מערכת ההפעלה Windows Phone של מיקרוסופט לא זכתה בישראל להצלחה ממשית, למרות שיחד איתה חזר לחיינו השם נוקיה, שבעבר היה אהוב מאוד על ישראלים ושלט בשוק המקומי ביד רמה. אחת הסיבות, אם כי לא היחידה, היתה מפרטי המכשירים הירודים לכאורה לעומת מכשירי דגל של אפל וגוגל.

נוקיה לומיה 930 (תמונת AVI: mako)
שירת הברבור של נוקיה. Lumia 930 | תמונת AVI: mako

השבוע נחת בישראל לומיה 930 - מכשיר הדגל האחרון עם לוגו נוקיה - רגע לפני שמיקרוסופט מציגה מחר את המכשירים הראשונים בסדרה תחת שמה. האם המפרט שלו מספיק כדי להפוך אותו לאלטרנטיבה טובה למתחרים המבוססים על iOS ואנדרואיד?

עיצוב וממשק: קוביות בתוך מנסרה

מרובע - זהו המאפיין העיקרי של לומיה 930. זהו המכשיר המלבני ביותר שראינו אי-פעם - וראינו המוני אייפון מדור 4 ו-5, עם או בלי s. למעשה, הצורה שלו כל כך זוויתי שקשה מאוד להתרגל לתחושה שלו ביד, אם בכלל אפשר. עם זאת, הגב הקמור מקל במעט על התחושה המוזרה ומקל על האחיזה.

מלבד הצורה המאוד בולטת, המכשיר הזה לא שונה כמעט בכלום מהסמארטפונים הקודמים של נוקיה:
צידו הקדמי מכוסה משטח זכוכית עמידה שצדדיה גולשים בזווית אל השוליים, מה שמקל מאוד על השימוש. מתחת למסך נמצאים שלושת כפתורי המגע - חיפוש, בית וחזרה, מימין לשמאל. מתחתם נמצא מיקרופון השיחות ובראש נמצאת האפרכסת ולצידה המצלמה הקדמית.

דופנו הימנית של המכשיר כוללת את כל הכפתורים הפיזיים - עוצמת השמע, הדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה וכפתור צילום, הממוקם לטעמנו מעט רחוק מדי מקצה המכשיר. כל הכפתורים מתכתיים ובולטים וקל מאוד למצוא אותם וללחוץ עליהם. הדופן השמאלית ריקה.

בדופן העליונה נמצאים שקע האוזניות במרכז וחריץ ה-SIM משמאל, כאשר חריץ ה-SIM דורש שימוש בכרטיס NanoSIM של אפל (בדומה לאייפון 5 ומעלה ובשונה מכמעט כל מכשירי האנדרואיד) ונפתח על ידי הכנסת ציפורן למגרעת קטנה, כך שאין צורך בסיכות. בדופן התחתונה נמצא שקע הטעינה.

Lumia930Back (צילום: יאיר מור, NEXTER)
20 מגה-פיקסל ומיקרופונים סטריאופוניים. Lumia 930 | צילום: יאיר מור, NEXTER

מאחור, ניתן למצוא את המצלמה, הממוקמת יחסית גבוה אך רחוק מספיק מקצות המכשיר, כך שניתן לאחוז אותו באחיזה איתנה בלי שאצבע סוררת תסתיר למצלמה את שדה הראייה. לצד העדשה ממוקם מבזק LED כפול. קרוב לתחתית, בחלק המעוגל, ממוקם הרמקול. שני מיקרופונים להקלטת אודיו סטריאופוני בעת צילום וידאו ולסינון רעשים בזמן שיחות ממוקמים בקצוות.

העיצוב המלבני משלים, כמובן, את ממשק המשתמש של מיקרוסופט, המורכב מריבועים ומלבנים. בגרסתה העדכנית של מערכת ההפעלה, Windows Phone 8.1 (עדכון Cyan של נוקיה, הצפוי להתחלף בקרוב על ידי Denim של מיקרוסופט מובייל), יכולים הריבועים להוות קיצורי דרך לאפליקציות, ווידגטים המציגים מידע מתוך האפליקציות ("אריחים חיים") או תיקיות של אפליקציות. הצבעים האחידים ניתנים להחלפה בתמונת רקע שתוצג בתוך הריבועים והמלבנים ונוסף למערכת וילון התראות העובד באופן דומה לאלה של גוגל ואפל.

חומרה וביצועים: ניצול משאבים מיטבי

כפי שהזכרנו כבר, זהו מכשיר הלומיה החזק ביותר אי פעם, עם מעבד מרובע ליבות מדגם Snapdragon 800 של קואלקום. אמנם, קיימים דגמים מעט מתקדמים יותר ומהירים יותר, אך כולם מהווים שדרוגים קלים של מעבד זה. כמות הזיכרון היא 2 גיגה-בייט - מספר דומה למכשירי דגל אנדרואידים רבים, אם כי יש כבר מי שעבר ל-3.

ל-Windows Phone, המיועדת לעבוד גם על המעבדים החלשים ביותר הנתמכים במהירות גבוהה, המפרט הזה, המתאים לתחילת 2014, בהחלט מספיק כדי לטוס. המערכת מגיבה במהירות רבה לכל פעולה ומרגישה זורמת בהרבה מרוב האנדרואידים בעלי הממשקים המולבשים של היצרניות. אפליקציות נפתחות במהירות, אם כי בחזרה לאפליקציה לאחר יציאה או השהיה ניכר לפעמים שריבוי המשימות עדיין "מרדים" את האפליקציות ברקע ולוקח לו זמן להעיר אותן, לחבר אותן לאינטרנט ולעדכן את התוכן המוצג בהן.

המסך בן 5 האינצ'ים הוא מסוג AMOLED, ומכונה על ידי נוקיה Clear Black Display. לדעתנו, זהו המסך האידאלי למערכת ההפעלה של מיקרוסופט, מאחר ובטכנולוגיה זו נקודות שחורות אינן צורכות חשמל - והעיצוב של מיקרוסופט כולל הרבה שחור במערכת (אלא אם בחרתם, מסיבה לא ברורה, בעיצוב ההפוך עם הרקע הלבן).

גם איכות התצוגה מצוינת - איכות Full HD מתבטאת בגודל הזה היטב והצבעים המעט מוגזמים של סוג המסך מרגישים הרבה פחות מלאכותיים מאשר במכשירי סמסונג, המשתמשים בטכנולוגיה דומה. למעשה, בהשוואה מול Galaxy S5 של סמסונג במשחק Asphalt 8, מציג המכשיר של נוקיה צבעים עשירים, חלקים וריאליסטיים הרבה יותר. גם הנראות באור שמש טובה למדי, אך זאת פחות בשל המסך עצמו ויותר הודות לתוכנה של מיקרוסופט, המתאימה את הצבעים לרמת התאורה באופן מעולה.

צילום: כמעט כמו מצלמה דיגיטלית

כמו מכשירי נוקיה הקודמים, גם כאן שמה החברה דגש רב על צילום. חיישן המצלמה האחורית במכשיר לוכד תמונות ב-20 מגה-פיקסל - או, ליתר דיוק, תמונה קטנה ב-5 ותמונה גדולה ב-16 (במצב רחב) או 19 (במצב תמונה ריבועית יותר).

איכות התמונות שמפיק לומיה 930 קרובה לשלמות. הצבעים בצילום באור יום הם החיים ביותר שראינו, ורמת הפרטים והחדות יגרמו ללא מעט מתחרים להחוויר מבושה. גם בחושך הוא מצלם מצוין, אם כי מעט התאכזבנו דווקא מהקלות בה הוא "הסתנוור" מפנסי רחוב ומכוניות עוברות, שיצרו עיגולים בהירים בחושך. כמו כן, בצילום שדה שחלקו מואר באור שמש וחלקו מוצל, נוטה החלק הבהיר להפוך בהיר מדי.

גם בצילום וידאו ניתן לראות שאיכות התמונה והצבעים אמתיים כמו שמעט מאוד מכשירים יכולים ללכוד אותם. במיוחד ניכרת איכות הקול בצילום, בזכות שלושת המיקרופונים האיכותיים המסוגלים לעמוד ברוח בלי להחריש את אוזני הצופה אך לא לאבד קולות אחרים. לעומת זאת, התאכזבנו מעט לגלות שבצילום באיכות גבוהה במיוחד - שכרגע מוגבלת ל-Full HD, עד לעדכון הקרוב שצפוי להביא איתו צילום Ultra-HD (או 4K) - ניכרות מעין "קפיצות" ברצף התנועה בעת הזזת המצלמה. זוהי בעיה נפוצה ברוב הסמארטפונים, שכנראה ייקח עוד כמה דורות לפתור לחלוטין.

אפליקציות ותוכנה: הפער עדיין קיים

כידוע, אפליקציות הן הצד החלש של Windows Phone. בחנות של מיקרוסופט פחות מעשירים ממספר האפליקציות הזמינות אצל המתחרות, וחלק מהאפליקציות החשובות לא נמצאות שם או נמצאות בגרסאות מביכות. כך, לדוגמא, פייסבוק כלל לא הוציאה את אפליקציית הרשת החברתית שלה למערכת והשאירה את העבודה למיקרוסופט, שהוציאה אפליקציה מרשימה מאוד מבחינה ויזואלית אך בעלת חוסרים רציניים בתכונות. כך גם לגבי פייסבוק מסנג'ר, שכן נוצר על ידי פייסבוק עצמה אך אינו מעודכן כמו הגרסאות האחרות ואינו תומך לדוגמא בשיחות מולטימדיה.

למרות זאת, הפערים ממשיכים להיסגר לאיטם עם הזמן. כך, כיום ניתן למצוא עבור מכשירי מיקרוסופט אפליקציות של כל גופי התקשורת הגדולים בישראל, ביניהם כמובן גם מאקו.

לעומת המצב בחנות, מצב האפליקציות הבאות עם המכשיר דווקא מצוין: אפליקציית כושר של מיקרוסופט מודדת צעדים ללא צורך בלבישת ציוד מיוחד, וניסיונות שלנו הוכיחו שהמדידה מדויקת פי כמה מזו של אפליקציות מקבילות של סמסונג וגוגל. בנוסף, כולל המכשיר אפליקציית מפות של נוקיה (Here), המאפשרת הורדה של מפת ישראל למכשיר כדי לחסוך בצורך בחיבור מתמשך לאינטרנט בעת ניווט, כמו גם אפליקציית ניווט בתחבורה הציבורית העובדת היטב - אם כי אינה תומכת כרגע בהצגת זמני הגעה אמיתיים של אוטובוסים, בניגוד ל-Movit הישראלית (הזמינה להורדה מהחנות). גם אופיס של מיקרוסופט כלול במכשיר, עם תמיכה בצפייה וגם בכתיבה (אם כי התמיכה בעברית עדיין חלקית מאוד ולעתים קרובות מציגה מלים בסדר הפוך).

חיי סוללה: יום נעים

גודל הסוללה של נוקיה מעט קטן ביחס לסטנדרט הנוכחי למכשירים ברמה זו - פחות מ-2,500 מיליאמפר/שעה. עם זאת, ככל הנראה בשל המסך החסכוני ו"הרדמת" האפליקציות הפועלות ברקע, הוא מצליח להחזיק יום שלם ללא כל קושי, ובשימוש לא מאוד מתון אך גם לא אינטנסיבי אף יממה וחצי. כמעט שלא נזקקנו למצב החיסכון בסוללה של מיקרוסופט, הנכנס לפעולה בהגעה ל-25% ומכבה קישוריות בעת שהמסך כבוי.

סיכום

לומיה 930 הוא ללא ספק מצבה ראויה לנוקיה כיצרנית טלפונים: הוא חזק, הוא בולט לעין (במיוחד אם קונים את הגרסאות הצבעוניות שלו, המגיעות עם גב ירקרק או כתום) והוא עושה הכל נכון עד כמה שאפשר. לאחר חודשיים שלמים איתו, ניתן לומר שהוא אחד המכשירים הטובים בהסטוריה. אם אינכם זקוקים למאות אלפי האפליקציות מהחנויות של גוגל ואפל, הוא בהחלט אפשרות ריאלית. גם מחירו הרשמי בישראל - קרוב ל-3,000 שקל - סביר ביחס למחירי השקה של מכשירים אחרים ברמה זו ומותאם לרמת המחיר הנוכחית של המתחרים המריצים את אנדרואיד.