התמונות החושפניות של ענת הראל מופצות ביממה האחרונה בין סמארטפונים ומחשבים בישראל כאש בשדה קוצים. העובדה שמדובר בעבירת מין פשוט לא מרתיעה את אלה שגנבו את התמונות ואלה שמעבירים אותן הלאה.
אמנם, לא ברור עדיין איך בדיוק נגנבו התמונות, אך יש מגוון אפשרויות לכך. כאן תקבלו עצות איך למנוע מגורמים בלתי רצויים להשיג קבצים שאתם לא רוצים שייצאו משליטתכם כדי למנוע את המקרה הבא. כמובן ששום דבר לא מונע גניבה במאה אחוזים, ובסופו של דבר מי שאשם ואחראי לכך הוא מי שגונב מידע ומפיץ אותו, אבל מדובר בצעדים שחשוב לנקוט כדי להגן על מידע פרטי.
1. הכניסו לכם מתחת לאף
הסכנה: טכנאי מחשבים שנתתם לו גישה למחשב שלכם לצורך תיקון חיבר אליו כונן USB נייד והעתיק אליו תיקיות נבחרות במחשב. לאדם רגיל זה קורה פחות, אבל אם יש לכם משהו מעניין על המחשב, או שאתם אנשים מוכרים, הפיתוי לנסות לגנוב "מזכרות" להראות לחבר'ה הוא עצום.
הפיתרון: אנחנו באמת בטוחים שרוב טכנאי המחשב הם אנשים הגונים וישרים, כמו כל בעל מקצוע אחר שנכנס אליכם הביתה. לאף אחד מהם אין סיבה להפר את האמון שלכם, וגם אם כן - אפשר לתפוס אותם בחלק מהמקרים. לא צריך להיות פרנואידים ולחשוב שכולם רוצים לגנוב מכם, כן כדאי להיות זהירים.
אבל אם הזמנתם טכנאי מחשבים - השגיחו עליו בזמן פעילותו. אל תשאירו אותו לבד עם המחשב, ואם הוא מחבר אליו כונן נייד התחילו לחקור אותו. שימו לב גם שהוא לא מחטט לכם בתיקיות - זה המחשב שלכם ויש לכם זכות לדרוש לראות מה הטכנאי עושה איתו. אם אתם שולחים מחשב לתיקון במעבדה חיצונית זה קצת יותר מסובך, כמובן. במקרה כזה, אמצעי המניעה היחיד הוא להעביר חומרים שאתם רוצים להשאיר אצלכם לכונן נייד לפני השליחה לתיקון ולמחוק אותם מהמחשב.
2. מי שהלך לו
הסכנה: השארתם מחשב - בעבודה או בבית בזמן שנמצאים בו אנשים אחרים - פתוח על שולחן העבודה והלכתם. עכשיו כל מי שנמצא בסביבה יכול להשתמש לכם במחשב, לשלוח בשמכם מיילים וסטטוסים לרשתות החברתיות וכמובן לגשת לכל הקבצים שלכם ולגנוב אותם, אם באמצעות העתקתם לזיכרון נייד כלשהו (גם סמארטפון עם כבל למחשב הוא זיכרון נייד, כך שיש כזה לכל אחד בכל זמן) ואם באמצעות העלאתם לענן (מייל, שיתוף קבצים וכו').
הפיתרון: ללחוץ על צירוף הכפתורים Win+L לנעילת המחשב בכל פעם שקמים ממנו כאשר יש אנשים בסביבה. זה לוקח שנייה, מקסימום שתיים, ומונע המון מצבים מביכים (כולל הצצה של בת הזוג או הילדים בהרגלי גלישה שהייתם מעדיפים שלא יידעו עליהם). אם אין לכם עדיין סיסמת כניסה למחשב - זה הזמן להגדיר אחת.
3. נכנס וברח
הסכנה: השתמשתם במחשב של מישהו אחר והשארתם חשבונות מחוברים. התוצאה כמעט זהה לסעיף הקודם: עכשיו יש למישהו אחר גישה לכל מה שנמצא באתר אליו התחברתם - אם זה המייל והתמונות אם התחברתם לג'ימייל, אם זה הקבצים אם התחברתם לדרופבוקס ואם זה הפייסבוק (כן, שוב הפייסבוק) שלכם, על כל התמונות, הצ'טים והסטטוסים המביכים שיכולים לעלות בשמכם.
הפיתרון: השתמשתם במחשב שאינו שלכם? ודאו שאתם לוחצים על "התנתקות" (Log-out או Sign Out) מכל חשבון שהתחברתם אליו, או שתמשתמשו בחלון גלישה פרטית (Ctrl+Shift+N בכרום, Ctrl+Shift+P בפיירפוקס ובאקספלורר), שמנתק את כל החשבונות ברגע שסוגרים את החלון. ותזכרו לסגור את החלון.
4. לשמור על מה ששלכם
הסכנה: אתם שומרים על הסמארטפון שלכם את כל מה שחשוב לכם, כולל מידע אישי שלא כדאי שיגיע לאנשים אחרים. למרות זאת, לא רק שלא כולנו מאבטחים את המכשיר - אנחנו גם נותנים לחברים, עמיתים לעבודה וסתם מכרים לשחק איתו. כל אחד מהם יכול לחטט ולשלוח לעצמו דברים שיפגעו בנו מאוחר יותר.
הפיתרון: להגדיר סיסמת כניסה למכשיר ולא לתת לאף אחד לשחק בו בלי סיבה טובה והשגחה צמודה.
5. לא למכירה
הסכנה: המכשיר שלכם כבר לא שלכם. העברתם אותו או מכרתם אותו לכבוד קניית מכשיר חדש, איבדתם אותו, גנבו לכם אותו - הסיבה לא חשובה. מישהו מחזיק את החיים שלכם ביד ויכול לעשות איתם כל דבר שיעלה בדעתו.
הפיתרון: לפני שאתם מוסרים מכשיר (מחשב או סמארטפון) יד שנייה, בצעו לו שחזור הגדרות יצרן (ברוב המכשירים תחת הגדרות -> אבטחה או פרטיות). רצוי גם להשתמש לפני זה באפליקציית הרס מידע, שמונעת שחזור של המידע גם על ידי מומחים. אם המכשיר כבר לא אצלכם - בצעו נעילה ומחיקה מרחוק של המידע שעליו באמצעות אתר מערכת ההפעלה שלו: אנדרואיד | אייפון | Windows
6. אין כניסה
הסכנה: האקרים פיתו אתכם למסור להם סיסמאות, אם באמצעות סוס טרויאני שהוחדר למחשב שלכם ואם באמצעות פעולת פישינג (דיג).
הפיתרון: לא להקליד שמות משתמש וסיסמאות בנסיבות חשודות. קיבלתם מייל ששלח אתכם לאתר שבו צריך להזין את שם המשתמש והסיסמה? אל תלחצו אליו, ואם לחצתם צאו ואל תתנו לו כלום. אם מדובר באתר שאתם מכירים, פתחו לשונית חדשה והיכנסו לאתר מדף הבית שלו מיוזמתכם. ככה תהיו בטוחים שאתם באתר האמיתי ולא בזיוף.
בנוסף, אל תפתחו קבצים שלא אתם יזמתם את ההורדה שלהם. חבר שלח לכם קובץ שלא ביקשתם, ואין שום הקשר? נכנסתם לאתר וקיבלתם הודעה על עדכון הכרחי לנגן פלאש? רוב הסיכויים שבשני המקרים מדובר בווירוסים שירגלו אחריכם וישלחו את שמות המשתמש והסיסמאות שלכם להאקרים. שלחו לחבר מייל ששואל האם הוא באמת שלך את הקובץ, או היכנסו לאתר של התוכנה הקשורה (חיפוש קטן בגוגל אם אתם לא יודעים מה האתר, גוגל יודעת לסנן לרוב אתרים מזויפים).
עצה אחרונה לסיום: כל זה טוב ויפה כל עוד המידע שלכם נמצא על המכשירים שלכם - אבל עליכם להיזהר גם במידע שאתם משתפים. לעולם אל תשתפו מידע עם מי שאתם לא סומכים עליו לחלוטין שימחק אותו אם תבקשו.