תכלה שנה ונוזקותיה, תחל שנה ווירוסיה. מומחי אבטחת המידע של חברת קספרסקי, חוזים כי בשנת 2013 יתגברו ההתקפות ממוקדות על סמארטפונים וטאבלטים, בניסיון לדוג מידע אישי וחשוב שנמצא שם – אם באמצעות הורדה נסתרת ואם באמצעות הגישה המוגברת ממכשירים אלה לשירותי ענן.
קצת נתונים על השנה שחלפה: אנדרואיד הייתה המטרה העיקרית לווירוסים, כאשר 98.96 אחוזים מהווירוסים נכתבו לפלטפורמה זו. הווירוסים הנפוצים ביותר השנה, מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: סוסים טרויאנים מבוססי SMS, פרסומות שחוטפות את עמוד הבית בדפדפן וניצול פרצות ויצירת "דלתות אחוריות" לטלפון.
על אף שגוגל נוקטת באמצעים דרסטיים לנקות את החנות שלה ממזיקים, כולל בדיקות לתוכנות שמועלות אליה, לטענת אנשי קספרסקי, כמות התוכנות המזיקות נותרה בעינה. הווירוס הכי ידוע ש"השתחל" לחנות הפליי השנה, היה Dougalek, שהדביק עשרות אלפי מכשירים ביפן לפני שסולק מהחנות בידי גוגל והאנטי וירוסים של חברות האבטחה.
אבל גם לבעלי האייפון ביניכם אין סיבה להיות שאננים. אמנם, וירוסים ונוזקות פעילים למכשירים של אפל הם הרבה פחות נפוצים, בעיקר למדיניות הגן הסגור הקשוח והמסוגר של החברה, אבל גם לחנות היישומים של אפל, הצליחה להיכנס השנה נוזקה בשם Find and Call, שמשגרת את רשימת אנשי הקשר שלכם לשרת אנונימי בלי ידיעתכם.
אז איך מתגוננים? נורא פשוט. בדיוק כמו שאתם מגינים על המחשב הביתי שלכם עם אנטי וירוס, אתם צריכים להגן על הסמארטפון או על הטאבלט שלכם עם אנטי וירוס.
בגדול, השמות שאתם יכולים לשים בהם את מבטחכם, הם אותם המותגים שמגינים על המחשב שלכם בבית: AVG, נורטון, Avast וכיוצא באלה. לאלה מצטרפים בעולם הניידים עוד כמה שמות חדשים ומוצלחים כמו Lookout. חלק מהתוכנות הן בתשלום (מקצתן לא זולות כלל) וחלקן בחינם. בדקו מה מתאים ונוח לכם. יש גם כמובן את שירותי האנטי וירוס של חברות הסלולר הגדולות.
עוד כמה פרקטיקות שיעזרו לטלפון החכם שלכם להימנע ממחלות
לבעלי אנדרואיד, אל תאפשרו התקנה של תוכנות ממקורות זרים. כן, אנחנו יודעים שהפיתוי לא לשלם על אפליקציות שנמצאות בפליי סטור ולחפש אותן ברשת הוא גדול, אבל לכו תדעו מאיפה אתם מורידים ומה אתם מתקינים בדיוק ביחד עם האפליקציה ה"לגיטימית" שהורדתם.
עוד טכניקה שעיקרה הוא "אל תדברו עם זרים", הוא המנעות מסריקה של קודי QR לא מוכרים. אותם קודים, שנמצאים על תחנות אוטובוס וכולי, עשויים להיות זדוניים. סרקו רק קודים שאתם בטוחים במקור שלהם ולא נמצאים במקום נגיש ציבורית, כך שמישהו היה יכול להחליף אותם בלילה (מדבקה שמכסה את הקוד המקורי ועוד). תתפלאו לגלות עד כמה האקרים הם אנשים יצירתיים.
במקרה ויש לכם מסמכים רגישים לשירותי ענן, העדיפו לא לקשר את החשבון עם המסמכים ישירות למכשיר, אלא לגשת אליו באמצעות הדפדפן, והקפידו שלא לשמור עוגיות או שרידים נוספים, שיעזרו להאקר מזדמן לגלות את הססמה שלכם.