רכישת טלפון סלולרי בימינו אינה חוויה קלה במיוחד: כמעט בכל יום יוצא טלפון חדש עם תכונות יותר ויותר משוכללות המסבכות אותנו עם תכונות שלא בהכרח נשתמש בהם. הטלפון הסלולרי של היום נהיה מסובך מתמיד. ולכן חשוב תמיד לבחור את הטלפון הסלולרי המתאים בדיוק לדרישות שלנו ושיתפקד בדיוק כמו שאנחנו צריכים. לכן לפניכם המדריך המלא לקניית טלפון סלולרי. להדפיס ולשמור.
1. מה אתם באמת צריכים?
כשאנחנו קונים מקרר חדש תמיד אנחנו בודקים מה נפחו, מה צבעו, איפה נמצא המקפיא שלו והאם הוא מתאים לנו למטבח. אותו דבר בקניית טלפון סלולרי: נגדיר מה אנחנו צריכים בטלפון החדש שלנו, מה ראינו אצל החברים שלנו ואנחנו רוצים גם כזה, באיזה צורה אנחנו רוצים אותו, עם איזה מצלמה או כמה זיכרון פנימי אנחנו צריכים, אם רדיו חשוב לנו, בלוטות' ועוד. זהו תהליך חשוב לפני כל קניה. אל תתעצלו, קחו דף ועט ורשמו מה אתם רוצים בטלפון החדש.
2. החזיקו את הטלפון ביד שלכם
קודם כל נבחר את התצורה האהובה עלינו: סליידר, צדפה או מכשיר בר רגיל. מבנה הטלפון החדש הוא בהחלט גורם חשוב בבחירת טלפון סלולרי שכן הטלפון הסלולרי מלווה אותנו במשך כל היום ולפעמים גם הלילה וחשוב שהוא יהיה נוח לנו ולא יכביד לנו בכיס. לאחר שבחרנו את התצורה האהובה עלינו ביותר, ניגש לתחנת המכירה ונראה איזה טלפונים סלולרים מציעים לנו את המבנה הרצוי.
מבחן ההרגשה הוא הטוב ביותר: לא להתבייש ולבקש מנציג המכירות בתחנת המכירה את הטלפון הסלולרי שהמבנה שלו נראה לנו הכי מתאים ולהרגיש אותו, פשוטו כמשמעו: קחו את הטלפון מהנציג ושחקו איתו, במידה והוא בתצורת סליידר או צדפה פתחו וסגרו אותו כדי להרגיש אם הוא עמיד ובנוי טוב, לחצו על הכפתורים כדי לראות אם הם נוחים לכם, הביטו על המסך וראו אם הוא מספיק קריא לכם, בדקו איך הוא מרגיש בכיס המכנסיים.
צרכנים רבים פועלים לפי אפקט העדר. כולם קונים אותו הדגם. התוצאה היא שלרובנו יש טלפונים שאנחנו לא צריכים: רובנו לא צריכים טלפון שהוא גם נגן מוזיקה ומחשב ומצלמה באיכות גבוהה.
3. חפשו את ספר הטלפונים. לקח יותר משלוש שניות?
חשוב לשים לב שקל לכם לתפעל את הטלפון. אם תפריטי הטלפון לא נוחים, מסובכים, איטיים, מעצבנים, אנחנו לא נסתדר עם הטלפון ונרצה להחזיר אותו במהרה לחנות. בנוסף, התייעצו עם מכרים שרכשו את הדגם ובקשו מהם כמה שניות לשחק עם הטלפון ובדקו כמה הוא נוח לכם. חשוב גם לזכור שבמידה ומדובר בטלפון סלולרי מחברה שעד עתה לא היו לכם מכשירים מתוצרתה, המערכת תהיה שונה. לכן אל תפחדו לנסות, אל תשללו על הסף את הטלפון רק בגלל היותו מצויד במערכת שאינה מוכרת לכם. תנו לו הזדמנות, יכול להיות שהוא עוד יפתיע אתכם.
4. מה הטלפון הזה יודע לעשות?
הטלפונים החדשים הנמכרים בחברות הסלולריות מגיעים עם תכונות משוכללות שלרוב איננו צריכים, כדוגמת המצלמה או דור שלישי. התכונות הללו הם הנפוצות ביותר והמבלבלות את המשתמשים:
במצלמה הסלולרית הממוצע היום הוא 2 מגה פיקסל, פחות מזה נחשב מיושן או דל אך לרוב זה יספק את המשתמש הפשוט, שכמעט ואינו משתמש במצלמה חוץ מצילומים חטופים של הילדים או הודעות מולטימדיה. במידה והמצלמה הסלולרית תשמש אותכם הרבה, בדקו מה הרזולוציה, האם קיים פלאש, ובדקו שיש אפשרות של פוקוס אוטומטי המשפר פלאים את איכות התמונה.
בלוטות' – אין יותר נוח מאשר לשים את הסלולרי בכיס או בתיק ולענות לשיחות בלחיצת כפתור ולנהל את השיחה מבלי ידיים בעזרת אוזניית בלוטות' נחמדה. לכן בדקו אם בטלפון החדש יש בלוטות' וכך תוכלו גם אתם להראות כחייזרים המדברים עם עצמם. למרות שתכונת הבלוטות' נהפכה לתכונת בסיס בטלפונים החדשים, בדקו האם בחדש שלכם היא קיימת.
GPS – בדקו האם קיים התקן GPS מובנה, במידה וכן, תוכלו לבצע נווט ברכב בעזרת הטלפון ללא קניית GPS יעודי. במידה ומצוין כי קיים GPS בדקו האם מדובר בהתקן פנימי או חיצוני הניתן לרכישה שעלותו מאות שקלים.
WIFI – בעזרתו תוכלו להתחבר לרשתות אלחוטיות ולגלוש באינטרנט ללא חיבור לרשת הסלולרית וללא תשלום.
כיום ה-WIFI אינו קיים בכל הטלפונים הסלולרים, אלא רק במתקדמים ביותר.
נגן מוזיקה וזיכרון פנימי – בדקו כמה זיכרון פנימי הטלפון הסלולרי מכיל והאם ניתן להרחיב את הזיכרון באמצעות כרטיס זיכרון. כמובן נגן מוזיקה קיים בכל הטלפונים החדשים הנמכרים כיום, אך לא כולם נוחים במידה מספקת. בדקו בסקירות שלנו האם הנגן נוח, מאפשר אפשרות ערבוב, הסתרה ברקע ואקולייזר. בדקו גם האם האוזניות המגיעות איתו נוחות ואיכותיות. טלפון סלולרי עם נגן מוזיקה נוח ואוזניות טובות הוא המתכון המושלם לפעילות ספורטיבית מהנה.
רמקול – בדקו את עוצמתו של הרמקול, האם הרמקול חזק דיו שתוכלו להשתמש בו בתור דיבורית לרכב או לבית.
דור שלישי – לכאורה התכונה הכי מבוקשת בטלפונים סלולרים בישראל, אך זה לא במודע: הלקוחות אינם יודעים מה פירוש צמד המילים "דור שלישי" ומניחים כי אם הסלולרי החדש שלהם הוא דור שלוש או דור שלוש וחצי, כנראה שהוא החדש והמתקדם ביותר. ברוב המקרים זה נכון, אך למעשה אחוז קטן מאוד מקרב השוק הישראלי עושה שימוש ביכולות הדור השלישי שהן גלישה באינטרנט הסלולרי במהירות גבוהה וצפייה בתכני וידיאו וביצוע שיחות וידיאו. בדקו אם אתם באמת צריכים את זה.
5. איך הסוללה?
לא להתבלבל, טלפון סלולרי הוא קודם כל לביצוע שיחות ושליחת הודעות, רק לאחר מכן הוא GPS או שלט למיקרוגל. בדקו בסקירות מה האיכות שיחה, כיצד מתבטאת רמת הקליטה במקומות קשים, האם הרמקול מספיק איכותי וחזק לשיחות ברכב והאם הסוללה תוכל להחזיק לכם בכבוד יום שלם ללא טעינה. לרוב, בטלפונים המתקדמים הנמכרים כיום, הסוללות אינן חזקות במיוחד ונוטות להיגמר במהלך יום עבודה קצת לחוץ, לכן אם כבר בחרתם טלפון נייד שמתאים בדיוק למה שאתם צריכים אך גיליתם כי הסוללה שלו נוטה לאכזב, שקלו רכישת סוללה נוספת ומטען לרכב.
6. 0 שקל זה לא 0 שקל
תמה תקופת ההתחייבות עם חברת הסלולר אליה אתם מחויבים, קיבלתם שיחה מנציגה חביבה המודיעה לכם כי יש מבצע "במיוחד במיוחד בשבילכם שמציע טלפון דור שלישי ב-0 שקל עם התחייבות כלשהי", אתם מתפתים וברוב המקרים מחליטים להמשיך להתחייב, כי הרי זה רק 0 שקל לחודש. תמיד תדעו כי אם המבצע המוצע לכם נשמע טוב מידי מכדי להיות אמיתי, כנראה שהוא אכן כזה. ברוב המקרים מאחורי כל התחייבות כזאת תצטרף חבילת "שימוש מינימלי" המחייבת את הלקוח לעשות שימוש במכשיר בסכום מסוים או דמי שימוש לחבילה. בנוסף, לא בהכרח שאתם צריכים טלפון סלולרי מהסוג הזה. לכן כשקונים טלפון סלולרי לא להתפתות להצעות "מיוחדות" / "רק להיום" / "יש לי אישור מיוחד לזה". רק לאחר שבחרתם דגם מסוים בקשו את הצעת החברה הסלולרית אליה אתם מחוברים למחיר הדגם, בדקו אופציות בחברות המתחרות (ניידות המספרים מאפשרת לעבור לחברה המתחרה עם המספר), הציצו בחנויות הפרטיות (www.Zap.co.il) ותבדקו איפה המחיר זול יותר. במקרים מסוימים תמצאו את הדגם המבוקש במצב כמעט חדש במחיר זול בהרבה מהנמכר בשוק בלוחות יד שנייה (www.yad2.co.il).
הנה דוגמה
לשם מבחננו ניקח לדוגמה את הדגם הפופולרי של נוקיה בארץ: ה-Nokia N95 המציע מצלמת סטילס איכותית ברזולוציית 5.0 פיקסל, WIFI, GPS, הרחבה עם כרטיס זיכרון, מסך גדול ועוד. הצצה מהירה בזאפ מגלה כי מחירו בחנויות הפרטיות עומד על 1899 שקל לעומת המחיר בחברות הסלולאריות: 3900 שקל. פי 2 ממחירו בחנויות הפרטיות. וזה לא הכול, במידה "ותתפשרו" ותחפשו בלוח המכירות יד 2 אודות הדגם הנ"ל תמצאו כי מחירו נע בסביבות ה-1300 שקל למכשיר במצב מעולה המצויד בכל האביזרים. גם הארנק שלכם יגיד לכם תודה וגם תוכלו בעזרת הכסף שהרווחתם לרכוש פאנל חדש במידה ויש על המשומש שרכשתם כמה שריטות או שסתם בא לכם צבע אחר. בנוסף תוכלו להתפנק בכרטיס זיכרון של כמה ג'יגות בעלות של כמה עשרות שקלים בלבד. ככה הרווחתם גם סלולרי חדש משוכלל ומאובזר וגם נשארתם עם עוד כסף ביד.