בניגוד למערכות הפעלה ניידות מתחרות, אנדרואיד עוצבה כך שהיא תהיה מערכת הפעלה "פתוחה" וידידותית במיוחד גם למפתחים, גם מבלי לפרוץ את המכשיר ניתן לבצע בו מגוון פעולות שמערכות הפעלה מתחרות כמו iOS או ווידוס פון לא מאפשרות כמו להתקין יישומים ממקור חיצוני, להחליף את המראה של הממשק ואף להשתמש ביישומי צד שלישי בתור יישומי ברירת המחדל במקום יישומי מערכת ההפעלה, אז אילו דברים ניתן לבצע באמצעות רק באמצעות מכשיר פרוץ?
בעבר כבר מנינו את היתרונות של מכשיר אנדרואיד "פרוץ", אך זהו רק קצה הקרחון ובמכשירים בעלי גישה להרשאות מנהל (Root). בחנות הגוגל פליי ניתן למצוא עשרות יישומונים אשר מרחיבים את היכולות של מערכת-ההפעלה באמצעות הרשאות מנהל. אך לפני הכל חשוב לציין כי פריצה של המכשיר מבטלת את אחריות היצרן או האחריות שמעניקה המפעילה הסלולרית, רובן לא יתנו שירות למכשיר שהתגלה כפרוץ אז יש לקחת זאת בחשבון.
1. להחליף את מערכת ההפעלה
לפני היישומונים, אחד היתרונות של מכשיר בעל הרשאות מנהל הוא שניתן להחליף לו את גירסת מערכת ההפעלה (הנקראת גם "רום") שהגיעה עם המכשיר מהיצרן בגרסה מותאמת אישית, שפותחה על-ידי מפתח פרטי. גרסאות רום שכאלה לרוב מבוססות על הגירסה העדכנית ביותר של אנדרואיד וכוללת גם שיפורים שהכניס המפתח הפרטי, לדוגמא הרום CyanogenMod מציעה חוויה דומה לגירסה הנקייה של אנדרואיד אך כולל מקצה שיפורים כמו האפשרות להחליף את ערכת הנושא, MIUI הוא רום בעל מראה נקי ואלגנטי שמהווה מעיין שילוב בין היכולות של אנדרואיד לעיצוב של iOS. ניתן למצוא מגוון רחב של רומים בפורום המפתחים XDA.
2. לגבות הכל
לפני החלפת הגרסאות של מערכת ההפעלה, כדאי לשקול לגבות את המידע הקיים על המכשיר, יישומון חובה בקרב מחליפי הגרסאות הוא Titanium Backup אשר מהווה כלי לגיבוי מתקדם של כל המידע המאוחסן על גבי המכשיר, החל מההודעות הכתובות, ספר הטלפונים ואפילו שמירות המשחק אנגרי בירדס. באמצעות היישומון ניתן לשמור ולשחזר גיבויים מהזיכרון המקומי, כרטיס זיכרון או אפילו בשירותי אחסון בענן מכיוון שהוא מתממשק עם מספר כוננים מקוונים כמו גוגל דרייב או דרופבוקס.
3. להפעיל את המכשיר על טייס אוטומטי
כדי להפוך מכשיר טלפון לחכם מבוסס אנדרואיד למכשיר חכם באמת, כדאי לצייד אותו ב-Tasker, יישומון גאוני המאפשר להפוך פעולות שגרתיות לאוטומטיות לחלוטין, לדגומא: בעת חיבור של המכשיר למטען ברכב להדליק את הבלוטות' ולהפעיל את תוכנת הניווט, כאשר עוצמת סוללת המכשיר נמוכה להוריד את מהירות המעבד ולעבור לחיבור נתונים בדור-שני.
מכיוון שהיישומון מאפשר אפשרויות התאמה רבות למגוון תרחישים קיימת עקומת למידה. רוב פעולות היישומון ניתנות לביצוע גם ללא הרשאות מנהל, אך המתקדמות יותר כמו שליטה על מהירות המעבד עושות שימוש בהרשאות גבוהות יותר.
4. לשלוט במהירות המעבד
ביצועים וחיי סוללה חשובים לכל בעל טלפון חכם, ההיישומונים SetCPU ו-AnTuTu CPU Master, מאפשרים לשפר את המדדים הלוו באמצעות שליטה על מהירות המעבד. בניגוד ל-Tasker היישום שולטים רק על מהירות המעבד כך שעקמת הלימדה שלהם הרבה יותר קטנה.
היישומונים מאפשרים ליצור "פרופילים" אשר בהתאם להם תיקבע מהירות המעבד, כך שבמקרים והסוללה חלשה או מסך המכשיר כבוי ניתן להוריד את מהירות המעבד על-מנת לזכות בעוד זמן סוללה יקר. בנוסף, ניתן גם להמהיר (Overclock) את מהירות המעבד על-מנת להשיג ביצועים טובים יותר, אך העלאה של מהירות המעבד תוגרם להתחממות של המכשיר ולריקון מהיר הסוללה.
5. להיפטר מנופחות בקלות
התחביבים הידועים לשמצה של מפעילות הסלולר הוא לצייד מכשיר שנקנה דרכם ביישומוני נופחה (Bloatware), הדבר מובן מכיוון שהחברות מעוניינות למקסם את הרווחים שלהם מכל מנוי על-ידי שימוש בשירותים בלעדיים לרשת ממנה הוא נקנה. הבעיה עם היישומונים האלה היא שהם הגדרו כיישומני מערכת וככאלה לא ניתן להסיר אותם.
בגוגל מציעים פתרון חלקי לתופעה והחל מגרסה 4 של אנדרואיד, ניתן לנטרל (Disable) את היישומונים הסוררים, הם מפסיקים לרוץ ברקע ומוסרים ממגירת היישומים אך הם עדיין קיימים על-גבי זיכרון המכשיר. ישנן שלל תוכנות בחנות הגוגל פליי המאפשרות להסיר גם יישומני מערכת בניהם: Titanium Backup, Root Uninstaller ו-Gemini App Manager.
6. להיפטר מפרסומות
פרסומות לעיתים יכולות להיות מטרד של ממש, אך עם מכשירים בעלי הרשאת מנהל ניתן להיפטר מפרסומות באמצעות שימוש ביישומון AdFree, אשר בדומה לתוכנות ה-Ad Blocker מהמחשב האישי, מאפשר להסיר את הפרסומות מתוך היישומונים או הדפדפן. היישומון אף כולל רשימה מתעדכנת של שרותי פרסום אשר מתרעננת ברמה שבועית.
חשוב לציין, כי אנו מתנגדים בשימוש ביישומון הנ"ל מכיוון שמפתחים שמספקים יישומונים חינמיים מסתמכים על רווח המגיע מפרסום בתוך היישומון שלהם, כדי להמשיך להביע תמיכה במפתחים מבלי לצפות בפרסומות כדאי לבדוק האם קיימת גירסה של היישומון בתשלום אשר לא מכילה פרסומות.
7. לעקוף את החסימה של שיתוף את חיבור הרשת
יותר מוקדם השנה החליטו בפרטנר לגבות תשלום נוסף עבור יכולת של שיתוף אינטרנט והמפעילה חסמה ללקוחות שסירבו לשלם על "שירות ההרחבה" את היכולת להשתמש במכשיר הטלפון החכם כנקודת גישה אלחוטית. מאז בעקבות הלחץ שהופעל המפעילה חזרה בה מהחלטתה אך עדיין ישנן מפעילות סלולריות אחרות בעולם שמגבילות או חוסמות את אפשרות שיתף האינטרנט.
המפתחים נלחמים גם בתופעה הזו וחנות הגוגל פליי ניתן למצוא מגוון רחב של יישומונים המאפשרים לשתף את חיבור האינטרנט חרף ההגבלות של מפעילות הסלולר. חלקם אפילו לא דורשים הרשאות מנהל אך דורשים חיבור של המכשיר אל המחשב באמצעות כבל, אלו המאפשרים שיתוף אינטרנט בצורה אלחוטית נעזרים בהרשאות מנהל.
8. להקליט את המסך
בגרסה 4 של אנדרואיד, ניתן ללכוד תמונות מסך ממערכת ההפעלה בקלות, אך אין פתרון מובנה המאפשר ללכוד ווידאו. במכשירים בעלי הרשאות מנהל ניתן באמצעות יישומונים כמו Screencast Video Recorder או Z -Screen Recorder PRO ללכוד ווידאו של מערכת ההפעלה בקלות ואף לשמור את הסרטונים על-גבי זיכרון המכשיר.
9. לשחק עם שלט הפלייסטיישן
אנדרואיד החל מגרסה 3.1 כוללת תמיכה בבקרי שליטה כדוגמת שלט ה-SixAxis של הפלייסטיישן 3, אך רק בחיבור חוטי. על-מנת לשחק בצורה אל-חוטית כדאי להצטייד בהרשאות מנהל וביישומון ה-Sixaxis Controller המאפשר להצמיד (Pair) את השלט למכשיר באופן אלחוטי על-ידי שימוש בבלוטות'. ההצמדה של השלט עם המכשיר היא לא פעולה מסובכת אך יש לעקוב אחר הצעדים המפורטים באתר המפתח.
10. לשלוט במכשיר בצורה חדשה לגמרי
באמצעות היישומון GMD GestureControl ניתן להפוך מגוון מחוות למעיין קיצורי דרך עבור משימות נפוצת, כך שאם נרשום את האות B על גבי המסך יפתח הדפדפן או בהחלקה של ארבע אצבעות ימינה נחזור מסך אחורה. היישומון מאשר להתאים אישית מגוון רחב של מחוות כך שניתן לבצע פעולות נפוצות במהירות.