שתיים מיצרניות החומרה הגדולות העומדות בראש המתקפה של ווינדוס פון 8 על שוק הסלולר הן HTC וחברת נוקיה (השלישית היא סמסונג). לכל אחת מהן, טלפון דגל שאמור להיות פאר היצירה של ווינדוס פון 8 ולהוכיח את יכולותיה של מערכת ההפעלה החדשנית הזו. אצל נוקיה, זהו הלומיה 920 ואילו אצל HTC, זהו ה-ווינדוס פון 8X ששיווקו התחיל השבוע בישראל.
לאחר כמה ימים שבהם השתמשנו בו באופן אינטנסיבי, חזרנו עם מסקנות – חלקן קשות ולא נעימות, במיוחד לגבי מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט לטלפונים סלולריים, שבעולם כבר מדווחים על תקלות ובאגים בקרביה.
עיצוב וממשק
כפי שהעידו חלק מעמיתנו, HTC יצרה כאן את אחד הטלפונים היפים שנראו בשוק הישראלי בשנים האחרונות. ה-8X הוא מכשיר דק, אלגנטי ומאורך, עם מסך בן 4.3 אינץ' וגב קמור במקצת, שיושב בנוחות רבה ביד. חזיתו נטולת כפתורי חומרה – אלא רק מסך גדול ושלושה כפתורי מגע: חיפוש, מקש בית הנושא את הלוגו של Windows ומקש אחורה/ביטול.
עוד בנושא:
>> אייפון 5 יגיע לישראל החנוכה
כמה מילים חייבות להיאמר על גוף ה-8X. החבר'ה ב-HTC בחרו בחומר עמיד אך רך כגומי ובעל תחושה מאוד נעימה למגע, ויצרו מארז סגור ונאה (הסוללה היא פנימית ואינה ניתנת להחלפה), שמגיע בכמה צבעים, לצערנו בארץ כרגע משווק רק שחור. הכפתורים שנמצאים בדפנות המכשיר, כמעט ואינם בולטים מהגוף. כשמדובר בכפתור ההפעלה בראש המכשיר, זה קצת מעיק שהוא שקוע כל כך, ואילו כפתור ההפעלה הייעודי של המצלמה, שמעט בולט מהגוף. מלבד אלה יש כפתור ווליום מאורך ומגש עבור ה-SIM, כולם קבועים בדופן הימנית.
בראש ה-8X נמצא שקע האוזניות, בתחתיתו שקע ה-micro USB, בגב מצלמת שמונה מגהפיקסל ומבזק ובחזית, מצלמה קדמית רחבת זווית (במיוחד עבור שיחות וידאו מרובות משתתפים) המצלמת אף היא ב-HD מלא. מאחורי שבכת רמקול ההאזנה הדקה, קבעו HTC את נורת החיווי לטעינה. בסך הכל, מדובר במכשיר אלגנטי מאוד, כאמור, נעים ומרשים.
תצוגה וביצועים
גם מתחת למכסה המנוע, לא חסכו ב-HTC. המעבד הוא מעבד Snapdragon S4 כפול הליבות של קוואלקום, במהירות 1.5 גיגההרץ, מעבד שמפעיל מגוון של טלפונים בולטים בשוק מהדור האחרון. ל-8X יש גיגהבייט של זיכרון, והוא מגיע בתצורה של 16 או 32 גיגהבייט אחסון, שוב, אין כאן מקום לכרטיסי זיכרון חיצוניים – "אפנה" עכשווית ומרגיזה בקרב היצרניות.
המסך ש-HTC בחרו להתקין כאן הוא מסך שהם מכנים סופר LCD שתיים, מסך עם רזולוציה של 720 קווים, נאה ובהיר. HTC גם טוענים לפונקציה של מניעת אפקט סינוור מאור שמש ישיר. בפועל, השתקפות אור השמש במסך צומצמה אך במעט. המסך מצטיין בחדות טובה מאוד, אך הצבעים שלו מעט חיוורים לעומת מסכים מתחרים.
בכל הקשור לביצועים, ה-8X הוא חיה רעה ומגיב נהדר. במבחן הדגים של IE9, הוא הוציא קצבי פריימים המתחרים בגלקסי 3, ואילו במבחן הביצועים הסינתטי AnTuTu, הוא הוציא תוצאה של 11,429 – שהיא תוצאה קרובה למעבדים בעלי ארבע ליבות.
קול ומולטימדיה
ממחלקת הקול יצאתי ברגשות מעורבים. מצד אחד, איכות השיחה. על אף שבשיחה רגילה ה-8X מספק איכות שמע טובה, בשיחות ברמקול הפנימי בני שיחי טענו שאני נשמע כאילו אני מדבר מתוך בקבוק. באופן דומה, עוצמת השמע באוזניית ה-Jawbone, הייתה מעט נמוכה מדי לטעמנו.
בטלפון הזה, כמו רבים מהדגמים האחרונים של HTC, מותקן עיבוד הקול של Beats Audio. בגדול, Beats מעט מייפה את הצליל בכך שהיא מדגישה את הטונים הקיצוניים, הגבוהים והנמוכים ומוציאה צליל מעט יותר מעוגל וחלק. ברם, בעוצמות שמע גבוהות באוזניות, ה-Beats גרם לצרימה ועיוות (דיסטורשן) של הצליל, והעדפנו לכבותו.
המצלמות של ה-8X, לא רעות בכלל. על אף מפתח צמצם רחב יחסית של המצלמה האחורית (F2), המצלמה הזו לא מצטיינת בצילומי לילה. ברם, בצילומי יום היא מוציאה תוצאות מאוד נאות וחדות והיא בהחלט שימושית. גם המצלמה הקדמית מפיקה תוצאות טובות יותר ממצלמות קדמיות ממוצעות, שלרוב זוכות ליחס מזלזל משהו – אך בפירוש לא כאן. ענייני הצילום היו מספקים מאוד.
ווינדוס פון 8: על פי תהום
אבל כל החומרה הטובה שבעולם (ו-HTC לא קימצו בה!) לא תציל סלולרי עם מערכת הפעלה גרועה. ולצערנו, Windows Phone 8 היא כזו (מעתה תכונה בקיצור WP8). על אף שמיקרוסופט התהדרה בה בשבועות האחרונים עם השקתה, בעולם מתחילים לצוץ דיווחים על בעיות רבות בה. לטעמי, מדובר במערכת הפעלה חצי אפויה ולא בוגרת. מצבה דומה בערך לזה של אנדרואיד 2, אולי 2.1 אם נהיה נדיבים.
ראשית, הממשק. רבות דובר על ממשק האריחים, שאכן יוצר חוויה שונה, יפה ומעניינת על שולחן העבודה, אבל WP8 סובלת מבעיות ממשק שונות ומשונות, במיוחד בפעולות בסיסיות בתחום הטלפוניה.
מספרים על סטיב ג'ובס, שבעת פיתוח האייפון, ניסה כל פעולה במכשיר בעצמו, ואם היה נדרש כדי לבצעה יותר משתי הקשות, הוא היה מחזיר את המכשיר למהנדסים עם דרישה חד משמעית – תתקנו את זה. לא כך המצב ב- WP8.
למשל, מענה לשיחה דורש החלקה והקשה, כלומר שתי פעולות במקום אחת כמו אצל המתחרים, עם אוזניה מחוברת בשיחה נכנסת עדיין צריך להעביר את השיחה ל-Bluetooth באופן ידני, הבחירה בין רטט וצלצול נעשית על המסך במקום ברצף של מקשי הווליום ומסך הטלפוניה מוביל אתכם להיסטוריה, ולא למשל, ללוח המקשים או האפשרות האחרונה שבה הייתם, כמו באנדרואיד – ויש עוד דוגמאות. בגדול, השימוש מסורבל מאוד, אבל זו רק ההתחלה.
גרוע מענייני הממשק, ל-WP8 יש באגים. ולא מעטים מהם. החמורים שבהם גורמים לטלפון "לקפוא" באמצע שיחה לרמה הדורשת הפעלה מחדש של הטלפון, דבר שקרה לנו מספר פעמים. דיווחי הסוללה אינם מדוייקים, מיילים לעתים נשלחים כג'יבריש, וחשבונות של אנשי קשר שאין ביניהם קשר – מחוברים להם יחדיו. ועוד לא דברנו על שירות המפות שלא פועל כלל.
רוצים עוד? בבקשה: תקלות בהעברת השיחה לאוזניית הבלוטות' וניתוקים תמוהים, לצד חוסר תמיכה בהחלפת SIM "חמה" (מה שמכונה hot swap), גורם לכך שעם הוצאת מגש ה-SIM – הטלפון כבה. על אף שמיקרוסופט כללו תכונה נאה של בחירת הספק המקומי, כמה רשתות וירטואליות ישראליות קטנות נעדרות מהרשימה, כמו גולן ויופון, מה שמחייב הגדרה ידנית של נקודת הגישה לרשת, אך זו חסרה כמה שדות חיוניים. כותב שורות אלה הוא לקוח של גולן, וכמה ימים פשוט הסתובבתי בלי חיבור אינטרנט נייד. דומני שרשימת הרעות החולות הזו מספיקה.
ואם לא די בכך, הרי ששוק האפליקציות של WP8 הוא עני מרוד. מלבד אפליקציות מתבקשות לשוק הישראלי כמו Waze שנעדרות מכאן, חסרות כאן עוד אפליקציות רבות אחרות שהפכו להיות להיטים באנדרואיד או באייפון.
לו השנה הייתה 2008, הרי שמדובר היה במצב נסלח. אבל לא כך המצב. בסוף 2012, עם הדומיננטיות המוחלטת של אפל וגוגל בשוק הסלולר, מיקרוסופט צריכה להתמודד מול שוק של חצי מיליארד מכשירי אנדרואיד ומיליון יישומים וחצי הנמצאים בשתי חנויות היישומים שלהן, ולספק סיבה מספיק טובה למשתמשיהן הנאמנים (במיוחד כשמדובר באפל), לחצות את הקווים.
על אף כמה הברקות מעניינות במערכת ההפעלה הזו (למשל, סייען לחיוג בינלאומי, תגובה להרמת המכשיר מהשולחן או יישום ארנק מסקרן) כרגע, היא לא מספקת סיבה כזו. במיוחד בגלל כל הכשלים הבסיסיים בה, היא מספקת את כל הסיבות מדוע להישאר בחיקה החמים של מערכת ההפעלה והמערכת האקולוגית שאליה אתם כבר מחוייבים.
וז הטרגדיה אולי של ה-8X. אין לנו ספק שעם אנדרואיד למשל, המכשיר הזה היה יכול להפוך לאחד הלהיטים הגדולים בשוק, כי חומרתית, מדובר במכשיר מצוין, ורק Windows Phone 8 מדרדרת אותו אל התהום.
חיי סוללה וסיכום
לאחר שכילינו את זעמנו במערכת ההפעלה הבעייתית, הגיע שלב הסיכומים. מבחינת חיי סוללה, ה-8X הוא מכשיר לא רע בכלל. הוא ישרוד יום פעולה שלם וקצת יותר בשימוש סביר.
היינו בשמחה ממליצים על ה-8X אם היה מריץ מערכת הפעלה אחרת. ייתכן שמיקרוסופט ימהרו להוציא לו תיקונים ועדכונים ולהפוך אותו למכשיר מצוין. אבל כרגע, מיעוט היישומים בשוק, הבעיות האיומות בממשק, בקבלה וניהול של שיחות קוליות וגלישה, לצד באגים רציניים אחרים מקשים עלינו להמליץ עליו לרכישה מיידית.
אלמלא התוכנה הבעייתית, היה זוכה ה-8X אצלנו לציון גבוה בהרבה. בהנחה שמיקרוסופט יתקנו במהירות את הבאגים האיומים, נשמח לעשות לו בדיקה מחודשת.
ציון נקסטר: 6.5