מרגישים שכולם מסביבכם התחילו להקשיב לפודקאסטים השנה? אתם לא טועים. בדצמבר 2020 ספוטיפיי פרסמה לראשונה נתונים לגבי האזנה לפודקאסטים בישראל, והציגה זינוק של 148% בכמות המאזינים לפודקאסטים ביחס ל–2019. עוד דיווחה האפליקציה הפופולרית ש-500 אלף איש בישראל האזינו השנה לפודקאסט לראשונה בחייהם.
ישראל מצטרפת למהפכת הפודקאסטים באיחור, אבל גם בעולם הם עדיין תופסים את מקומם הראוי: ספוטיפיי דיווחה על צמיחה של כ–68% בהאזנות לפודקאסטים, כש-116 מיליון משתמשים האזינו להם לראשונה ב–2020. צריך לזכור שהנתונים האלו מתייחסים רק לאפליקציה אחת, כשבשוק קיימות חלופות ראויות רבות כמו אפל מיוזיק וגוגל פודקאסטס. אז איך אפשר להסביר את העלייה הזו? זה פשוט: כנראה שגם היא קשורה לקורונה. ישראלים רבים קיבלו שפע של זמן פנוי ולמדו לנצל אותו בחוכמה, וגם אתם יכולים להצטרף אליהם.
מה זה בעצם פודקאסט, או בשמו העברי הסכת?
רבים מכם אולי חושבים שזה מובן מאליו, אבל ישראלים רבים לא האזינו לפודקאסט מעולם, וכנראה קצת נבוכים לומר שהם לא יודעים במה מדובר. נעשה לכם סדר: מדובר בתוכנית רדיו המופצת באינטרנט בחינם או בתשלום, וניתן להאזין לה בכל זמן ובכל מקום (Radio on Demand). המילה פודקאסט הופיעה לראשונה ב-2004, ושנה לאחר מכן היא נבחרה למילת השנה על ידי המילון האנגלי של אוקספורד.
הפודקאסט הראשון בעברית נקרא "ברכה גולשת", של העיתונאית והמוזיקאית עדי עליה, והוא הופיע כבר ב-2004. כן, לפני כמעט עשרים שנה. עוד פודקאסט ותיק בישראל הוא "עושים היסטוריה" של רן לוי שנוסד ב-2007, וכיום הוא חלק מרשת הפודקאסטים המובילה בישראל, כך לדבריהם. בין הפודקאסטים המפורסמים של הרשת תוכלו למצוא את "עושים היסטוריה", "עושים פוליטיקה", "התשובה עם דורון פישלר" ועוד. לרשת יש גם נותני חסות שונים וכן אפליקציה משלה, שבה אפשר להאזין לכל הפודקאסטים שלה.
הפודקאסטים בישראל קיבלו דחיפה רצינית עם הקמתו של התאגיד בשנת 2017, שגם אחראי על חידוש המילה "הסכת" ביחד עם האקדמיה ללשון עברית. לתאגיד כיום יש כמעט 150 פודקאסטים, והוא אחראי גם על הפודקאסטים הכי מואזנים בשנת 2020, לפי נתוני ספוטיפיי. למקום הראשון הגיע "חיות כיס", שעוסק בנושאים כלכליים בהגשת שאול אמסטרדמסקי, צליל אברהם ודנה פרנק; ובמקום השני תמצאו את "שיר אחד", שכל פרק שלו עוסק בסיפור שמאחורי שיר ישראלי, בהגשה מתחלפת של רום אטיק (שעזב את כאן לטובת N12), ניר גורלי, תומר מולוידזון ומאיה קוסובר.
השבוע נכנס N12 לתחום הפודקאסטים עם השקת הפודקאסט "אחד ביום", אשר, כשמו כן הוא, יעסוק מדי יום בנושא חדשותי אחר שעל הפרק. גם בקשת 12 החלו לאחרונה לפתח את תחום הפודקאסטים, והציגו פודקאסט מלווה לדרמה "השוטרים"; פודקאסט הטק והדיגיטל "בזמן שעבדתם", בהגשת דרור גלוברמן ודני פלד; "פה גדול", פודקאסט בנושא אוכל של ריטה גולדשטיין ונדב בורנשטיין; ו-UNHOLY, פודקאסט באנגלית על ישראל והעולם של יונית לוי וג׳ונתן פרידלנד מהגרדיאן הבריטי. גם כלי תקשורת ישראלים אחרים כמו וואלה, הארץ, רדיו תל אביב, גלגלצ ועוד, מציגים פודקאסטים משלהם, שעוסקים בעיקר בנושאי תרבות ומוזיקה. אחד מהם הוא "כמעט מפורסמים", שאותו מגישים צליל הופמן ועדן יואל, עורכי ערוץ התרבות ב-mako.
ומה קורה בחו"ל? כמעט מחצית ממאזיני הפודקאסטים האמריקאים הם מתחת לגיל 35, על פי סקר שוק שנעשה בשנה שעברה. את זה מבקשים בספוטיפיי לשנות בעזרת הפודקאסט "עריקים: נולדו בארצות הברית" (Renegades: Born in the USA), אותו מנחים נשיא ארה"ב לשעבר, ברק אובמה, והזמר ברוס ספירנגטין, שאחראי ללהיט ששמו מופיע בשם התוכנית. ב"עריקים", שתכלול שמונה פרקים בסך הכל, מדברים השניים על נושאים כמו גזע, אבהות והשסעים בחברה האמריקאית. שם התוכנית הוא גם עקיצה לטראמפ, אשר הדהד את תיאוריית הקונספירציה שאובמה לא נולד בארה"ב. "עריקים" נועדה, בין השאר, למשוך מאזינים מבוגרים יותר בספוטיפיי להאזין לפודקאסטים.
נישתיים ומתאימים לתחומי העניין של כל אחד
אחד היתרונות הבולטים של פודקאסטים הוא המגוון הרחב שלהם. הם חופשיים לעסוק בכל נושא שבעולם, בעיקר הודות לעובדה שהם זולים יותר להפקה מתוכניות טלוויזיה ולא מחויבים לנתוני האזנה או רייטינג יומיים כמו תוכניות רדיו. במילים אחרות: נישתיות זה כאן. החל מפודקאסטים שרק עוסקים בתוכנית טלוויזיה ספציפית (למשל, "סמוך על סול" או אפילו סדרה שנגמרה לפני שנים כמו "סקס והעיר הגדולה"), סדרת ספרים ("ההסכת שאין לומר את שמו" של התאגיד העוסק בספרי הארי פוטר), פשע אמיתי, היסטוריה, ספורט, מוזיקה ועובדות לא חשובות.
אחד הז'אנרים המצליחים הוא של פודקאסטים העוסקים בפשע אמיתי, שלפעמים מנסים ומצליחים, כמו אחיהם הטלוויזיוניים, לשנות את המציאות ולהביא לפתיחת תיקים מחדש. בעקבות הפודקאסט Serial, שעלה ב-2014, הוחלט על פתיחה מחדש של משפטו של עדנאן סעיד, שמרצה מאסר עולם על רצח חברתו היי מין לי ב-1999, אולם ב-2019 דחה בית המשפט את הבקשה למשפט חוזר. בישראל הפודקאסט הראשון בעברית על פשע אמיתי הוא "בואי נדבר רצח" ביצירתן והגשתן של שלי סמורק וקרן סיאורדיה, שעוסק במגוון פרשות רצח שקרו לאורך השנים.
באילו אפליקציות תוכלו להאזין לפודקאסטים?
כפי שצוין, מרבית הישראלים מאזינים לפודאקסטים באפליקציית ספוטיפיי. תוכלו להאזין להם גם בגרסה החינמית ולא רק בגרסת הפרימיום של האפליקציה. לחיצה על "פודקאסטים" תציג בפניכם את הפודקאסטים המובילים, אשר מהווים נקודת פתיחה טובה למאזין המתחיל.
בעלי אייפון, אייפד או מק יוכלו להאזין למגוון רחב של פודקאסטים ב-Apple Podcasts, ללא תשלום. תוכלו גם להוריד פרקים לספריה ולהאזין להם ללא חיבור לאינטרנט.
אפליקציית Google Podcasts מיועדת לכל מכשירי אנדרואיד ומאפשרת להאזין לפודקאסטים ללא תשלום. אפשר להאזין ממספר מכשירים: מטלפון, ממחשב נייד ומרמקול חכם, ולהמשיך מהמקום שבו הפסקתם. כמו כן, התוכניות יורדות באופן אוטומטי וכך ניתן להאזין להן בלי חיבור לאינטרנט.
אפליקציית Podcast Addict, גם היא חינמית, מאפשרת להאזין למגוון רחב של פודקאסטים ותחנות רדיו, אבל בעיקר באנגלית. ניתן למצוא בה גם פודקאסטים בעברית, אבל המגוון בה מצומצם יותר מאשר בספוטיפיי, אפל פודקאסטס או גוגל פודקאסטס, ובמסך הבית שלה מופיעים פודקאסטים באנגלית ולא בעברית. חוץ זה, היא מאפשרת להירשם לערוצים השונים ולקבל עדכונים שוטפים בכל פעם שעולה פרק חדש.
Castbox – אפליקציה חינמית המציעה מעל 95 מיליון תכני אודיו – פודקאסטים, ספרי שמע, שידורים חיים ועוד. מאפשרת האזנה במצב לא מקוון. לאפליקציה יש גרסת פרימיום ב-13.90 שקלים לחודש או 28.90 שקלים ל-3 חודשים, שלא כוללת מודעות חזותיות, מינויים ללא הגבלה, דף בית מותאם אישית ועוד. האפליקציה מציגה פודקאסטים בעיקר בעברית אך גם באנגלית וערבית, ומסודרת לפי קטגוריות. ספרי השמע הם באנגלית בלבד, וכן תחנות הרדיו הן מהעולם.