אם שוטטתם באינסטגרם, בטוויטר או בטיקטוק בשבועות האחרונים, ככל הנראה נתקלתם בסשן "שאלות-תשובות אנונימי" שיוצרי תוכן רבים מיהרו להעלות. לכאורה, השאלות אמורות להיות "עסיסיות" יותר כשאין צורך להזדהות - אך עם כל ההנאה מהדבר, יש לתופעת ההודעות האנונימיות גם לא מעט סכנות נלוות שכדאי להיות מודעים אליהן.

האפליקציה בה נעשה שימוש באינסטגרם היא NGL - ראשי תיבות של Not Gonna Lie - לא הולכים לשקר. לאחרונה, פרסם איגוד האינטרנט הישראלי אזהרה חריגה מפני NGL: "במקרים רבים ראינו שימוש לרעה באנונימיות הזו לצורך בריונות והטרדה ממוקדת של צעירים ברשתות", נמסר מטעמו של הארגון. עם זאת, בשבועות האחרונים הפכה NGL לאחת מהאפליקציות הפופולריות בעולם. לפי אתר הטכנולוגיה TechCrunch, האפליקציה הותקנה 15 מיליון פעמים ברחבי העולם והגיעה להכנסות של 2.4 מיליון דולר בזמן קצר.

 NGL למעשה מאפשרת למשתמשים לפרסם באינסטגרם לינק שבאמצעותו הם מבקשים מהעוקבים שלהם לשאול אותם שאלות, להגיד להם מה הם באמת חושבים עליהם או לחילופין לשלוח להם מחמאות - והכל באופן אנונימי. המודל העסקי מאחורי האפליקציה כולל גביית תשלום שבועי של 9.99 דולר תמורת רמזים (כמו מיקום וסוג מכשיר) בנוגע לזהות השולחים. התשובות בחלקן נעות על הרצף שבין קללות להטרדות.

 

אבל NGL לא לבד, ומלבדה ישנן עוד אפליקציות רבות שמאפשרות שליחת הודעות אנונימיות למטרות מגוונות, מהיכרויות ועד עסקים, ותיקות וחדשות כאחד. כך לדוגמה אפליקציית Sendit החדשה יחסית, שהגיעה למקום הראשון בקטגוריית הרשתות החברתיות בארה"ב.

אפליקציות הודעות אנונימיות ותיקות כמו YOLO, Whisper ,LMK ו-Curious Cat עדיין איתנו, ובשנה שעברה גם Yik Yak שקיימת משנת 2013 חזרה לחיינו אחרי שנסגרה במפתיע ב-2017. מצד אחד, תוחלת החיים הקצרה של האפליקציות (או לפחות של הצלחתן) מעידה על הבעייתיות הגדולה שטמונה בהן, שלא לומר סכנה של ממש (spring.me, שהפכה ל-farmspring, נסגרה לאחר שורה של מעשי התאבדות שנקשרו בשימוש בה). מצד שני, החזרה שלהן בווריאציות שונות במשך יותר מעשור מעידה על ביקוש רב בקרב הקהל. עד כה, לא ידוע על פגיעות שנעשו בעקבות אפליקציית NGL.

כאמור, אפליקציות מסרים אנונימיים קיימות כבר למעלה מעשור. spring.me, שנחשבה אז לפורצת דרך, יצאה לאוויר העולם בשנת ב-2009 ואילו ASKfm הרוסית ב-2010. עם זאת, ההצלחה הגדולה הראשונה בתחום שייכת לסיקרט, שהכתה גלים גם בישראל לאחר שעלתה לאוויר ב-2014 ונסגרה כעבור פחות משנה וחצי. אחריה הייתה בליינדספוט שפותחה על ידי חברת "שלנו" שנוסדה על ידי דור רפאלי ועודד קובו, ואז Sarahah שדעכה עד שנסגרה בשנה שעברה. כל אחת מהאפליקציות הללו עשתה מסלול דומה: התפוצצות רגעית, מסגור תקשורתי מאיים ("מה זה סיקרט והאם היא מסוכנת לילדים שלכם?"), תגובה הורית מבוהלת ברשתות החברתיות, איומים, תביעות, חרמות – והתפוגגות איטית, צמצום משמעותי או סגירה רשמית.

אבל מה בעצם הסכנה שטמונה באותן אפליקציות אנונימיות? האיומים המרכזיים ברשת מהם מוטרדים הורים (וגם בני הנוער בעצמם), הם אלימות, בריונות ופגיעות מיניות. בזמן שאפליקציות ההודעות האנונימיות מתרבות ואיתן הפוטנציאל גם לפגוע במשתמשים, ההמלצה המרכזית של גורמי המקצוע היא להעלות את המודעות לנושא.

View this post on Instagram

A post shared by NGL (@ngl.app)

בהקשר זה, איגוד האינטרנט הישראלי יזם סקר שימושים ועמדות בקרב הורים ומתבגרים בגילאי 13-18. הסקר בדק את הרגלי הגלישה שלהם ואת רמת השיח והפיקוח של הורים על ילדיהם, והתוצאות עגומות במיוחד. כ–70% מבני הנוער העידו כי הוריהם לא שוחחו עמם כלל או לעיתים רחוקות בלבד על שימוש בטוח וסכנות ברשת; מנגד, 73% מההורים אמרו כי הם בודקים את הסמארטפון של ילדיהם ללא ידיעתם ויותר מרבע מההורים (28%) אף הוסיפו שהם עושים זאת לעיתים קרובות. לא די בכך, אלא ש-45% מבני הנוער העלו לרשת תוכן שהם מתחרטים עליו. עוד עולה מהסקר שהחופש הגדול, שנמצא בעיצומו, יוסיף לפחות שעתיים מסך ביום למרבית בני הנוער.

_OBJ

חוששים שילדיכם ייפלו קורבן למתקפה ברשת? אלו האפליקציות האנונימיות שכדאי להכיר ולשים לב אליהן.

TextMe

הרעיון מאחורי האפליקציה פשוט יחסית - היא נותנת למשתמש מספר טלפון נוסף להודעות טקסט ושיחות. מלבד זאת, האפליקציה מאפשרת להגדיר רינגטונים עבור אנשים שונים, להתאים את ההתראות ולהפוך חלק מהצ'אטים לפרטיים.

Second Phone Number

גם כאן, מדובר באפליקציית הודעות טקסט המאפשרת לשלוח ולקבל שיחות ו-SMS באמצעות מספר וירטואלי. האפליקציה אף מאפשרת לשתף תמונות, סרטונים וקטעי אודיו. המספר מתפקד בדיוק כמו מספר אמיתי, והוא אף תומך בדואר קולי.

ImNot.Me

האפליקציה מאפשרת שליחת הודעות טקסט אנונימיות, כולל תמיכה בינלאומית. לאחר שהטקסט יימסר, השולח יקבל אישור קבלה. תכונה נוספת היא הגדרת SMS מתוזמן עם טיימר.

Private Text Messaging

אפליקציה זו היא למעשה מסנג'ר פרטי המאפשר למשתמשים לשוחח באופן אנונימי. אין מגבלות על מספר הצ'אטים, והאפליקציה פועלת בטכנולוגיות הצפנה חכמות.

Second Phone Number

גם כאן, מדובר באפליקציה שמספקת לך מספר טלפון וירטואלי ואנונימי שאינו יוצר אינטראקציה עם המספר האמיתי שלך. בנוסף, ניתן גם להשתמש במספר מספרים בו-זמנית במידת הצורך. האפליקציה תומכת בכל סוגי התקשורת - טקסטים, שיחות ואפילו MMS (הודעות תמונה). ניתן להגדיר תא קולי אישי לכל מספר ואין לכך מגבלות.