המהפכה בשוק הסלולר הישראלי, שהחלה ב-2011 בהורדת מחירי השירותים, השפיעה השנה גם על מחירי המכשירים. אם בשנים קודמות נאלצנו לקנות מכשירים מחו"ל ולהבריח אותם לישראל, השנה החל להיווצר סחף של ישראלים שמעדיפים לרכוש מכשירים סינים זולים מחברות לא מוכרות או מוכרות-למחצה. רבים מאותם מכשירים היו גם באיכות נמוכה כמו המחיר, אך לפני כחודשיים נכנסה Asus לשוק הזה בצעד נועז והחלה למכור בישראל את הסמארטפונים שלה במחירים מפתים מאוד.
לקחנו לסקירה את ZenFone 5, דגם הביניים בסדרה של אסוס, כדי לבדוק האם הוא אכן יכול להתחרות בסמארטפונים שעולים 3,000 שקל ומעלה בעוד מחירו 950 שקל בלבד (1,350 לגרסת דור רביעי, שגם אותה ניסינו מעט כפי שנזכיר בהמשך).
עיצוב וממשק:
הסמארטפון הראשון של החברה הטייוואנית (אם לא סופרים מכשירים קודמים שלה, שהיו בעיקר גימיקים) מתבלט ממבט ראשון: בתחתית הצד הקדמי, מתחת למסך ולכפתורי המגע, נמצאת רצועה בעלת תבנית מתכתית עגולה, בדומה לגב המחשבים הניידים היקרים של אסוס.
מחתך אנכי - כלומר: מלמעלה או מלמטה - מזכיר המכשיר את ה-One של HTC, מאחר והוא מעוגל, כך ש"עמוד השדרה" שלו עבה והצדדים דקים. בתחתית צידו האחורי נמצאת שבכה רחבה מאחוריה ממוקם הרמקול. בצד ימין נמצאים כפתורי עוצמת השמע וההדלקה/כיבוי דמויי המתכת. בצד העליון נמצא שקע האוזניות ומולו, ב"קוטב הדרומי", נמצא שקע הטעינה - הממוקם הפוך מהסטנדרט (כלומר: הצד הצר של השקע כלפי מטה).
נציין כי גודלו הכללי של המכשיר מעט מסורבל יחסית לגודל המסך, ודומה לגודלם של מכשירים בעלי מסכים גדולים יותר. בנוסף, בניגוד ליצרניות רבות, בחרה אסוס לבנות את המכשיר כך שצידו הקדמי נראה כלוח פלסטיק המודבק על שאר הגוף, מה שמתבטא בכך שגבולותיו חורגים מעט מצידו המכשיר ועשויים פלסטיק מסוג אחר.
כל סדרת זנפון מריצה את אנדרואיד בגרסה 4.4 (KitKat), עליה מולבש ממשק מותאם מתוצרת אסוס המתהדר בשם "זן". הוא מיועד בעיקר לפשט את השימוש בתכונות של התוכנה. כך, לדוגמה, הוא מציג על מסך הנעילה ובווידג'ט על המסך הראשי את האירועים הקרובים בלוח השנה בפורמט של ציר זמן אנכי. בנוסף, מסך הנעילה כולל קיצורים ברורים לפתיחת הנעילה ישירות לטלפון או למצלמה.
באפליקציות המובנות במכשיר זכו לעיצוב ואייקונים אחידים וידידותיים. וילון ההגדרות - העולה בהחלקה מטה מראש המסך - כולל את רוב האפשרויות שתרצו אי פעם למצוא ללא צורך לחפש אותן בתפריטים. בכלל, נראה שאסוס השקיעה מחשבה רבה בממשק והצליחה ליצור איזון מוצלח בין אנדרואיד טהור לתוספות נחמדות.
חומרה וביצועים
בתוך הגוף נמצאת חומרה שמצד אחד רחוקה מלהיות המתקדמת ביותר, אך מצד שני אין לה במה להתבייש: מתחת למסך 5 אינצ' ברזולוציית HD 720p מסתתר מעבד מסדרת אטום של אינטל, בעל שתי ליבות במהירות 2 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה (RAM) בנפח גיגה-בייט בודד, נפח אחסון של 16 גיגה-בייט וחריץ הרחבה לכרטיסי microSD, מצלמה אחורית 8 מגה-פיקסל עם מבזק LED, מצלמה קדמית 2 מגה-פיקסל וסוללה בקיבולת 2,110 מיליאמפר/שעה. מעבר לכך, הוא כולל שני חריצי SIM, כך שאפשר להשתמש בו בשני מספרי טלפון אצל שתי ספקיות סלולר שונות.
בגרסת הדור הרביעי של המכשיר הוחלף המעבד ל-Snapdragon 400 מרובע-ליבות של קואלקום במהירות 1.2 גיגה-הרץ וזיכרון העבודה הוגדל ל-2 גיגה-בייט, כאשר כל השאר נשאר זהה.
בדקנו את שתי הגרסאות, אם כי התרכזנו בזו המבוססת על מעבד אינטל. הגרסה הזו עובדת מצוין, למרות הליבות המעטות יותר - אם כי ההשוואה לא לגמרי הוגנת, שכן גרסת הדור הרביעי מכילה יותר ליבות אך במהירות פחותה.
נציין לטובה במיוחד את המסך, שמגיב למגע במהירות ודיוק המציבים אותו לדעתנו מעל מכשירי אפל ונוקיה והרבה מעל כל מכשיר אנדרואיד אחר. הדבר בלט במיוחד בעת הקלדה - מעולם לא הקלדנו מהר יותר על סמארטפון. פשוט תענוג. את יכולת השימוש במסך המגע דרך כפפות לא יצא לנו לבדוק, אך אנו מניחים שגם היא פועלת היטב.
ואם המגע על המסך מקבל צל"ש, זה בניגוד לבהירות. בשעות הראשונות של השימוש חשבנו שאנחנו על מצב חיסכון בסוללה בשל רמת התאורה הנמוכה, עד שהתברר שהבהירות האוטומטית פשוט מוגדרת בקשיחות יתירה. בבחירת בהירות ידנית המסך מגיע לרמה קרובה למתחרים, אם כי לא מסנוורת כמו חלקם.
מולטימדיה למכשיר של אבוס רמקול גדול למדי המפיק צליל לא רע, אם כי לא ברמה של סמארטפוני-על כמו אלו של HTC וסמסונג.
מצלמת המכשיר, בעלת חיישן 8 מגה-פיקסל, פועלת היטב ומצלמת במהירות גבוהה מאוד לעומת מכשירים מוזלים אחרים. גם איכות התמונות והווידאו טובה מאוד, אם כי לא יוצאת דופן אם משווים למכשירים בכמה מאות שקלים יותר. לעומת זאת, באגף מצבי הצילום המיוחדים הזנפון כולל יותר גימיקים מרוב מכשירי הדגל האחרונים, החל מפילטרים ועד צילום רצף תמונות ליצירת אפקטים של צילום ספורט או הסרת אנשים מהרקע - מה שעשוי לבלבל מצד אחד אך לספק שעות של הנאה ביצירת תמונות ואנימציות ייחודיות מצד שני.
חיי סוללה
כאן ציפתה לנו אכזבה קלה: המכשיר מחזיק בקלות יום עבודה גם בשימוש אינטנסיבי, ובצמצום גם יממה שלמה. זה לא נתון רע, אך מפתח לרעה לאור העובדה שהסמארטפון הקודם עם מעבד אינטל שהגיע לישראל - מוטורולה RAZR i - החזיק זמן דומה בעידן שבו המתחרים שלו החזיקו מחצית מכך. כיום, כאשר כל מכשיר אנדרואיד מסוגל להחזיק לפחות יום עבודה, חבל שאינטל לא הצליחה לשחזר את ההישג ולהכפיל את בהפסקות בין טעינות.
סיכום
איך שלא מסתכלים על זה, אנחנו חוזרים שוב ושוב למה שגרם לנו להכתיר את הזנפון 5 כאחד ממכשירי השנה של נקסטר: המחיר. בפחות מ-1000 שקל לגרסת הדור השלישי ו-1350 לגרסת הדור הרביעי, לא תמצאו בישראל מכשיר שמתקרב אליו. הוא עושה כל מה שאפשר לצפות בצורה הכי טובה שאפשר לצפות, ובהחלט מהווה מעין סטנדרט חדש לבחון סמארטפונים בישראל.