לרגל יום נישואיהם החמישי, עידן כתב לדנה שיר, ופרסם אותו בפייסבוק. התגובות היו נלהבות, עשרות לייקים ושיתופים רבים העידו כי הצליח לעידן, ולא הייתה מאושרת מדנה.
אחרי בערך שלושה חודשים, בשעה שדנה ועידן נסעו ברכב, הם שמעו באחת מתחנות הרדיו את השיר שעידן כתב לדנה, בשינוי קל של חלק מהמילים. השיר כבר היה מולחן ובוצע על ידי זמר מפורסם.
עידן ההמום הסביר לדנה המופתעת אף היא, שבאמת שאין לו כל קשר לזה, בירור קצר העלה שלעידן ולזמר יש חבר אחד משותף בפייסבוק. מה עידן יכול לעשות?
גניבת סטטוס היא בכלל "גניבה"?
לאחרונה אנו שומעים מגוון "תלונות" בגין גניבת סטטוסים, בין אם מדובר בפוסט קצר, משפט, בדיחה, שיר, תמונה ואפילו דעה. האם זו בכלל גניבה?
עו"ד לירון טאו, המתמחה במשפט וטכנולוגיה, מסבירה כי סטטוס מהווה מעין "טביעת אצבע" ייחודית של המשתמש לעניין מצבו, תחושותיו או עמדתו בעניין מסוים במצב נתון.
כאשר אותו סטטוס "נגנב", יכולה להיווצר פגיעה בחופש הביטוי, ועו"ד טאו מדגישה כי חופש הביטוי הינו ערך חשוב מאוד במשפט הישראלי, ואף נחשב לערך עליון. אבל צריך לחשוב היטב לפני ש"גוררים" את הסיפור לבית המשפט.
מתי כן כדאי לתבוע גנב סטטוסים?
במקרה של עידן ודנה למשל, עולה שאלה אם הסטטוס שעידן העלה הינו בגדר יצירה מוגנת, שאפשר לטעון לגניבתה. עו"ד טאו מסבירה כי אם מדובר בשיר או בסיפור, המורכב מכמה משפטים שאתם חיברתם, הרי שהוא עשוי להיחשב יצירה מוגנת שהעתקתה הינה אסורה. השאלה עד כמה השקעתם בו ועד כמה הוא מקורי.
לעומת זאת כשהמדובר במשפט אחד בלבד, מיוחד ככל שיהיה הסטטוס שלכם, הרי שעד כמה שההעתקה מקוממת אתכם, סביר להניח שלא יהיה פה "קייס" משפטי (כמובן שכל עניין ייבחן לגופו).
העלו תמונה שלי - מה עושים?
עו"ד טאו מסבירה כי כיום יש אפשרות לדווח בפייסבוק על שימוש לרעה ולדרוש הסרה מיידית של התמונה. יש להבין כי תנאי השימוש של פייסבוק אוסרים פרסום תוכן או ביצוע כל פעולה המפרה זכויותיו של אחר. לפייסבוק יש זכות להסיר כל תוכן שלדעתה מפר זכויותיו של אחר או מפר את המדיניות של פייסבוק (כלומר אם התמונה למשל פוגענית באופן כלשהו).
אם ביצעתם מספר הפרות של תנאי השימוש, למשל העתקתם תמונות אישיות ודיווחו עליכם מספר פעמים, פייסבוק יכולה על פי שיקול דעתה להשבית את החשבון שלכם. בכל מקרה, אם התמונה לא עוברת על שום חוק ולא מפירה זכויות יוצרים, אבל אתם פשוט לא אוהבים אותה, הסירו את התיוג.
שלושה טיפים מהירים שיעזרו לכם לא להסתבך עם החוק (בפייסבוק):
1. אם אתם נתקלים בשיר שאהבתם והחלטתם לאמץ אותו, חישבו שוב. העתקתו עשויה להיחשב כהפרת זכויות יוצרים. פשוט תנו קרדיט ליוצר שלו, מומלץ מאוד עם תיוג.
2. הסעיף הקודם תקף גם לגבי סטטוס אחר. כדאי לכם, על מנת לצמצם ולמזער סיכונים, לתת קרדיט.
3. לכל תמונה יש בעלים. הדעה הרווחת גורסת כי תמונות שמועלות בפייסבוק או בגוגל הן נחלת הכלל, ושכל אחד יכול להשתמש בהן - אבל זה בפירוש לא נכון. כמובן שתמיד צריך להפעיל שיקול דעת.
*עו"ד לירון טאו, מתמחה במשפט וטכנולוגיה, מנהלת פורום מסחר אלקטרוני ואינטרנט במתחם פרקליטי IL.
זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין.