הכול התחיל באי הבנה. העורך שלי ביקש כתבה על ניקוי המחשב והתכוון למשהו אחד (ניקוי המחשב מכל מיני חולירעות ווירוסים). אבל זה היה לפני פסח – בדיוק בזמן שהרמתי את הספה כדי שאשתי תעביר שם ניקוי יסודי – אז איכשהו הבנתי שהוא מתכוון לניקוי במובן הפשוט יותר של המילה, זה שעושים עם מטלית. מודה, זה היה נראה לי קצת מוזר – כתבה שלמה על ניקיון המחשב? – אבל עם תחילת התחקיר הבנתי שלנקות את המחשב זה לא עניין פשוט כל-כך. שימו לב:
ניקוי כללי: שיהיה לח ולא רטוב
בין אם יש לכם נייד או נייח ניקוי כללי הוא המקום להתחיל. הסיבה היא שגם אם יימאס לכם זה במילא הדבר שכולם רואים אז לפחות תרוויחו קצת אסתטיקה בבית. ניקיון חיצוני אפשר לעשות בעזרת מטלית לחה. זה אומר שאתם מספיגים אותה במים (ולא בסבון) וסוחטים ממש טוב. המחשב, במידה ולא שמתם לב, מחובר לחשמל וגם אם לא יש בו המון חריצים וחרירים ומעבר להם מערכת חשמלית שלמה. מים וחשמל לא עובדים טוב ביחד. אז תיזהרו.
אם אתם רוצים בכל זאת לנקות כתמים עקשניים ולא נראה לכם לנקות בלי סבון הפיתרון הטוב ביותר הוא מטליות לחות, אלו שמשתמשים בהם לנקות ישבנים של תינוקות. גם במקרה הזה תסחטו את המטלית קודם.
ניקוי מסך: שיהיה יקר ומומלץ
לירן דניאל, טכנאי מוסמך של חברת אפל, מזהיר שלא לנקות מסכים עם חומרי ניקוי חלונות. "אנשים חושבים שזה אותו הדבר כמו החומרים המיוחדים שנמכרים במיוחד וזה לא. נוזל חלונות עלול לגרום נזק למסך, כולל המסה של חומר האנטי השתקפות שמצפה אותו". אז כדי לנקות את המסך כמו שצריך תשתמשו בחומרי ניקוי המיועדים למסכי LCD. החומרים האלו נמכרים בחנויות מחשבים בעיקר אבל אפשר למצוא אותם גם בחנויות לצרכי משרד וכדומה. שימו לב לקנות חומרים שמומלצים על ידי חברות המחשבים – את ההמלצה תמצאו מודפסת על המדבקה או הבקבוק עצמו. אלו חומרים יקרים יותר אבל הרבה יותר יקר להחליף מסך בגלל נזק שתגרמו לו.
ניקוי אבק במחשב ומקלדת: שיהיה מכובס ומצולם
הסיבה העיקרית שאתם רוצים לנקות אבק היא לא רק כי זה נחמד אלא כי זה טוב למחשב. אבק שמצטבר על הרכיבים, במיוחד על השבבים, גורם להתחממות יתר. יש מחשבים שמגיעים למצב של איטיות רק בגלל התחממות שנגרם מהצטברות אבק של חודשים ולפעמים שנים.
ניקוי האבק במחשבים ניידים הוא בעייתי ועדיף לתת לטכנאי לנקות את המחשב פעם בכמה זמן. נייחים ניתן לפתוח ואז להשתמש במכשיר פן, בעוצמה נמוכה ועל אוויר קר. אתם לא רוצים להשתמש באוויר חם כי הוא יכול להמיס את חלקי הפלסטיק, דברים חשובים קצת כמו הכרטיסים השונים במחשב. שאיבה עלולה לתלוש דברים מהמחשב ולגרום רק לנזק. הפן מפזר את האבק ואם עושים זאת בעדינות המחשב ימשיך לחיות אחרי הניקיון הזה.
את המקלדת, ממליץ לירן, יש לנקות בכמה שלבים. ראשית צלמו את המקלדת כדי שתזכרו איפה כל מקש נמצא. כעת פרקו בעדינות את המקשים מהמקום, אספו את כולם אל תוך גרב וזרקו למכונת כביסה. לגרב אין שום תכונות מיוחדות לניקיון, היא פשוט תשמור על כל המקשים יחד במקום שיתפזרו במכונה. לאחר שהסרתם את המקשים הפכו את המקלדת ונערו אותה מכל האבק, הציפורניים, השערות, פירורי האוכל ושאר הזוועות שנמצאות שם. כעת תוכלו לנקות אותה בעדינות עם מטלית לחה.
אם אתם חושבים שזו טרחה גדולה מידי חשבו שוב. המקלדת היא אחד הדברים המזוהמים ביותר שיש לכם בבית. בשנת 2000 יצא מחקר שהציג שבכל חודש מצטברים שני גרם של לכלוך במקלדות ובשנה שעברה יצא מחקר שהראה שהשירותים שלכם נקיים יותר מהמקלדת. בעוד שלירן ממליץ לנקות את המקלדת, אני אומר שבכלל עדיף לפנק את עצמכם במקלדת חדשה מדי פעם – כל שנה או שנתיים נניח. זרקו את ערמת הזוהמה הזו לזבל ותשקיעו קצת בעצמכם.
מה עוד? ובכן, שיהיה טוב
לירן ממליץ שאחרי הניקיון תחזירו את הכל למקום ומיד לאחר מכן דאגו לקשור את כל הכבלים שיש מאחורי המחשב בעזרת אזיקונים: ”הרבה מאוד אבק מצטבר בין הכבלים כשהם מפוזרים. זה גם אסתטי יותר וגם טוב יותר למחשב“.
את המחשב (הנייח) כדאי להניח על מבנה כלשהו שיגביה אותו וירחיק אותו מהאבק והטינופת שמסתובבים על הרצפה וחשוב מאוד לנקות מאחורי המחשב לפחות פעם בחודש. המאווררים של המחשב אומנם פולטים חום אבל הם גם מאפשרים לכל הלכלוך הזה להיכנס פנימה.
רואים? אפשר לכתוב על זה כתבה שלמה.