מחר נכנסת לתוקפה רפורמת הגלישה באינטרנט בחו"ל, שמשמעותה היא שאם לא אישרתם לחברת הסלולר במפורש לאפשר לכם את הגלישה במדינה שבה אתם מבקרים - היא תיחסם. (אבל עדיין תוכלו להתחבר לוויי פיי מקומי ולגלוש חופשי). 

משרד התקשורת נדרש לרפורמה עקב חיובים של מאות ואלפי שקלים שדרשו החברות מאנשים עבור הגלישה בחו"ל. לקוחות רבים לא ידעו כי הסמארטפון מתחיל לגלוש מיד עם הנחיתה, וכמה מגה של גלישה נהפכים לחשבונית מנופחת.

אישה עם סלולרי בים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
למצוא את הפיתרון המשתלם ביותר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock


לדברי נועם לנדאו, מנכ"ל וובינג (Webbing), העוסקת בפתרונות גלישה מחו"ל, "מדובר בהכנסה של כ–30 מיליון שקל בשנה לטובת חברות הסלולר מלקוחות שלא ביקשו לגלוש בחו"ל, לא הפעילו חבילות גלישה - ולכן חויבו בתעריפים היקרים ביותר במדינה שאליה טסו. במקרים רבים הסתכמה העלות באלפי שקלים לכמה ימים".

על רקע מחירי הגלישה הגבוהים בחו"ל, פותחו בשנים האחרונות פתרונות רבים שנועדו להוריד תעריפים. אם אתם מתכוונים לצאת לחו"ל בחג הפסח, או בכלל, הנה כמה מהם.

לפני שבוחרים בפתרון הכדאי ביותר, ראשית צריך לשאול מהו הצורך המדויק? חלק מהאנשים, אולי מרביתם, אינם צריכים להיות זמינים בחו"ל במספר הטלפון הישראלי ויסתפקו בחבילת גלישה - כדי לנווט או למצוא מסעדה מומלצת ב-Tripadvisor, למשל. את שאר התקשורת אפשר לעשות באפליקציות כמו ווטסאפ, סקייפ ו־ויבר.

לעומתם, חלק מהלקוחות חייבים להיות זמינים במספר הישראלי בזמן השהייה בחו"ל, ואחרים בכלל צריכים מספר זר של מדינת היעד. חלק מהנוסעים רוצים זמינות רק לצורכי חירום, או לשם שיחות מזדמנות לישראל - להגיד ש"הכל בסדר" - ואחרים זקוקים לשימוש אינטנסיבי ומתכוונים להתקשר למדינות שונות.

לגלישה - סים 
בכל קיוסק

גלישה בחו"ל (צילום: TheMarker)
גלישה בחו"ל | צילום: TheMarker

 

גלישה היא הצורך הבסיסי כיום של לקוחות הסלולר, יותר משיחות ומהודעות טקסט. הדבר הראשון שמכשיר הסלולר עושה כבר בעצמו עם הנחיתה בחו"ל הוא להתחבר לרשת. הפתרון הזול ביותר לתקשורת נתונים בחו"ל הוא לרכוש כרטיס סים של אחת מהחברות המקומיות עם הנחיתה. בכל מדינות העולם, תחום כרטיסי סים בתשלום מראש, פרי־פייד (Prepaid), מפותח יותר מבישראל. בחו"ל אפשר למצוא סים כמעט בכל קיוסק או מכולת. כל חנות שמוכרת סמארטפונים, סביר שתמכור גם כרטיס סים פרי־פייד.

כדאי להיכנס לחנות טלפונים שמתמחה בעניין, להתעניין בכרטיסי הסים המקומיים שמספקים גלישה ואולי גם שיחות ו–SMS. מחיר סים כזה באירופה הוא 15–25 יורו ומכיל כמה מאות מגה של גלישה - נפח מספיק לטיול של 7–10 ימים. מומלץ להתעקש על כך שהמוכר בחנות יכניס לכם את הסים למכשיר ויפעיל אותו, מכיוון שבמקרים רבים צריך לשנות את הגדרות נקודת הגישה לאינטרנט (APN), וזה לא תמיד טריוויאלי. המוכר יידע לעשות זאת בקלות.

אפשרות שנייה וחדשה למדי היא להביא מישראל נתב דאטה. חברת וובינג מתחילה בימים אלה לשווק את מה שהיא מגדירה "נתב סלולרי עולמי", אבל אפשר פשוט להגיד שזו קופסת WiFi ניידת בגודלו של טלפון סלולרי, שפועלת תמיד ויכולה לשרת עד עשרה מכשירים מבוססי WiFi - סמארטפון, טאבלט, מחשב נייד ועוד.

וובינג ספוט (Webbing Spot) היא קופסה קטנה שמכילה שמונה כרטיסי סים, המבטיחים גלישה סלולרית בכל עת ובכל מקום. לנדאו: "זיהינו צורך, בעיקר בקרב לקוחות עסקיים, להחזיק מכשיר אחד שיודע לתמוך בכל העולם, ולא צריך להחליף סים במעבר בין מדינות. זו מערכת שיודעת לנהל את המעברים ולבחור את הסים הנכון. לצורך העניין חתמנו על הסכמים עם כמה מפעילות תקשורת גלובליות, אחת בצפון אמריקה, אחת בדרום אמריקה ואחת אירופית, ואנחנו מספקים תמיכה ב–130 מדינות".

לגבי המחיר, לנסיעה קצרה החברה מציעה תשלום אחיד של 40 שקל ליום (8 יורו) עם נפח גלישה של 300 מגה ליום; ולנסיעה ארוכה, חבילה של 200 שקל לחודש עם נפח גלישה של 2 ג'יגה. הפתרון של וובינג מתאים בעיקר למשפחות שנוסעות עם כמה מכשירים, או לאיש עסקים עם כמה התקנים ניידים. במיוחד הפתרון מתאים למי שמתכנן לדלג בין מדינות, ולא רוצה להחליף בין כרטיסי סים מקומיים.

התקן של חברת סימגו (צילום: TheMarker)
התקן של חברת סימגו | צילום: TheMarker


פתרון שלישי הוא פשוט לקנות סים המיועד לגלישה מאחת מחברות הסלולר הישראליות. נכון להיום, ההצעה הזולה ביותר היא של פרטנר (וגם 012 מובייל, המותג המוזל של פרטנר). החברה מוכרת חבילת גלישה של 1 ג'יגה ל–30 יום תמורת 149 שקל, נפח גלישה נדיב.

לקוחות בחברות אחרות צריכים לרכוש סים (אפשר לאסוף סים בכל סניף של פרטנר, yellow ובדואר) תמורת 33 שקל, וכן לרכוש תוכנית סלולר בסיסית של 9.90 שקלים. את הפעלת הכרטיס עושים מאתר האינטרנט של החברה עוד לפני הטיסה. פתרון זה מתאים למי שרוצה ללכת על בטוח, ומכל סיבה חושש או שאין לו זמן לרכוש סים במדינת היעד.

מי שמעדיף לנחות מוכן יכול להיעזר גם בשירותיה של חברת פרי־פייד זירו (Prepaidzero), השולחת כרטיסי סים דאטה בעולם. החברה עובדת עם כרטיסים של מדינות באירופה וארה"ב. מחיר סים שלה הוא כ–30 יורו, תלוי במדינה, ושילוחו לישראל עולה 7 יורו.

לשיחות - שתי אפליקציות ישראליות

לגבי שיחות ו–SMS, הפתרון הנוח ביותר בחו"ל הוא להתקין אחת משתי האפליקציות Travee או Noknok (נוקנוק עובדת גם על אייפון). שתיהן תלויות בחיבור WiFi או 3G, ומאפשרות לקבל שיחות למספר הסלולרי הישראלי. למעשה, הן ממירות שיחה נכנסת רגילה לשיחת אינטרנט (VoIP). יתרה מזאת, הן מאפשרות להוציא שיחות שמזוהות כרגיל ובחינם (עד תקרה מסוימת, והשאר בתשלום). רק צריך לזכור להפעיל את האפליקציה לפני שיוצאים מישראל לצורך שירות "עקוב אחרי".

אם עיקר הצורך הוא שיחות, ולא גלישה, או שאתם נוסעים למדינה בלי רשת 3G, או שברשותכם מכשיר ישן שלא תומך באפליקציות, יש עדיין מה לעשות. הדרך הזולה ביותר לקבל ולהוציא שיחות היא להצטרף לגולן טלקום. החברה מספקת שיחות נכנסות ויוצאות ב–35 אגורות לדקה במרבית מדינות אירופה ו–99 אגורות ל–SMS. עם זאת, עלויות הגלישה הסלולרית דרכה גבוהות, כך שהפתרון חלקי.

למי שצריך דקות שיחה רבות למדינות שונות מומלץ להתקין את האפליקציה הישראלית סנטל (Centel). האפליקציה מצריכה סים מקומי, אך אינה דורשת חיבור לאינטרנט, אלא עובדת על בסיס רשת 
ה–GSM. שיחות באפליקציה זו זולות במיוחד: סנט לדקה בשיחות לארה"ב, 3 סנטים לדקה בשיחות לישראל ו–5 סנטים לדקה ליעדים בבריטניה.

נועם לנדאו, מנכ"ל וובינג (צילום: ליאת מנדל)
נועם לנדאו, מנכ ל וובינג | צילום: ליאת מנדל


על הלקוח לטעון לאפליקציה קרדיט בסכום התחלתי של 5 דולרים, והיא מאפשרת (באמצעות "עקוב אחרי") לקבל שיחות למספר הסלולרי הרגיל, כאילו מעולם לא עזבתם את ישראל.

לעסקים - שרוול לסמארטפון

ארגונים ועסקים מתלבטים תדיר בפתרון הכדאי ביותר לעובדים שטסים לחו"ל. ארגון צריך להתמודד עם מגוון יעדי נסיעה, מגוון צרכים (שיחות, גלישה, SMS) וגם עם מגוון סוגי לקוחות - חובבי טכנולוגיה לצד טכנופובים.

פתרון לסוגיה זו שיצא באחרונה לשוק הוא של חברת סימגו (Simgo) הישראלית. סימגו פיתחה מעין שרוול המולבש על גבי מכשיר הסלולר, ובין היתר הוא מחליף את הסים הקיים בסים וירטואלי שיודע להתאים עצמו למדינה.

החברה מספקת שירות ב–44 מדינות, עם חבילה שעולה 27 שקל ליום וכוללת בתוכה 100 יחידות (יחידה היא דקת שיחה או 1 מגה גלישה). אייל שמואלי, ממייסדי סימגו, אומר כי "המחשבה מאחורי המוצר היא לשמר את אופי השימוש המוכר ללקוח מישראל. הוא מחייג אותו הדבר ויכול לחייג ליעדים בישראל או בחו"ל במסגרת החבילה, וגם לגלוש". השרוול של סימגו מתאים למכשירי אייפון וסדרת גלקסי של סמסונג, ומתוכנן להתאים בעתיד למכשירים נוספים.

חברה ותיקה בתחום הרומינג לעסקים היא בומרינג (BoomeRing) הישראלית, שמציידת את הנוסע בסמארטפון נוסף. המכשיר הנוסף משמש בחו"ל גם כסמארטפון לכל דבר ועניין וגם כנקודת WiFi ניידת שיכולה לספק אינטרנט ללפטופ ולטאבלט. מחירי בומרינג לגלישה מתחילים ב–10–15 שקל ליום (50 מגה), ושיחה נכנסת ויוצאת עולה כ–60 אגורות לדקה.

לכתבה באתר TheMarker

וגם:
>> קנס של 480 אלף לשקל למשפחה שהוסיפה קומה לביתה בתל אביב
>> רוצים לעבוד בארה"ב? הסכם חדש בין הממשלות יקל על הוצאת ויזה