מרגע שהסאמרטפון מחליק מהידיים שלנו ומתחיל במסע אל המדרכה - החיים עוברים למצב הילוך איטי. האם הוא המכשיר ישרוד את הנפילה? האם מגן ההלו קיטי שקנינו שווה משהו? או שבקרוב מאוד נאלץ לחפש מעבדה קרוב ולהיפרד מכמה מאות שקלים.

המסך נשבר? תיקון יעלה מאות שקלים (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

כדי לעשות סדר בבלגן מחירי התיקון, חקרנו, בדקנו ומצאנו את רשימת התקלות הנפוצות ביותר במכשירים הפופולריים כיום. בסיוע של חנויות הסלולר GoMobile  ו-LabU ומעבדת התיקונים סלדון, אנו גם מביאים כאן את עלויות התיקון הממוצעות - כך שתדעו כמה אתם אמורים לשלם ועל מה מחייבים אתכם.

שבר במסך: האם חדש או מחודש?

תקלות מסך הן כנראה הנפוצות ביותר, בעיקר שברים שבר בזכוכית המגנה עליו ולא בפאנל עצמו. נסביר: המסכים מיוצרים מכמה שכבות, כאשר מעל הפאנל עצמו נמצאת שכבת המגע (בחלק מהמקרים שכבת המגע מוטמעת בפאנל, כמו במכשירים מבית אפל) ומעליה הזכוכית אשר מגנה על המסך מפני שריטות. כאשר המכשיר נופל אל הרצפה ומגלים שהזכוכית נשברה אך המסך ממשיך לעבוד, זה אומר, באופן תאורטי לפחות, שעם החלפת שכבת זכוכית ההגנה הכל יחזור לקדמותו. במקרים יותר קיצוניים כאשר המגע לא עובד, כנראה שגם שכבת המגע/הפאנל התקלקלה וזה דורש תיקון מעמיק יותר.

מכיוון שהזכוכית היא בעיקר החלק הבעייתי, לא מעט מסכים מנופצים עוברים 'חידוש'. מסכים מחודשים הם מסכים ששכבת הזכוכית שלהם חודשה, סוג של מסך 'יד שנייה': כל רכיב המסך היה בשימוש בעבר או במכשיר אחר, אך שכבת הזכוכית המנופצת עברה החלפה באמצעות עבודה עדינה ביותר. בדרך כלל סוג התיקון הזה הוא יותר פופולרי כיוון שהוא מוריד משמעותית את העלות, אך יש לבדוק שהמסך אכן מספק את הסחורה כמו שהיה לפני כן, וכדאי לשאול את המוכר לפני תחילת התיקון האם מדובר במסך חדש או מחודש.

כך לדוגמה, החלפת מסך מחודש לאייפון 6 תעלה בין 800 ל-1000 שקל לעומת מסך חדש המקפיץ את המחיר ל-1,600 שקל. גם הטיפול בגלקסי S5 במקרה כזה דומה: מחיר החלפת מסך מחודש יעמוד על 699 שקל לעומת 850-900 שקל למסך חדש. תיקון מסך בנקסוס 5 יעלה 529 שקל לעומת 649 שקל למסך חדש. כפי שניתן לראות בטבלה שבהמשך, המחיר יורד ככל שמדובר בדגם ישן יותר.

 

כפתור הבית לא מגיב

את התקלה הבאה מכירים בעיקר משתמשי אייפון, בעיקר בעלי אייפון 4 או 4S: כפתור הבית פשוט מפסיק לעבוד. התקלה נובעת כפי הנראה מאיכות יצור נמוכה: המנגנון שאחראי על לחיצת הכפתור הולך ומאבד מעמידותו עם הזמן. הכפתור הראשי נלחץ פנימה מידי ודורש הפעלת לחץ חזק כדי לגרום לו לעבוד. גם בעלי מכשירי הגלקסי סובלים תופעה דומה, אך היא פחות נפוצה שכן רוב המכשירים החדשים משתמשים בכפתורים ווירטואלים כחלק מהממשק.

בתחום זה אין כמעט תחליפים בשל עלויות נמוכות יחסית, כך לדוגמה החלפת כפתור בית באייפון 6 תעמוד על כ-250 שקל, בגלקסי S5 על כ-200 שקל ואילו בגלקסי S3 מחיר החלפה יעמוד על 179 שקל.

 

תקלת סוללה: לוקחים את המטען לכל מקום

מכשירי הסמארטפון מגיעים היום עם סוללת ליתיום מובנת, אותה גורמים מסויימים (אינטרסנטיים?) ממליצים להחליף מדי שנה וחצי עד שנתיים. הסיבה פשוטה: עם הזמן סוללת הליתיום, ביחד עם מרכיבים נוספים כמו חום וטעינות מרובות, מתחילת להישחק ולאבד מהיכולת שלהן לספק זמני סוללה גבוהים לעומת התקופה בה המכשיר היה חדש.

בעלי אייפון 4 או 4s שלא החליפו סוללה, חווים בעיות ונאלצים להטעין לעיתים תכופות יותר במהלך היום. בסדרת הגלקסי ניתן להחליף סוללה באופן עצמאי על ידי פתיחת המכסה, אך יותר ויותר מכשירים פופולריים מוותרים על האפשרות לפתוח ולהחליף את הסוללה בשל מגבלות עיצוב.

המחירים אינם יקרים יחסית, ונעים בין 120 ל-200 שקל, פרט לאייפון 6 שמחירו יקר כפליים מאחר שהוא עוד חדש בשוק.

 

"למה הוא לא מטעין לי?"

שקע הטעינה דרכו אנו משתמשים להטעין את המכשיר ולהעביר קבצים נוטה להתקלקל בשל תדירות השימוש שלנו בו. לזכותה של אפל יאמר כי מאז שמחבר ה-Lightning נכנס לפעולה, בעיית שקעי הטעינה כבר כמעט ולא קיימת במכשירי, ולרוב מדובר בדרך כלל בבעיה שקשורה לסוללה.

כיאה לפופולריות שלה בארץ, בעיות שקעי טעינה בסדרת מכשירי הגלקסי נפוצה יותר, כאשר המחיר ברב המקרים הוא אחיד לכלל המכשירים. החלפת שקע טעינה היא עבודה של הלחמת מחבר טעינה חדש אל הלוח אם כאשר המחירים נעים בין 250 ל-150 שקלים.

 

כפתור כיבוי:

גם כפתור הכיבוי/שינה נחשב לשימושי במיוחד, והתקלה נפוצה בעיקר במכשירי אייפון, במיוחד במכשירי ה-4/4s/5. התופעות הן בעיקר בתקיעת כפתור הבית במקומו או התעקמות כך שהוא אינו יכול יותר לזוז, וזה כמובן דורש החלפה מידית של הכפתור. במכשירי הגלקסי הבעיה הרבה פחות נפוצה, אם כי היא יכולה להתרחש מידי פעם. גם כאן לא מדובר בהוצאה כבדה מידי - ובכל מקרה, אי אפשר להימנע ממנה אלא אם מוותרים על המכשיר.

 

אופס! נפל לאסלה

אם המכשיר שלא אינו חסין למים, והוא נפל לשלולית או לשירותים, הפוטנציאל לנזק הוא בלתי-הפיך (ולא, קערות האורז לא תמיד עוזרות). תיקון בעיות אלה לא תמיד פותר את הבעיה ותמיד ישנו סיכוי שהמכשיר יפסיק לפתע לתפקד. עם זאת, ברוב המקרים, אפשר להחזיר את המכשיר לחיים.

התיקון מתבצע באמצעות הכנסת הרכיבים האלקטרוניים הפנימיים (לוח אם בעיקר) אל תוך אמבטיית אלכוהול שמנקה את הקורוזיה מהמכשיר. לאחר מכן הלוח עובר ייבוש וניקוי ומורכב למכשיר מחדש. עודפי מים וניקוי יסודי מהחריצים מתבצע גם כן, כשכל אלו אמורים להבטיח כי הקורוזיה לא תתפשט בהמשך. המחירים לתיקון שכזה אינם יקרים, ונעים סביב 150 שקלים למכשיר.

אין תמונה
שרה באמבטיה

פנינו לאנשי חברת סלדון לברר עוד כמה פרטים על תקלות נופצות במכשיר. :

כיצד נדע שהמעבדה שפנינו אליה היא מוסמכת לתיקון המכשיר שלנו?

למרבה הצער, מעבדות סלולר לא זקוקות לרישיון או הסמכה כלשהי בכדי לתקן מכשירים. למעשה, כל אחד יכול לפתוח מעבדה, ללא הכשרה ללא רישיון וללא פיקוח על טיב השירות. לכן, על הלקוח חלה אחריות גדולה לבדוק, עד כמה שניתן, האם מדובר במעבדה מקצועית או לא. אם החלטתם לפנות למעבדה, בדקו את הפרטים הבאים:

1. האם למעבדה יש אישור של מכון התקנים? או האם פועלים בהתאם לתקן של מכון התקנים?
2. המעבדה פועלת בהתאם לתקן בינלאומי כלשהו
3. איזו הכשרה עוברים הטכנאים?
4. האם כל הטכנאים מטפליפ בכל סוגי המכשירים? שימו לב: מעבדות מקצועיות ומתקדמות מכשירות טכנאים שונים לכל מותג.
5. האם המעבדה משמשת כמעבדה רשמית של אחד היבואנים? אם כן, אשר להניח שהיבואנים מפקחים על רמת המקצועיות של המעבדה.
6. כמה שנות וותק יש למעבדה?

אילו תקלות שכיחות ניתן לבדוק/לפתור באופן עצמאי

1. קליטה: כאשר ישנן בעיות בקליטה, מומלץ לבצע איפוס להגדרות הרשת ובדיקת הסים במכשיר אחר לפני שפונים למעבדת תיקונים.
2. תקלת רמקול: יש לבדוק שעוצמת השמע במכשיר נמצא במקסימום, בנוסף ניתן לבצע ניקוי לרשתות של הרמקול בצורה עדינה.
3. בעיות גלישה ורשת: ראשית יש לפנות לנותן השירות (ספקיות הסלולר) לקבל מהם את הגדרות הרשת וסנכרון הגדרות מולם.
4. תקלות טעינה: יש לבדוק את המכשיר במטענים נוספים, לבצע ניקוי עדין למחבר הטעינה ואם ניתן להחליף סוללה.
5. לא נדלק: לחבר את המכשיר לטעינה ארוכה (עד 24 שעות), במידה וניתן להחליף סוללה, בנוסף ניתן לבצע "ריסט" למכשיר, באייפון - לחיצה ארוכה על לחצן ההדלקה ולחצן הבית, אנדרואיד – לחיצה ארוכה על הדלקה ולחצן ווליום עליון.