קטגוריית האולטרא-בוקים - המחשבים הניידים הדקיקים והקלילים שפיתחה אינטל - מנסה לשכנע אותנו שלמחשבים האישיים יש עדיין מה לחדש ולאן להתקדם. יחד עם חלונות 8 ומסכי המגע, מנסות יצרניות המחשבים לבלום את הירידה במכירותיהן. אחת החברות המעטות שרשמו הצלחה בתחום היא אייסוס הטייוואנית, שבשנה שעברה החלה להציף את השוק הישראלי בדגמים חדשים במטרה לכבוש גם כאן נתח שוק רחב, כפי שעשתה בעולם בשנים הקודמות.
אחד מאותם דגמים הוא ZenBook UX301, אחד המחשבים הדקים והקלים בעולם. אך האם הוא באמת נותן תמורה טובה למחיר הגבוה?
חומרה: היפה מבחוץ, החיה מבפנים
הפרט הראשון שצריך לדעת על המחשב הזה היא שלמרות נפחו המינימלי - עובי של סנטימטר וחצי ומשקל של פחות מ-1.2 קילוגרם - הצליחה החברה לדחוס בתוכו מעבד אינטל Core i7 מהדור הרביעי (יש גם גרסאות עם המעבדים החלשים יותר של החברה), זיכרון עבודה בנפח עצום של 8 גיגה-בייט, כרטיס גרפי עדכני של אינל, כונן אחסון בנפח שבין 128 ל-512 גיגה-בייט, כמעט כל סוג חיבור קיים - 2 שקעי USB 3.0, שני שקעים לחיבור מסכים, חריץ לכרטיסי זיכרון, מסך מגע איכותי במיוחד בעל גב מזכוכית גורילה חסינה לשריטות וסוללת 6 תאים.
בנוסף לחומרה הכלולה במחשב, עושה אייסוס עבודה מצוינת באגף האביזרים הנלווים: השנאי של המחשב נמצא בתקע החשמלי שלו, ולא באמצע הכבל כנהוג אצל שאר היצרניות. הדבר חוסך סיבוכים רבים המוכרים היטב לבעלי מחשבים ניידים, כמו הקושי שמתיחת הכבל בכיתות לימוד, כאשר השנאים הכבדים נוטים למתוך את הכבל מהשולחן מטה ואז חזרה מעלה לכיוון השקע. פריטים נוספים שכוללת החברה בערכה הם שני מתאמים - חיבור לכבל רשת וחיבור למסך בתקן VGA (כאמור, נוסף לשני חיבורים נוספים בגוף המחשב) - שני חיבורים שגודלם לא מאפשר לכלול אותם בגופם של מחשבים דקים.
עיצוב: יוקרתי בלי פשרות
עיצוב המחשב הוא אחד המרשימים שראיתי. כאמור, הוא דק מאוד, אך כולל גב מזכוכית בגימור תבניתי מעגלי שמשדר כי אין מקום לתהיות אם הוא עמיד כמו מחשבים שעשויים מחומרים שנחשבים שבירים פחות. צידו הפנימי נקי מאוד, כאשר כל החלקים בעלי צבע זהה ומורכבים באופן איכותי, בלי להשאיר רווחים מיותרים או א-סימטריות מעצבנות. באופן כללי, איכות ההרכבה מרגישה כמו - כן, זה עדיין סמל סטטוס - מקבוק.
המקלדת נראית טוב - תרתי משמע. לא רק שהמקשים גדולים ומרווחים יחסית, הם גם מוארים מלמטה. שימוש במחשב הזה בחושך הוא תענוג, ומעבר ממנו לכל מחשב עבה וכבד יותר שאינו כולל תאורת מקשים מרגיש כמו חזרה לעבר רחוק שהעדפנו לשכוח. עם זאת, למקלדת הזו גם שני חסרונות משמעותיים: ראשית, מקשי החיצים הקטנים מדי, שלאחרונה הופכים לצערנו לסטנדרט במחשבים קטנים. שנית, כפתור ההדלקה/כיבוי הוא חלק מהמקלדת, וממוקם במשבצת בה נמצא בדרך כלל מקש המחיקה. הדבר גרם לאינספור כיבויים-בשוגג של המחשב, והיווה מטרד רציני בחווית השימוש.
העכבר הוא אחד הגדולים ביותר במחשב נייד כלשהוא, ותופס כמעט את כל המרווח שבין שולי המחשב למקלדת. עם זאת, כמנהגה של החברה, היא הצליחה להפוך אותו לנוח פחות על ידי בחירה בעכבר שנוטה להגיב לפעולות באופן לא צפוי, ופעמים רבות מדי מבלבל תזוזה פשוטה עם מחווה שאמורה לבצע פעולה כגון פתיחת סרגל האפשרויות בחלונות 8 או הגדלה והקטנה של התוכן בחלון הדפדפן כשבסך הכל ניסיתי לגלול. כיבוי של המחוות פותר אמנם את רוב הבעיות, אך במחיר של אילוץ להשתמש יותר במסך המגע.
מסך ומולטימדיה: לעבודה, לא למשחקייה
מסכים הם אחד התחומים שאייסוס לא נוטה לטעות בהם. גם המסך הזה חד, צבעוני ובעל זווית צפייה רחבה למדי. אך במאמץ לדחוס את המסך המצוין לתוך הגוף הדק עשתה החברה טעות שגרמה לכך שבעת צפייה בסרטים או שימוש באתרים ותוכנות בעלי עיצוב כהה, ניתן לראות בבירור את פס התאורה שמתחת למסך. האפקט, שדומה לזרקורים המאירים שלטי פרסומות בכבישי ישראל, מטריד למדי, גם אם אינו משמעותי.
למרות זאת, שימוש במסך לעבודה, בניגוד לצפייה בווידאו, נעים מאוד, בזכות הבהירות הגבוהה (שמסוגלת להאיר חדר שלם גם בעוצמה בינונית) והחדות.
משחקים גם הם תחום בו המחשב הזה פחות מצטיין. כאן מצטרף לאפקט התאורה המוזר הכרטיס הגרפי של אינטל, שלא מיועד למשחקים כבדים מאוד, אלא בעיקר לווידאו ולמשחקים קלים יותר.
חיסרון נוסף שלו, לטעמי האישי, הוא הרזולוציה - מדובר במסך איכותי מאוד, שטקסטים באתרי אינטרנט מוצגים בו בגודל זערורי ממש, שמחייב קירוב של העיניים למסך או לחילופין הגדלה מלאכותית של התצוגה. בנוסף, מערכת ההפעלה חלונות 8 מתקשה לעכל את איכות המסך ונוטה להציג חלקים מהממשק בצורה מעוותת מאוד על המסך הזה - אך זו כבר אינה בעיה של אייסוס, ולפי מיקרוסופט, הבעיה תוקנה בעדכון שיצא לאחר שהחזרתי את המחשב.
ביצועים וחווית שימוש: חלונות 8 פוגעת
באגף הזה ציפתה לי אכזבה קלה. למרות המפרט העוצמתי של המחשב, הוא נוטה להיעצר מדי פעם לכמה מאיות (ולפעמים יותר מכך), בעיקר בעת שימוש בתוכנות רבות בו-זמנית או בעת צפייה בווידאו באיכות Full HD - משימות שהמעבד שלו אמור דווקא לטפל בהן בקלות.
בנוסף, מערכת ההפעלה חלונות 8, כאמור, לא תמכה בזמן הבדיקה ברזולוציה הגבוהה, מה שייתכן וגרם לרוב הבעיות. לכן, יש להניח שבעדכון האחרון, שיצא בחודש שעבר והוסיף תמיכה מלאה במסכים איכותיים כאלה, נפתרו רוב הבעיות, בדיוק כפי שבעיות אחרות שהתעוררו בניסיון הסקירה הראשון נפתרו לאחר עדכון לקושחת המכשיר (BIOS).
חיי הסוללה של המחשב טובים מאוד - הוא מבטיח כ-8 שעות, ואכן בשימוש ללא אינטרנט אלחוטי ועם מספר מינימלי של תוכנות פתוחות מגיע קרוב מאוד למספר הזה. בשימוש ריאלי יותר, הכולל אינטרנט אלחוטי, גלישה וצפייה בווידאו, הוא מגיע לכ-6 שעות, מספר לא יוצא דופן מצד אחד אך בהחלט כזה שמשתבץ היטב קרוב לצמרת הניידים הקיימים.
סיכום
הדור הרביעי של מחשבי ה"זנבוק" של אייסוס ממשיך את המתקפה של החברה נגד היצרניות הוותיקות והיוקרתיות יותר ועושה עבודה טובה מאוד. עם זאת, הוא עדיין כולל כמה קצוות לא מהוקצעים שהופכים את מחירו בישראל - שנע בין 7,000 ל-9,200 שקל - למעט יומרני מדי.