סטיבן פרספילד, סופר היסטוריה מצוין שספריו מתמקדים באירועים מן העולם העתיק, איבד את העותק היחיד של הספר עליו עבד. הסיבה לאבדה הייתה שריפה שלקחה לא רק את המחשב עליו עבד אלא גם את הגיבויים שהכין בכל ערב על גבי דיסקטים והניח במגרה. מאותו היום פרספילד היה מסיים כל יום עבודה בגיבוי העבודה שלו לשני דיסקים: אחד לצד המחשב ודיסק נוסף אותו הוא הניח בתא הכפפות ברכב.
אפשר להתווכח על החוכמה מאחורי השיטות של פרספילד, אבל דבר אחד ברור: אם אתם מחזיקים את המחשב שלכם והגיבוי שלכם באותו המקום אתם מזמינים לכם בעיות וצרות. מי שרוצה לשמור באמת ובתמים על העבודה היקרה שלו, כדאי לו שיחשוב על אפשרויות נוספות לגיבוי, עם עדיפות לאפשרות שלא נמצאת ברכב אותו ניתן לגנוב. הפיתרון הזמין ביותר הוא כמובן האינטרנט.
שירותי גיבוי ברשת הופכים לנפוצים יותר ויותר. הם אומנם לא מספקים פיתרון לחברות, גרפיקאים ועורכי סרטים פרטיים העובדים על קבצים של מאות מגות, אלא למשרדים ואנשים פרטיים שרוצים לגבות חומרים באופן יומיומי, בצורה יעילה ובטוחה. שירותי הגיבוי המקצועיים מספקים ללקוח תוכנה דרכה הגיבוי מתבצע, ומקום אחסון שנמצא בשרתיה של החברה – שרתים שמוגנים בדרכים שונות מפני אובדן ונזק. מיד אחרי שהמשתמש מגדיר מהם הקבצים והתיקיות שהוא מעוניין לגבות, התוכנה מתחילה לפעול ברקע עד שהיא מסיימת את העלאה לרשת.
אחת התוכנות המומלצות ביותר לגיבוי המק שלכם היא Mozy.
הגיבוי של Mozy
מוזי מספקת שירות גיבוי לאנשים פרטיים ולעסקים. היא פועלת על מחשבי מק וחלונות וגוזלת מעט מאוד זיכרון. לאחר הגיבוי הראשוני מוזי תתעורר באופן אוטומטי ותגבה לשרתים המוגנים רק את הקבצים בהם נעשה שינוי ואת הקבצים החדשים. כך אתם יכולים להיות בטוחים שיש לכם את החומרים המעודכנים ביותר בגיבוי.
שירות הגיבוי של מוזי מתחיל בחינם, ובתמורה אתם מקבלים שירות בסיסי של 2GB גיבוי – נפח אחסון שהרבה מאוד חברות היום מספקות בחינם. היתרון הבולט של מוזי הוא בכך שהם מאפשרים לכם לגבות כמה נתונים שרק תרצו במחיר מצחיק של 5 דולר לחודש בלבד.
חלון ההגדרות של התוכנה כולל שני חלקים. בראשון תמצאו הגדרות לגיבוי חומרים בסיסיים שמוזי יודעת לטפל בהם: ספר הכתובות, אימיילים, הגדרות תוכנות, תיקיית המסמכים, לוח הפגישות, קובץ הסיסמאות שלכם, ספריית המוסיקה ועוד. זוהי אפשרות חכמה שכן הרבה מהנתונים האלו מסתתרים בכל מיני מקומות בתת ספריות, שלא תמיד איפה למצוא אותם. מסמנים את הנתונים שרוצים לגבות וזהו זה, מוזי מוכנה להתחיל לעבוד. החלק השני מאפשר לכם לבחור ספריות וקבצים ספציפיים – מי שלא עובד עם תיקיית המסמכים אלא עם היררכיה אחרת, יזדקק לאפשרות הזו.
לאחר שכל הנתונים נבחרו, מוזי מספקת מידע על כמות הקבצים שיגובו, גודלם, ובמידה ויש לכם הגבלת נפח היא גם תציג אותו. לאחר ששומרים את ההגדרות ונותנים לתוכנה לעבוד היא תעלה את החומרים שלכם דרך שירות מאובטח המגן על המידע שלכם מעיניים סקרניות.
במידה והתרחש האירוע הנוראי ממנו חששתם תוכלו להפעיל את מערכת השחזור של מוזי ולגשת לקבצים שלכם. השחזור יכול להיעשות בכמה דרכים. ניתן לשחזר את כל המידע, או רק תיקיות או קבצים מסוימים. מוזי מאפשרת לכם גם לחזור לקבצים על פי תאריך ושעה, כך שאם יש קובץ שאבדתם באחד הימים, אתם יכולים לבקש לצפות בכל הקבצים שבגיבוי עד לתאריך בו התרחשה ההעלמות המסתורית, לאתר את הקובץ ולהוריד אותו.
השיטה הטובה ביותר לגבות
במדריך הגיבוי למק סקרנו עד עכשיו מספר דרכים להגן על המידע שלכם. עולה השאלה, מהי הדרך הטובה ביותר? במה כדאי להשקיע ומה עדיף – גיבוי מקומי או מקוון? התשובה היא ששילוב בין השיטות היא כנראה הדרך הטובה ביותר להגן על עצמכם.
גיבוי מקומי מספק גישה מהירה לקבצים שהושחתו או אבדו. לא משנה מה רוחב הפס שיש לכם אתם תמיד מוגבלים בכמות הגולשים שניגשים למידע המקוון באותו הרגע, ובכל תחנות הביניים שביניכם לבין השירות המקוון. מה שחשוב לזכור בשימוש בשירות מקומי הוא לא רק בחירת התוכנה שתתאים לכם, אלא גם בחירת הכונן הקשיח. יש הרבה מאוד כוננים חיצוניים בשוק במחירים שמתאימים לכל אחד. ניתן למצוא נפחים שונים ואיכויות שונות והעסקה הזולה ביותר עלולה לא פעם לעלות לכם ביוקר.
בחיפוש אחר כונן איכותי כדאי לקרוא ביקורות ברשת ולהתייעץ עם חברים. הדברים שאתם רוצים לבחון הם זמן ההישרדות של הכונן, זמן ההישרדות של המעטפת בה הכונן החיצוני נמצא וסוג השירות שתקבלו במידה ויש תקלה. רוב החברות מספקות לכם כונן חיצוני חדש במידה ויש תקלה עם הכונן שלכם. כמובן שאם היה לכם מידע על הכונן הזה ההחלפה ההוגנת הזו לא עוזרת לכם במיוחד. חברות אחרות יחליפו לכם את המעטפת אם בה היתה הבעיה, כך שהמידע עצמו ישמר. קחו את הזמן לעשות את סקר השוק ותהיו מוכנים לשלם קצת יותר בתמורה לאמינות ושירות.
בנוסף לגיבוי המקומי, הגיבוי המקוון יכול לעזור במיוחד בשמירה על מסמכים וקבצים קטנים יחסית עליהם אתם עובדים הרבה. גיבוי של גי‘גות יכול לקחת ימים ארוכים עד שיסתיים ולכן באופן אישי לא הייתי סומך על גיבוי מקוון לדברים כאלו. חוץ ממוזי יש עוד כמה אפשרויות טובות. Jungle Disk מספקת תוכנה שהיא ממשק לשירות האחסון S3 של אמאזון. בתמורה לסנטים ספורים לכל ג‘יגה תוכלו לגבות את המידע שברשותכם ולגשת אליו לא רק מהמחשב שלכם אלא גם ממחשבים אחרים. Box.net מספקים שירות דומה לזה של מוזי וכוללים גם אפשרות של שיתוף הקבצים, וכך גם עם השירות של Dropbox.
המטרה של גיבוי היא לתת לכם שלוות נפש בכל הקשור לעבודה שלכם. אם תבחרו את הכלים הנכונים, תמצאו שאתם מקדישים מספר ימים ליצירת הגיבוי ותהליך העבודה, אך לאחר מכן הדברים נעים על מי מנוחות ואתם יכולים להתרכז ביצירה בלי חששות מיותרים.