קבצים לפני שמוחקים אותם, במיוחד קבצים רגישים למיניהם.
בדומה לכך, אם אתם מוכרים את הסמארטפון הישן שלכם מומלץ להצפין את המכשיר לפני שאתם מאפסים אותו. ניתן להצפין מכשירי אנדרואיד על ידי כניסה להגדרות אבטחה ואז ל"הצפן טלפון".
גיל נוילנדר הוא מנכ"ל ESET ישראל, הנציגה הרשמית של חברת ESET העולמית מפתחת האנטי וירוס NOD32.