הסמארטפונים הזמינים בשוק מתחלקים בדרך כלל לקטגוריות ברורות: מכשירי דגל גדולים וחזקים, פאבלטים גדולים אף יותר עם יכולות ריבוי משימות ועבודה עם עט, מכשירי מיני קטנים וחלשים וכמה מכשירים בעלי גודל ומפרט שבין הגדול והחזק לקטן והחלש.
בתוך כל הבליל הזה, מתבלט מאוד דגם ה-Xperia Z Compact של סוני, שמסרב להיכנע לחלוקות הנפוצות ומציע את המפרט של מכשיר הדגל מבית החברה היפנית בגוף של מכשיר מיני. מכשיר גדול באריזה קטנה.
לאחרונה הושק בארץ הדור השלישי של הדגם הזה, Xperia Z5 Compact (הקודמים, באופן מעניין, היו Z1 ו-Z3, כאשר על המספרים הזוגיים הסדרה הזו תמיד מדלגת משום מה). בדקנו מה קורה כשמכניסים מנוע של פרארי לגוף של סמארט.
עיצוב וממשק
חיצונית, Z5 Compact דומה מאוד לאחיו הגדול, Z5, וגם לאבא Z3 Compact שהושק שנה לפניו. הוא מעוצב כמעין מנסרה מלבנית משעממת, עם פינות מעוגלות, כיסוי זכוכית מלפנים ומאחור וכפתורים בצד ימין. האפרכסת והמיקרופון לשיחות מעוצבים באופן סימטרי, כך שלפעמים לוקח רגע לקלוט איזה צד הוא העליון ואיזה התחתון, אבל זה לא באמת מפריע. הוא הרי מספיק קטן כדי לסובב אותו ביד אם שלפתם אותו מהכיס הפוך בלי להפיל אותו.
קרוב למרכז צד ימין שלו ממוקם כפתור ההדלקה/כיבוי/נעילה/פתיחה החדש והאליפטי, שתחתיו מסתתר סורק טביעות אצבע. יש להודות שהיינו מאוד ספקנים לגבי המיקום הזה, אבל לאחר יומיים של שימוש בו לא יכולנו להבין למה זה לא המיקום הסטנדרטי לסורקי טביעות אצבע - הרבה יותר מהיר לפתוח את הסמארטפון כאשר האצבע נסרקת בצורת האחיזה הרגילה, ולא צריך קודם להצמיד אותה אל מתחת למסך כמו באייפון ובגלקסי.
ממשק המשתמש של סוני הוא אחד הטובים בעולם האנדרואיד, ושומר על מינימליזם כמעט ספרטני, כדי לא להכביד על המערכת כמו המתחרות הגדולות (וגם הקטנות). הוא נראה כמעט כמו אנדרואיד נקי, עם וילון התראות בעיצוב של גוגל ומעט מאוד תוספות. התוצאה היא חוויה כמעט נקסוסית - רק שהעדכונים למערכת ההפעלה איטיים יותר, כמובן, מפני שהחברה בכל זאת מוסיפה לכל גרסה מחדש את מערכת ניהול צריכת האנרגיה שלה, Stamina, כמו גם תוכנת הצילום ועוד כמה תכונות ייחודיות כמו ווידג'ט מזג האוויר החמוד אך האיטי מאוד וכמה תוכנות שמטתרן לפתות את המשתמש לרכוש מוזיקה וסרטים של חטיבת הבידור של סוני (כמובן שכל התכנים חסומים לישראל, אבל משום מה אף אחד פה לא חשב להוריד את הפרסומות להם מהמכשירים שנמכרים בארץ).
חומרה וביצועים
כאמור, לתוך הגוף הקטן והמרובע של הטלפון הזה נדחס מפרט זהה כמעט לחלוטין למכשיר הדגל של סוני: מעבד מתומן ליבות מדגם Snapdragon 810 (סדרה ב') של קואלקום, כאשר 4 ליבות רצות במהירות עד 2 גיגה-הרץ וה-4 האחרות עד 1.5 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה בנפח 2 גיגה-בייט, אחסון פנימי בנפח 32 גיגה-בייט עם חריץ הרחבה לכרטיסים בנפח עד 2 טרה-בייט, מסך IPS בגודל 4.6 אינצ' ורזולוציית HD, קורא טביעות אצבע מהיר כפי שכבר הזכרנו וכל סוגי הקישוריות הקיימים. כל זה בתוך אריזה עמידה למים ואבק בתקן IP68.
ההשלכה של כל זה היא ביצועים מהשורה הראשונה - לא משהו שהיינו צריכים לציין בכלל, אילולא היה מדובר במכשיר בגודל חצי אינצ' פחות מהממוצע כיום. בגודל הזה אפשר לומר שהוא בהחלט נוסע כמו פרארי - שנוסעת בשלולית ומשפריצה סילון של מים על המכוניות העממיות המשתרכות מאחוריה.
צילום
הצילום הוא גאוותה של סוני, ועד השנה היה הסיבה המרכזית לכך שאנשים עדיין רכשו מכשירים שלה: כיצרנית חיישני הצילום של כמעט כל הסמארטפונים המיוצרים היום, המכשירים שלה תמיד מצטיינים בתחום הזה. עם זאת, מכשירי הדגל של סמסונג ו-LG, כמו גם כמה מהיצרניות הסיניות הגדולות, הציגו לאחרונה קפיצה משמעותית עם רכיבי עזר שסייעו להם להדביק ואף לעקוף מעט את סוני.
התוצאה היא שמכשירי סוני החדשים, וה-Z5 Compact בתוכם, כבר לא מתעלים על המתחרים באופן משמעותי. למעשה, מצלמת ה-23 מגה-פיקסל של המכשיר הזה מוציאה תמונות כמעט זהות לאלו של מצלמות בעלות חיישנים ירודים יותר (תוצרת סוני, כמובן) כמו אייפון 6s, גלקסי S6 ו-G4. עם זאת, היא בהחלט נדלקת ומצלמת במהירות מדהימה ומפיקה תמונות איכותיות בצבעים נאמנים למציאות - רק שבשוק של היום זה כבר לא נדיר כמו שהיה בדורות הקודמים.
חיי סוללה
במסגרת ההבדלים הבולטים מאוד בין מכשיר המיני שלה למכשירי מיני אחרים, ציידה סוני את הסמארטפון הזה בסוללה גדולה מאוד יחסית לקטגוריה - 2,700 מיליאמפר/שעה. המטרה היתה, מן הסתם, שהמכשיר לא יסבול מחיי סוללה נחותים למרות שהוא חזק בהרבה מכל המתחרים שלו ולכן זולל יותר אנרגיה.
התוצאה הפילה אותנו מהרגליים - הוצאנו את הקטנצ'יק מהטעינה ב-7 בבוקר. עבדנו איתו יום אחד והלכנו לישון כשהוא על יותר מ-70%. את היום השני סיימנו עם 40%. רק ביום השלישי, בסביבות 10 בערב, הוא הואיל בטובו למות סוף סוף. וכל זה בשימוש שכלל האזנה למוסיקה באוזניות בלוטות' במשך כמה שעות כל יום, גלישה של שעתיים-שלוש, מיילים וצ'אטים במשך היום וצילומים מזדמנים.
מכיוון שגם אנחנו חשבנו שמשהו כאן לא הגיוני, חזרנו על המבחן שוב. שימוש סביר - לא כבד במיוחד אבל גם לא חסכוני. בלי להפעיל את מצב Stamina, שסוחט מהמכשיר אפילו יותר. הנה תמונה שצילמנו ב-8 בערב ביום השלישי של הטעינה השנייה. 61 שעות אחריה, ליתר דיוק. כ-10 דקות אחר כך הוא נכבה, סוף סוף. מת בשיבה טובה מאוד. עד לטעינה הבאה. על המצבה יהיה כתוב: "פ.נ המטען שלנו".
סיכום
Xperia Z5 Compact הוא מה שסמארטפונים היו צריכים להיות מאז ומתמיד - קטן מספיק להחליק לכיס ולהחזיק ביד, גדול מספיק לשימוש נוח, מהיר מספיק לעמוד בכל מטלה בלי גמגומים, מצלם טוב מספיק כדי שלא יהיה צורך להסתיר את הפגמים מאחורי פילטרים ומעל הכל - לא כובל את המשתמש לכבל הטענה. במחיר רשמי של 2,990 שקל (ומעט פחות מכך בשוק החופשי), הוא לא זול - אבל נותן תמורה לכל שקל. אם תרצו, אלף שקל לכל יום עבודה בלי טעינה.