אין אדם שמרוצה לחלוטין מחיי הסוללה של הסמארטפון שלו. כל אחד, אפילו אם הוא מטעין את הטלפון "רק" פעם ביומיים, בטוח שיש עוד טריק שיאריך את זמן השימוש שלו עוד יותר. רוב האנשים גם צודקים – ולכן אספנו יחד את כל הטיפים החשובים ביותר שיעזרו למשוך עוד כמה שעות בין הטענות, וגם עוד כמה חודשים לפני שהסוללה נשחקת וצריכה הטענה פעמיים ביום או החלפה.
מסך: שחור זה השחור החדש
המסך הוא זללן האנרגיה הגדול ביותר בסמארטפון שלכם. משום מה, משתמשים רבים מניחים שזה מספיק להפעיל את הבהירות האוטומטית כדי למקסם את חיי הסוללה, אלא שגם אז, הטלפונים מנסים לשמור על בהירות יחסית. לכן, אם אתם מנסים לחסוך בסוללה, כדאי להוריד באופן ידני את הבהירות - ניתן לשלוט בה בוילון ההתראות, או בהגדרות התצוגה - ולהגדיר אותה לרמה המינימלית שנוחה לכם. כך, הטלפון יתאים את טווח הבהירות שהוא משחק איתו כשאתם עוברים מחדרים חשוכים לאור השמש שבחוץ.
גורם נוסף שיאפשר לכם ליהנות מסוללה טובה יותר הוא לעבור למכשיר עם מסך AMOLED. כיום, המסכים הללו נפוצים גם במכשירים שעולים הרבה פחות מ-3,500 שקל. בניגוד למסכי ה-LCD המיושנים והזולים יותר, התאורה האחורית שלהם אינה מאירה את כל שטח המסך, אלא כל נקודה מוארת בנפרד. לכן, נקודות כהות יותר צורכות פחות סוללה – מה שאומר ששימוש במצב כהה (Dark mode) וברקעים כהים יחסוך אנרגיה.
ממה כדאי להימנע? שינוי הרזולוציה של המסך מ-Full HD, למשל, ל-720p. רזולוציה נמוכה יותר תחסוך שברירי אחוז בשימוש רגיל. בשינוי תוכלו להבחין רק בדפוסי שימוש קיצוניים, כמו הפעלת משחקים כבדים לאורך זמן.
קישוריות: במקום לכבות, עדיף להגביל
הסמארטפון שלכם כולל מספר סוגי קישוריות: תקשורת טווח אפס (NFC), בלוטות', ווייפיי, סלולר ו-GPS. הטכנולוגיה החסכונית מביניהן היא NFC (לאור טווח הפעולה שלה), והזללנית ביותר היא ה-GPS. כיום ניתן לכבות אותן במגש ההתראות, אך לא בטוח שזה מועיל. פונקציות רבות בסמארטפון דורשות גישה למיקום, וחלק מהטלפונים לא מאפשרים לכבות את ה-GPS הזללן. במקום, הם מחברים את ה-GPS, הווייפיי והבלוטות' למה שנקרא "שירותי מיקום", שמשלבים את שלוש הטכנולוגיות כדי למקם את הטלפון שלכם ואת המכשירים מסביבו.
אז מה אפשר לעשות? קודם כל, אפשר לשלול את הרשאות הגישה למיקום מאפליקציות שאין צורך אמיתי לתת להן הרשאה כזו. היכנסו להגדרות ההרשאות בטלפון, ובחרו לחסום לחלוטין אפליקציות שאין סיבה שיידעו את מיקומכם. ניתן גם להגדיר את הגישה רק בזמן שימוש פעיל באפליקציה.
בנוסף, עדיף לתת לטלפון כמה שפחות מידע על מיקומכם. היכנסו לסעיף המיקום בתפריט ההגדרות, וכבו תכונות מיותרות כמו "שיפור הדיוק" או "שיפור שירותי המיקום של גוגל" (את ההגדרה הזו תצטרכו לכבות לעתים קרובות, מאחר שהיא נוטה להפעיל את עצמה מחדש).
אפליקציות: פחות זה יותר
לא יודעים איזו אפליקציה זוללת לכם את הסוללה? תוכלו להיכנס לתפריט ההגדרות ולמצוא רשימה מפורטת למדי תחת הסעיף "סוללה". השאלה היא מה עושים עם המידע המוצג שם. כמובן שלא כל אפליקציה זללנית דינה להימחק, אבל ניתן לפעול במספר דרכים כדי לייעל את צריכת הסוללה גם בלי לאבד את הגישה לשירותים השונים שבהם אתם משתמשים.
1. לשלול הרשאות של אפליקציות שצריכתן עולה על הרצוי. למשל, אם אתם משתמשים ב-Moovit או באיפהבוס כדי לנווט בתחבורה ציבורית, אבל בודקים בתחילת הנסיעה באיזו תחנה לרדת ולא זקוקים לתזכורות בזמן אמת, רצוי לשלול את הרשאות הגישה שלהן ל-GPS, ואולי אף לעבודה ברקע.
2. למנוע פעילות ברקע מאפליקציות שאתם לא נוטים להשתמש בהן. כך, כל עוד לא נכנסתן אליהן ידנית, הן לא תצרוכנה אנרגיה ברקע. ניתן לכבות את היכולת של אפליקציות לעבוד ברקע ממסך המידע שלהן, שנגיש בלחיצה ארוכה על האפליקציה ובחירה באייקון המידע (אנדרואיד), או תחת סעיף הגבלת השימוש ברקע במסך הגדרות הסוללה.
3. למחוק את האפליקציות ו"לנעוץ" על מסך הבית קיצור דרך לאתר האינטרנט המקביל. לעתים אין שום יתרון לאפליקציה. פשוט היכנסו לאתר החברה או השירות מהדפדפן שלכם, ומתפריט האפשרויות בחרו "הוסף למסך הבית" (Add to Home Screen).
ממה כדאי להימנע? לא כדאי לסגור אפליקציות באופן ידני בתום השימוש. כיום, הטלפונים יודעים "להרדים" אותן ברקע כדי לפתוח אותן מהר יותר בשימוש הבא. סגירה ידנית, שתוביל לפתיחה מחודשת, תגרום לצריכת אנרגיה גבוהה יותר.
סוללה: חוטי ואיטי זה הכי, אחי
היחס לסוללה יכול להשפיע רבות על אורך החיים שלה, ולכן יאפשר לטלפון שלכם לשרת אתכם לטווח ארוך, ולא רק שנה עד שנה וחצי כפי שהיה בעבר. בניגוד למה שרבים חושבים, הכלל החשוב ביותר הוא לא זמן ההטענה או משך ההטענה - אלא מחזורי הסוללה.
סוללות הליתיום, עליהן מבוססים כל הטלפונים, מיועדות להספיק למספר מסוים של "מחזורי טעינה". "מחזור" כזה נספר בכל פעם שהשלמתם שימוש ב-100 אחוז מנפח הסוללה שלכם. לא, זה לא משנה אם מדובר בשימוש רצוף שהתחיל מ-100% ונגמר ב-0 אחוזים, או ביומיים שהתחילו כל אחד מ-100 אחוז והסתיימו ב-50 אחוז עם החיבור למטען בערב. הטווח המיטבי הוא בין 20 אחוז ל-80 אחוז. לא רצוי לאפשר לסוללה להגיע לאחוזים האחרונים, וכדאי גם לא להטעין אותה עד הסוף - אלא אם אתם ממש צריכים.
זו הסיבה שיצרניות שונות מנסות לעזור בטעינה חכמה יותר: אפל ו-OnePlus, למשל, מציעות במכשירים העדכניים שלהן יכולת להטעין את הטלפון לאט יותר בלילה כדי לחמם את הסוללה פחות. כך, הטעינה ל-80 אחוז מתבצעת בתחילת הלילה, ו-20 האחוז הנותרים, שמחממים את הסוללה במיוחד, מוטענים כשעה לפני שאתם קמים. Asus, למשל, מדרגת את הרגלי הטעינה שלכם ומציעה טיפים להטענה יעילה יותר. אפל גם מציגה את מדד בריאות הסוללה, שעוזר לדעת אם היא במצב טוב שהיא כבר שחוקה וזקוקה להחלפה.
ממה כדאי להימנע? חום. הוא שוחק את הסוללה, אבל אי אפשר להימנע ממנו לחלוטין. לכן, כדאי למעט בו בכל צורה אפשרית: להימנע מהשארת הטלפון במקומות חמים או באור שמש ישיר; ולהעדיף טעינה רגילה על פני מהירה, שמחממת את הסוללה ושוחקת אותה. אגב, טעינה אלחוטית משלבת את הרע בשני העולמות: היא לרוב איטית משמעותית מטעינה רגילה, ומחממת את הסוללה. בנוסף, הימנעו משימוש כבד במכשיר בזמן הטעינה.