אין תמונה
כדאי לכם

למה שסטודנט יקנה מק? זו שאלה לגיטימית שאני מקבל די הרבה. אחרי הכל, המק הממוצע יקר מאוד יחסית למחשב פי.סי, והסטודנט הממוצע עני מאוד יחסית לשאר האדם. חוץ מזה, עם מק יש בעיות של תאימות לא רק באינטרנט, אלא גם מול מערכות הלמידה של האוניברסיטאות. שלא לדבר על כל עניין המסמכים שנכתבים באמצעות הכלים של מיקרוסופט.

אז למה, באמת? התשובה הקצרה היא שסטודנט יקנה מק כי הוא רוצה מחשב שמציע הרבה יותר מכל מחשב רגיל. כי הוא רוצה שיהיה לו נוח לסכם שיעורים. כי הוא רוצה לתת מצגות שיהממו את הקהל ויחזיקו אותו ער גם כשההרצאה היא על טריגונומטריה מתקדמת. סטודנט תלוי במחשב שלו, אז הוא צריך אחד שלא יסבול מווירוסים או יתרסק ברגעי הלחץ. ואולי הכי חשוב: סטודנט רוצה גם ליהנות מהמחשב שלו - מהמוסיקה, מהסרטים, מהתוכנות.

לא משוכנעים? נעבור לתשובה הארוכה יותר:

האופיס החדש

חבילת Neo-Office שמגיעה עם המק כוללת את כל התוכנות שתמצאו בגרסת חלונות: מעבד תמלילים, גליון אלקטרוני, מסד נתונים, תוכנת נוסחאות ותוכנת מצגות. התאימות בין החבילות כמעט מלאה, למעט במקרים בהם נעשה שימוש במקרו בתוך מסמכים. ושימו לב - בניגוד לאופיס אותה יש לרכוש במחיר לא זול כלל (כ-400 שקל אחרי הוזלה שנעשתה בשנה שעברה), חבילת נאו-אופיס מופצת בחינם.

ומה אם אתם ממש ממש אוהבים את ה-וורד שלכם בחלונות? תמשיכו לקרוא.

מעבדי תמלילים

בניגוד לשמועות, למק לא חסרות תוכנות. לכל משימה שרק תחשבו עליה יש תוכנה ורובן הגדול תומך בעברית, גם אם הממשק של התוכנה לא תמיד מתורגם לעברית. ומתוך כל התוכנות, למעבדי תמלילים יש הכי הרבה תחליפים בשוק המק.

אין תמונה
Mellel

חברת רדלר, המוכרת למשתמשי חלונות ותיקים מאוד, אחראית על הפיתוח של Mellel. מדובר במעבד תמלילים בעל ממשק נקי ונוח אותו ניתן להפעיל בשפה העברית, והיתרון המרכזי שלו על פני וורד הוא חוסר הסרבול: בעוד וורד הפכה היום למפלצת עם עשרות פונקציות, מלל היא לא יותר מאשר נטו מעבד תמלילים. המחיר שלה הוא 49 דולר, אבל סטודנטים יכולים להשיג אותה גם ב-35 דולר.

אם אתם לא מסתדרים עם הפשטות של מלל, אולי תרצו לנסות את Nisus Writer. חברת ניסוס קיימת כבר שנים רבות בשוק ומעבד התמלילים שלה תומך בכל שפה שרק תחשבו עליה. הממשק שונה מאוד מזה של וורד, אבל מי שעובר מחלונות למק ירגיש הרבה יותר נוח איתה מאשר עם מלל. יש שתי גרסאות לתוכנה - אקספרס ופרו - כאשר עדיף לרכוש את גרסת הפרו בגלל הכלים הרבים שיש בה לכתיבת הערות ועריכה של המסמך. העלות של התוכנה היא 79 דולר לפרו ו-45 דולר לאקספרס. עבור סטודנטים: 39 ו-26 בהתאמה.

אין תמונה
Nisus

גם ניסוס וגם מלל עובדות טוב עם מסמכי וורד ויודעות לקבל ולייצא מסמכים כאלו. יחד עם זאת, לעיתים יש בעיות של עיצוב שלא מתרגם בצורה חלקה, אבל מתרגלים.

מצגות

התוכנה הטובה ביותר למצגות שתמצאו היום למק היא Keynote המגיעה כחלק מחבילת iWork של אפל. אייוורק אמורה להוות תחליף לחבילת אופיס - והיא עושה זאת נהדר בחו“ל - אבל בארץ יש לה בעיות עם העברית. מצד שני, במקרה של קי-נוט תגלו מהר מאוד שהתמיכה המינימלית שיש לתוכנה בעברית מספקת ביותר. אחרי הכל מצגות לא אמורות לכלול מגילות של טקסט.

מעבר לכלים הרבים והמשוכללים שיש לקי-נוט תמצאו הרבה מאוד עזרה בעיצוב של מצגות אפקטיביות. בגרסה החדשה (09‘) נוספה היכולת לבצע אנימציה והרבה מאוד מעברים שמנצלים את יכולת העיבוד הגראפית של המק. דבר אחד בטוח - אנשים לא ירדמו כשאתם תעמדו מולם ותדברו. מחיר החבילה הוא 449 שקל, זאת מאחר ויש שם גם מעבד תמלילים וגם תוכנת גיליון אלקטורני.

כלים נוספים

במק תמצאו עוד עשרות כלים חשובים אחרים שיהפכו את הלימוד לחוויה אמיתית. אם אתם מחפשים תוכנת נוסחאות טובה תמצאו שתי חברות שמספקות את התוכנות הטובות ביותר. הראשונה היא Wolfarm שהוציאה לאחרונה את מנוע החיפוש החדש שלה שכל כולו מוקדש לידע לימודי. השנייה היא Design Science שיצאה עם Mathtype.

מה לגבי סיכום הרצאות? כמה פעמים סכמתם דברים ופספסתם את המרצה כי הוא מדבר מהר מדי? כמה פעמים חשבתם ששמעתם משהו אחד ופספסתם? הרבה מאוד סטודנטים מקליטים את ההרצאות היום, ולמק יש תוכנת הקלטה נהדרת בשם Garageband - בעזרת המיקרופון המובנה ניתן לקבל הקלטה איכותית מאוד. אבל אם זה לא מספיק לכם הכירו את Pear. התוכנה מאפשרת לכם להקליט את השיעור ולהקליד באותו הזמן. מה שמייחד אותה הוא שהיא זוכרת מתי הקלדתם את השורות. זה אומר שאתם יכולים לכתוב ”כותרת“ לכל נושא של המרצה. אחרי ההקלטה אתם פשוט עומדים על השורה וההקלטה קופצת לשנייה הנכונה בהרצאה בה הקלדתם את הדברים.

אין תמונה
Pear

ויש עוד. אם אתם רוצים להיות בטוחים שאתם עוקבים אחרי השיעורים שיש לכם והעבודות שאתם חייבים להגיש תוכלו להוריד את SchoolHouse בחינם ולהתחיל להתארגן כמו שצריך. אם אתם רוצים לשנן חומרים למבחן תוכלו להשתמש ב-Mental Case, שהיא תוכנה ”כרטיסיות“ מחוכמת לתוכה ניתן לזרוק כל נושא ולבנות מערך של שינון שיעבוד אתכם לאורך השבוע. אם אתם כותבים עבודה ואתם מוצאים את עצמכם קופצים ממסמך למסמך רק כדי להעתיק שוב ושוב את אותם מראי מקום או ציטוט, למה לא להשתמש ב-iClip שמאפשרת לכם לשמור ב-Clipboard עשרות פיסות טקסט ואפילו לחלק אותם על פי נושאים. יש עשרות תוכנות קטנות ושימושיות נוספות למי שבוחר להשתמש במק. חיפוש מהיר בגוגל ימצא לכם מה שצריך.

אין תמונה
Mental Case

התחברות למערכת היילרן

הדבר האחרון בו נתקלים סטודנטים הוא עבודה מול מערכת ההיילרן של האוניברסיטאות. על פי אידיגטל (היבואנית הרשמית של אפל), המערכת תעבור שיפוץ כללי עד סוף 2009 ותאפשר גלישה נוחה מדפדפן פיירפוקס. נכון לרגע זה מציע יהונתן שוחט את השיטה הבאה:

”לאחר התקנת פיירפוקס יש להתקין את התוסף גריסמונקי. גריסמונקי מאפשרת לדפדפן פיירפוקס להרחיב את היכולות של האתר אליו אתם גולשים. יש סקריפטים שונים שמתקנים את הדרך בה וידאו מוצג באתר, אחרים שמוסיפים שימושיות לג‘ימייל וכמובן סקריפט שמאפשר גלישה ועבודה עם מערכת היילרן. אחרי התקנת הגריסמונקי אין כל בעיה לגשת למאגרי המידע.“

אם אתם רוצים לדעת יותר על עבודה עם מק כסטודנטים תוכלו להאזין לפרק 19 של מופע המק של קיטרו.

גם אחרי הלימודים יש מה לעשות עם המק

אם כל זה לא הספיק כדי לשכנע אתכם צריך לזכור שיחד עם כל מחשב מק מגיעה חבילת iLife החדשה, שכוללת תוכנה לארגון ועריכת תמונות עם יכולות זיהוי פנים מתקדמות, כמו גם אפשרויות שונות של שיתוף התמונות שלכם. החבילה כוללת גם את iMovie שמאפשרת כלי עריכת וידאו מתקדמים כולל האפשרות לזרוק את הסרטים המגניבים שלכם ישירות ליוטיוב ולקבל חזרה את הכתובת בה ניתן לראות את הסרט. iWeb תעזור לכם לעצב לעצמכם אתרים ו-Garageband, מעבר לעובדה שתוכל לעזור לכם להקליט הרצאות, היא גם תוכנה בעזרתה תוכלו להקליט תוכניות לאינטרנט או להרים להקה אם תרצו.

המק כולל בתוכו עוד עשרות תוכנות מובנות ויכולות שהופכות את החיים לקלים יותר, מה שהופך את משימת הלימוד למהנה יותר. אם המחיר בכל זאת מטריד אתכם, כדאי להציץ אצל המשווקים של המק - כמו חברת שריג הוותיקה - ולראות אילו הנחות או מבצעים יש לסטודנטים הרוכשים מק. אפל משקיעה הרבה מאוד בחינוך והדבר מחלחל גם לארץ. זה רק עניין של זמן לפני שנראה תמונות כמו זו גם בפקולטות בארץ.