כשא' הזמין באינטרנט מקרן קול של חברת LG, הוא לא חשב על המסע הארוך שהמוצר יעבור עד שיגיע לפתח ביתו. "נתקלתי בדיל מעולה באינטרנט, שמאפשר לי לרכוש מקרן קול במחיר מצחיק בהשוואה למחיר המשולם תמורתו בארץ", מספר א' ל-NEXTER. "אמנם ידעתי שעליי לשלם מסי ייבוא בעבור המוצר, וכך גם עשיתי באמצעות חברת השילוח - אך לא שיערתי לעצמי עם כמה בירוקרטיה אתעסק עד שאזכה לקבל אותו הביתה", הוא מוסיף.
סיפורו של א' לא ייחודי, וקורה ליותר ויותר ישראלים בזמן האחרון - בעיקר עם התגברות תופעת הקניות באינטרנט. בשל העובדה שהמוצר שהזמין כולל תקשורת אלחוטית, עיכב משרד התקשורת את שחרור החבילה עד לקבלת אישורים מתאימים מא' שהמוצר עומד בכללי הייבוא. אפילו פעולה פשוטה, כמו ביצוע שיחת בירור טלפונית עם אותו משרד ממשלתי - לא מתבצעת בקלות.
"ביצעתי כמה חיפושים באינטרנט, כדי להבין אלו אישורים עליי לשלוח למשרד התקשורת", מספר א'. "אחרי שמילאתי את הטפסים הדרושים שלחתי אותם בפקס, ללא מענה שאכן הוא התקבל. לאחר יומיים שוב שלחתי את אותו הפקס. אחרי כמה ימים חפרתי באתר משרד התקשורת ואפילו מצאתי כתובת מייל. כששלחתי את פרטי הפנייה שלי לשם קיבלתי מענה אוטומטי הדורש ממני לשנות את כותרת הפנייה", אומר א' ומתאר איך לאורך כל התהליך קיבל תחושה אירונית של חוסר תקשורת עם משרד התקשורת.
מהם כללי הייבוא האישי של מוצרים מחו"ל? מדוע משרדים ממשלתיים מתערבים בכלל בהליך היבוא? וכיצד תשחררו במהירות מוצרים שנתקעו במכס? ניסינו לרכז את התשובות במדריך הבא. כדאי להבהיר שהמדריך מתייחס לייבוא אישי של מוצרים, לשימוש אישי בלבד ועד סכום של 1,000 דולר.
אלו מיסים נצטרך לשלם למדינה?
שלושה סוגי מיסי ייבוא קיימים בישראל: מכס, מס קנייה ומס ערך מוסף (מע"מ). את ההחלטה על גובה וסוג המס מחליטה המדינה על פי מחיר המוצרים המוצהר על האריזה. אם ערך המוצרים אינו עולה על 75 דולר – תהיו פטורים מכל תשלום מיסים נוסף; בין 75 ל-500 דולרים – תצטרכו להוסיף מס קנייה ומע"מ; ומעל 500 דולר – תצטרכו לשלם מכס, מס קנייה ומע"מ.
לא בכל המקרים מצטרף מס הקנייה, ואם תייבאו מוצרים מסוימים, כמו אלכוהול או מוצרי טבק, תצטרכו לשלם מסים גם אם ערך הפריטים נמוך מ-75 דולר. כמו כן, ישנם כללים כיצד ניתן לפצל משלוחים והאם דמי המשלוח או הביטוח נחשבים לחלק מהסכום בגינו תחויבו במס. חיילים בודדים, עולים חדשים ותושבים חוזרים זכאים להטבות. את כל הכללים תוכלו למצוא כאן, ותוכלו להיעזר גם במחשבון המיסים של ebay.
כיצד משלמים את מסי הייבוא?
תלוי בשירות השילוח. אם בחרתם בדואר ישראל – ברוב המקרים תשלמו את המסים עם שחרור החבילה מסניף הדואר בו היא מחכה לכם. אם בחרתם בחברת שליחות אחרת, או בשירות שילוח מהיר של דואר ישראל – ישולמו מסי הייבוא באמצעות חברת השילוח. בחלק מהמקרים תגבה מכם חברת השילוח את המסים מראש, במסגרת העסקה, ובמקרים אחרים בעת המסירה של הפריטים בביתכם (במקרים רבים תצטרכו לשלם גם עמלות, על פי תעריף העמלות של שירות השילוח). רק במקרים חריגים תצטרכו להגיע פיזית אל בית המכס כדי לשחרר את החבילה.
מדוע משרדי הממשלה מתערבים בהליך הייבוא?
כדי לפקח על סוג המוצרים שנכנסים למדינה, כמו גם על חוקיות הייבוא, סיווגה המדינה את המוצרים המיובאים לכמה קטגוריות עליהן חלים כללי ייבוא שונים. כמו כן, ישנם מוצרים שאותם אסור לייבא לישראל וחלקם מופיעים כאן.
על פריטים רבים חלים כללי ייבוא המחייבים את אישור המשרד הממשלתי האחראי. במקרים מסוג זה, ייתכן והמוצר ייתפס במכס, וכדי לשחררו יש לשלוח טפסים המפרטים את תכונות המוצר.
לדוגמה, ייתכן שייבוא תמרוקים ומוצרי מזון יחייב את אישור משרד הבריאות, ייבוא של חלקי חילוף לרכב יחייב לעיתים את האישור של משרד התחבורה וייבוא צמחים יחייב לעיתים את אישור משרד החקלאות. מומלץ לברר מראש את הנושא ביצירת קשר עם אותו משרד ממשלתי.
כמו בדוגמאות האלו, ייבוא מוצרי תקשורת יחייב בחלק מהמקרים את אישור משרד התקשורת, שכן ישנו טווח מוגדר של תדרים בהם יכול להשתמש הציבור הרחב. ייבוא רחפנים יחייב גם את אישורה של רשות התעופה האזרחית, בנוסף לאישור ממשרד התקשורת.
כיצד אדע מראש שניתן לייבא מוצר תקשורת מסויים?
בכל מקרה מומלץ לשים לב למפרט הטכני של המוצר עוד בטרם ההזמנה. כך תוכלו לדעת מראש אם הוא עומד בתקנות הייבוא של מוצרי תקשורת, או שמא אם יתפס במכס תצטרכו לקבל אישור פרטני כדי לשחרר אותו. כאן ישנה רשימה של התדרים המיועדים לשימוש אזרחי וכאן ישנם כללים המתארים את השימוש המותר בתדרי 2.4 ו-5 ג'יגה-הרץ – תדרים אופייניים למזרימי מדיה, נתבי אינטרנט ועוד.
ישנה סבירות גבוהה שמוצר המיובא בייבוא סדיר לישראל יקבל אישור מהיר מבלי שתצטרכו להגיש טפסים, אך יש לשים לב כי לכל דגם יכולות להיות גרסאות שונות, שחלקן אסורות בשימוש בישראל.
בשל העומס שנוצר במשרד התקשורת בדבר אישורים פרטניים, מנסה המשרד להקל בכללי האישור. כך למשל, ישנו אישור מקל בכל הקשור לייבוא טלפונים סלולריים, מוצרי בלוטות', מחשבים ניידים, טאבלטים ועוד. אלה אמורים לעבור את המכס באופן חלק, מבלי להמתין לאישור פרטני של משרד התקשורת.
קיבלתי הודעה שהמוצר מתעכב במכס. מה עושים?
חשוב לעקוב אחר החבילה עוד משעת המשלוח. אם תקבלו הודעה שהמוצר מתעכב במכס – כדאי לפעול מייד, כדי לא להפסיד זמן יקר בו אתם עלולים לשלם על אחסנה במסוף המטענים בנתב"ג.
באתרי האינטרנט של משרדי הממשלה השונים מצויים כל הטפסים אותם יש למלא בכדי להשיג את אישור הייבוא. למשל, בכדי לשחרר מהמכס מוצר שמחייב את אישור משרד התקשורת, יש למלא את הטופס הזה, לצרף אליו חשבונית קנייה, שטר מטען ומפרט טכני של המוצר הנרכש. את כל אלה יש לפקסס למשרד התקשורת במספר פקס 03-5198103, ואפשר גם במייל: Requests@moc.gov.il. אם הטופס הגיע למשרד התקשורת – תקבלו מייל חוזר, וייתכן שגם מסרון. כעת יש לחכות לאישור ייבוא של משרד התקשורת, שאמור לבגיע תוך 10 ימי עסקים (שבועיים בפועל, לא כולל חגים).
אם בחרתם לייבא רחפן, ודאו שהוא לא עובד בתדר 5.8 ג'יגה-הרץ – תדר האסור בייבוא לישראל. כמו כן, תצטרכו לקבל בנוסף לאישור ממשרד התקשורת גם את אישור רשות התעופה האזרחית. יש למלא את הטופס המקוון על פי ההנחיות המופיעות כאן.
ומה עכשיו?
אם השתמשתם בשירותיה של חברת שילוח, ייתכן שהיא תבצע במקומכם את הגשת הניירת למכס. שימו לב שפעולות אלה גוררות לרוב עמלה מצד חברת השילוח וחשוב לברר קודם לכן מהן העלויות. לאחר מכן, תתאם איתכם חברת השילוח את מסירת החבילה.
אם נעזרתם בדואר, או אם החלטתם לבצע את השחרור באופן עצמאי, יהיה עליכם להגיש את אישורי השחרור שקיבלתם מהמשרדים הממשלתיים לבית המכס בו מוחזקת החבילה:
תל אביב: טלפון 03-9421730, פקס 03-9421733
ירושלים: טלפון 02-6526193, פקס 02-6511589
חיפה: טלפון 04-8664130
אילת: טלפון 08-6326476, פקס 08-8669702
לאחר קבלת האישור תוכלו להגיע לשם עצמאית, או לבקש להעביר את החבילה לסניף הדואר הקרוב אליכם.
ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "בעניין א' נבקש למסור כי מבדיקת הבקשה עולה כי המוצר שהוזמן משדר בתחום שחלקו אסור בשימוש בישראל. על כן, הפונה נדרש להציג מידע טכני מפורט אודות הציוד המשדר, וזאת מתוך כוונה להקל ולאפשר בחינת הכנסת המשדר לארץ, וכך אכן בוצעה בסופו של עניין בדיקה מטעם המשרד ונמצא כי המוצר עומד בתקנים. על כן, בימים הקרובים יינתן אישור לפונה".
עוד הוסיפו במשרד: "המשרד פועל רבות בנושא ולאחרונה הוגבר קצב הבקשות לאור ריבוי הרכישות מחו"ל. בנוסף, הוקם צוות בין משרדי שפועל בתוך הדואר ומאשר את החבילות כבר שם ורק פרט שלא אושר יובל לפתחנו".