אין תמונה

אף אחד לא אוהב שזורקים אותו, ואל תאמינו למי שאומר לכם שלצד הזורק קשה יותר. כשאתה הנזרק זה תמיד כואב יותר. אפילו כשאתה נזרק יחד עם עוד אלפי משתמשים ישראלים, המומים ונסערים לא פחות ממך, אין בזה טיפת נחמה. עד היום, שנתיים אחרי ששירות המוזיקה האגדי פנדורה נפנף אותנו ב"הודעה רשמית" (שזה גרוע כמעט כמו להיזרק ב-ס.מ.ס), לא שכחנו ולא סלחנו. אבל ככה זה עם אהבה ראשונה, בהתחלה נדמה שלעולם לא נצליח לשחרר אותה מהסיסטם. עד שמוצאים מאהב חדש.

את Last.fm הכרתי ממש במקרה, דרך בלוג של ידיד, והקליק בינינו היה מיידי. שבוע אחרי שנרשמתי לשירות כבר לא זכרתי מי זאת פנדורה. למרות ששניהם מבוססים על קונספט "פרויקט הגנום המוזיקלי", אשר יודע למפות את הסגנון המוזיקלי של הגולש לפי אמנים, מלודיה, קצב, סגנון וכו',Last.fm התגלה כתחליף בוגר ומתחכם יותר, כזה שלא ממהר לקטלג אותך כ"חובב פאנק" או "תן לו כל מה שמכיל דיסטורשן". הוא לומד להכיר אותך עם הזמן, מפתיע אותך מדי פעם, לא ממחזר את עצמו.

ההרמוניה הייתה יכולה להימשך לנצח, אלמלא הקאץ' הקטן והבלתי נמנע הזה, שתמיד צץ בשלב כלשהו ביחסים: פתאום הוא רצה כסף. זה לא את, הוסבר לי בעדינות, זה ענייני זכויות יוצרים. לפי ההודעה הרשמית שיצאה במרץ, האתר מפסיק להציע את שירותיו החינמיים לגולשים שאינם אמריקאים, גרמנים או בריטיים. הסיבה לכך היא שהמפרסמים באותן מדינות משלמים לרדיו Last.fm כדי שישבץ את הפרסומות שלהן בין שיר לשיר ובכך מכסים את תמלוגי האמנים המושמעים באתר. לדאבונו של הגולש הישראלי, שוב אנחנו מחוץ למשחק.

אז למה בכל זאת כדאי לי לשלם?

קודם כל, כיLast.fm הוא באמת שירות מצוין. לא רק שהוא מצליח להפתיע אותך גם אחרי חודשים של שימוש, הוא גם מציע כל מיני פיצ'רים מיוחדים שהופכים את חווית ההאזנה לנגישה וכיפית יותר. למשל: תוכנה שמאפשרת לכם להאזין לרדיו הפרטי שלך דרך המדיה פלייר ללא צורך בדפדפן; חיבור לרשימת השירים שלך ב- iTunesוהוספתם לספריית ה-Last.fm שלך; המלצות מגולשים שזוהו כבעלי טעם דומה לשלכם; סטטיסטיקות על הרגלי ההאזנה שלכם; ולאחרונה גם צ'ופר מגניב לבעלי אייפון או אייפוד טאץ' – הזרמת שירים בזמן אמת מהתחנות השונות באתר ("רדיו דויד בוי", "רדיו אלטרנטיב" ועוד) ישירות לנגן שלכם.

שנית, Last.fm מאפשר לכל משתמש חדש להאזין ל-30 שירים בחינם, ללא הגבלה על תחנה ספציפית, כדי להחליט האם הוא רוצה התחייב או לא. ולבסוף, הסיבה המפתיעה מכולן: מסתבר שההרשמה לשירות לא יקרה כל כך. תמורת 3 יורו בחודש אתם מקבלים רדיו איכותי, נטול פרסומות ומלא מוזיקה עברית מגוונת, ואפילו לתוך האייפוד.

אבל למה להקדים את המאוחר? בואו תפתחו משתמש, תתנסו קצת, תגלו שצדקנו ואז תשלמו. או שלא. אנחנו לא לוחצים; אתם כבר תתמכרו לבד.

שנתחיל?

אוקיי, נכנסתם ל- Last.fm. רואים את הסרגל האדום הזה למעלה? אז בפינתו הימנית יש לחצן קטן של "Sing Up". ההרשמה קצרה וידידותית: מיד אחרי שהזנתם שם משתמש, כתובת מייל וסיסמא תתבקשו להקליד רשימת אמנים שעושים לכם נעים באוזן. רצוי לפחות 15 כאלה כדי לפתוח לעצמכם "ספרייה מוזיקלית", וכן, אפשר גם בעברית. זה נראה ככה:

אין תמונה

ברגע שתלחצו על "Save" תופיע בעמוד הפרופיל שלכם בוקסה חביבה עם תמונות של האמנים האחרונים שהוספתם לספרייה. אם תלחצו על אחת התמונות ייפתח בחלון נפרד דף יוצר של המוזיקאי שבחרתם, סטייל ויקיפדיה משוכללת. יש שם הרבה אטרקציות שעוד נרחיב עליהם את הדיבור, אבל בינתיים בוא נחזור לדף הפרופיל שלכם. לא מוצאים אותו? לחיצה על שם המשתמש שלכם בחלק העליון של המסך תפתח סרגל אפשרויות. אתם בוחרים ב"Profile". זהו.

אין תמונה

הספרייה שלכם וטעימה מהמומלצים

בדף הפרופיל שלכם יש כל מיני דברים נחמדים. למשל, תיעוד של כמות ההאזנות שלכם מאז נרשמתם לאתר, מספר הטרקים האהובים עליכם, ותמונה שלכם. כדי להתחיל לשמוע מוזיקה כל מה שאתם צריכים לעשות הוא ללחוץ על "Play your Library". זה נמצא ממש סמוך לרשימת האומנים האחרונים שהוספתם לספריה.

מה שיקרה עכשיו הוא שייפתח לכם חלון נפרד עם נגן פלאש מובנה (אם לא נוח לכם להאזין דרך האתר, ניתן להוריד תוכנה שמאפשרת האזנה במדיה פלייר או בווינאמפ). תכירו – זה הרדיו שלכם. כרגע הוא מנגן רק מוזיקה של האמנים שבחרתם. כל טראק שיתנגן ילווה בתמונה של האלבום ממנו הוא לקוח ואפשרות לקנייתו ברשת. שימו לב לסמלים שמופיעים בצד הימני של הנגן, באמצעותם ילמד Last.fm את טעמכם המוזיקלי. אהבתם? לחצו על הלב. לא אהבתם? לחצו על סמל האין כניסה.

אם תרצו להוסיף תג לשיר שמתנגן (נגיד:"alternative", "screaming females" וכאלה) – בחרו בסימן שנראה כמו חץ. לחיצה על המעטפה מיועדת כדי לחלוק את הרדיו שלכם עם משתמשים אחרים.

אין תמונה

אבל את המוזיקה שאתם מכירים ואוהבים אתם יכולים לשמוע גם באייפוד. הייחוד שלLast.fm הוא שהוא נותן לכם ההזדמנות להכיר אומנים חדשים שייקלעו לטעמכם. כמו פנדורה בשעתה, גם Last.fm יודע לאפיין את כוס התה המוזיקלית שלכם באמצעות קצב, מלודיה ומילים של השירים שאתם אוהבים. חוץ מזה השירות הוא גם רשת חברתית, מה שאומר שתוכלו לצפות להמלצות האזנה מאנשים עם טעם מוזיקלי דומה לשלכם. Last.fm משכלל את כל הגורמים האלה ולפיהם יודע לתת המלצות: או בלחיצה על Recommended" " בדף הפרופיל, או ברשימת ה- Similar Artists"" שנמצאת מתחת לרדיו שלכם.

לדוגמה, בזמן שהאזנתי ל-Bitter Sweet Symphony של Verve, הוצגה לי רשימת אמנים מאותו ז'אנר (בריט-פופ) כמו אואזיס ובלאר. בדרך כלל זה עובד לא רע, אבל לפעמים ההמלצות של Last.fm קצת מפספסות. למשל, כשברדיו שלי התנגן שיר של מיוז, ברשימת האמנים הדומים שאני עשויה לאהוב קיבלתי את פלאסיבו, הרכב שאני לא שומעת גם במקרי חירום. נו, העיקר הכוונה.

עוד דרכים להכיר מוזיקה חדשה

אחרי שמיציתם את המוזיקה הישנה והטובה, אתם מוזמנים לבקר בעמוד ההמלצות האישיות ש-Last.fm הכין עבורכם. אתם מגיעים אליו דרך סרגל הניווט שמתחת לשם המשתמש שלכם, בחלק העליון של המסך, ובוחרים ב- "Recommended".

עמוד ההמלצות בנוי מלשוניות שכוללות המלצה על מוזיקה, קליפים, אירועים וקבצי mp3 חינמיים. ברשימת ההמלצות המוזיקליות יש תמונה וכמה מילים על כל אמן, ובצד הימני למי הוא דומה מתוך האומנים בספרייה שלך.

בצד הימני של המסך יש גם נגן פלאש שנותן לכם טעימות (30 שניות לשיר) מהמוזיקה של ההרכב או האמן שבחרתם. לחיצה על כפתור "Add to my Library+" שבראש העמוד תוסיף אותו לספריה שלכם.

אין תמונה

אבל בוא נחזור רגע לעמוד המומלצים שלכם. במקום לעבור את רשימת האמנים אחד-אחד ולבקר בדף היוצר שלהם, אתם יכולים פשוט לבחור בכפתור: "Play recommendations". העמוד שייפתח נראה בדיוק כמו עמוד הרדיו של הספרייה שלכם: נגן פלאש עם אפשרות לחסום שירים או לסמן בלב כאלה שאהבתם, רשימת אמנים דומים וביוגרפיה קצרה על האמן שמתנגן ברקע. פשוט וכיף.

לסיום, עוד כמה דברים מגניבים שכדאי לכם להכיר:

שכנים שכנים: אחרי כמה ימים של האזנה אינטנסיבית ל-Last.fm, יאתר עבורכם השירות משתמשים שזוהו כבעלי טעם מוזיקלי דומה לשלכם, ותוכלו להאזין לתחנות שמבוססות על הבחירות המוזיקליות של כולכם ביחד. זה נקרא "Neighbours Radio" ונמצא בסרגל שבצד השמאלי של עמוד הפרופיל שלך.

גוגל מוזיקלי: בסרגל האדום שבראש המסך יש תא חיפוש. אפשר להכניס לתוכו שם של כל להקה, אמן, שיר או אלבום, ו- Last.fm כבר יימצא אותם עבורכם. בנוסף, אפשר לאתר מוזיקה לפני תגיות כמו "אייטיז", "קלאסיק", "בלוז" ועוד.

מצעדים וסטטיסטיקות: אופציה ממכרת ביותר שמלמדת אתכם קצת על ההעדפות המוזיקליות שלכם. בעמוד הפרופיל תמצא מימין סרגל שאומר: "Charts". לחיצה עליו תראה לכם את דירוג השירים ששמעתם הכי הרבה לאחרונה, האמנים הכי מנוגנים ברדיו שלכם ועוד. כדי לקבל מושג כללי לגבי ההעדפות המוזיקליות של כל משתמשי השירות, אתם לוחצים על "Charts" בסרגל האדום שבראש העמוד:

אין תמונה

Combo Station: שירות חדש יחסית, המאפשר לכם להאזין ל"רדיו מולטי-אמנים" – שילוב של עד שלושה אמנים בעלי מאפיינים דומים מתוך הספרייה שלכם (בהעדפה לאלו שמושמעים הכי הרבה), או "מולטי-תג רדיו" – בו תוכלו להרכיב תחנה המבוססת על שילוב "תגים" (קטגוריות), כמו "80's+hip hop", "female + vocal + jazz" ועוד. התחנה תנגן רק שירים שעונים על השילוב שבחרתם.


עוד בערוץ דיגיטל:

האייפון יכול להפוך לכם את החיים למאוד יעילים. הנה איך.
המלחמה ברשת נמשכת: גורם עיקרי "חטף" דומיינים בעברית של משרדי הממשלה.
קונים מק בפעם הראשונה? קחו מדריך.

ואם אתם רוצים לקנות מחשב נייד, אל תשכחו לבקר במדריך לקניית גדג'טים.