המאה ה-21 הוא תקופה פלאית לחיות בה - בין השאר בזכות שואבי אבק רובוטיים - שפשוט מסתובבים בעצמם בבית ומאפשרים לנו לשבת רגל על רגל. אלא שלא בדיוק. יש עדיין שתי משימות שבני האנוש צריכים לעשות - האחת היא להרים את כל החפצים בבית. השניה - לרוקן את השואב ולנקות את המברשות שלו אחרי כל הפעלה - כאילו אנחנו עובדים בשבילו, ולא להפך.

מעט מאוד התעסקות ותחזוקה

האיירובוט החדש אמור לשים סוף לריטואל הריקון המאוד מטריח. הכירו את iRobot Roomba i7+ (או מקרבומבפייס, כפי שכיניתי אותו באפליקציה) שעבר לגור אצלי למספר שבועות. בסוף כל סיבוב נקיון שלו הוא חזר לעמדה שלו, ורוקן את עצמו לתוך שקית בד. יתרה מכך, אם הבית שלכם ממש ג'יפה והמיכל שלו יתמלא באמצע הפעולה, הוא ילך להתרוקן בעצמו, ואז ימשיך במלאכת הנקיון מהנקודה שבה עצר. אל תשאלו איך אני יודע את זה, אצלי מאוד נקי תמיד.

עמדת ההטענה ריקון הוא עמוד נמוך אבל כזה שתופס לא מעט מקום במטבח או במרפסת השירות. העמוד הזה יודע לינוק בחוזקה גם את הלכלוכים הכי עיקשים מהמיכל. את שקית הבד שמחזיקה את הלכלוך מכל סבבי הנקיון אי אפשר לרוקן וצריך לזרוק אותה ולהחליף חדשה. החדשות הטובות: יש שקית נוספת הכלולה בערכה, חולפים כחודשיים לפחות עד שצריך לרוקן אותה, ושלוש שקיות חדשות נמכרות ב-79 שקלים.

המברשות של מקרומבפייס עשויות סיליקון, ואין להן שערות - אז לכלוך לא נתקע בהן, כמו בשואבים אחרים. מצד שני, הוא עדיין מסוגל להיחנק מגומיות שיער תועות או מחפצים גדולים. שיערות וחתיכות אבק גדולות כן נתפסו בגלגלים שלו ומברשת הקטנה, ומדי כמה הפעלות, כן הייתי צריך לעשות לו ניתוח שדה מהיר ולשחרר דברים שלא יצאו בריקון העצמי. כך או כך מלאכת התחזוקה נמוכה יותר מכל שואב רובוטי אחר.

+iRobot Roomba i7 (צילום: באדיבות החברה)
צילום: באדיבות החברה

רומבה i7+ באופן מפתיע, רועש יותר ממה שציפיתי. הוא מצדיק את זה באבק שהוא לא משאיר למתחרים (כי הוא שאב את כולו. ראיתם מה עשיתי שם?) אבל אי אפשר להפעיל אותו בלילה. אבל אם חשבתי שהוא רועש, ציפתה לי הפתעה בתהליך הריקון העצמי - אז עדיף לא להיות בחדר כשזה קורה. זה אמנם כמה שניות, אבל בעצמת ממש חזקות.

הרומבה הזה לא יודע להתמודד עם מכשולים טוב יותר משואבים אחרים, אז טירחת סידור הבית ולפני ואחרי השאיבה עוד קיימים. מה שאומר שכבלים, צעצועים קטנים, כל מיני חפצים ורהיטים קלים - צריך להרים מהרצפה בשביל שהוא יוכל לעבוד בלי לאכול דברים או להפיל אותם.

באחת השאיבות אצלי, מקרומבפייס נתקע בתוך רגל עגולה של כורסאת טלוויזיה ונסע הלוך ושוב כמה ס"מ לכל כיוון בעקשנות מביכה. מצד אחד, הייתי מצפה שאחרי כמה שניות הוא יבין את זה, וישלח לי פוש קריאה לחילוץ לאפליקציה. מצד שני, זה מרגיע אותי שהתקוממות המכונות עלינו עוד רחוקה, ורגל של כורסה עתיקה תעצור את האפוקליפסה. 

לנקות רק את חדר המשחקים

כמו לכל שואב רובוט, גם לרומבה יש אפליקציה, שמאפשרת להפעיל את השואב מרחוק. אם יש לכם מכשיר אנדרואיד, אפשר גם לפקוד עליו באנגלית לשאוב את הבית.

הפיצ'ר הכי חשוב באפליקציה של רומבה הוא ציור של הבית. למה צריך את זה? ברגע שיש מפה, אפשר לשלוח את מקרומבפייס לנקות חדר ספציפי או את המסדרון, במקום את כל הבית. אפשר גם לקבוע לוחות זמנים - באיזה יום ואיזו שעה לנקות איזה חדר בבית. 

אלא שבניגוד למתחרה סיני שצייר את הבית תיק תק באופן יעיל, למקרומבפייס לקח 6 הפעלות במצב "הדרכה" (כלומר רק להסתובב בבית ולא לנקות) עד שהוא הצליח למפות את הבית שלי. עכשיו, אני לא גר בדירה מעולמה של אליסה בארץ הפלאות או בציור של אשר, אלא בדירה רגילה לחלוטין שלא צריך להיות מסובך להבין. התוצאה היא מפה לא הייתה הכי מדוייקת - אבל כזו שמספיקה בשביל לחלק את הדירה לאזורי נקיון.

מקרומבפייס זיהה את הכניסות לחדרים בבית שלי, אבל במידת הצורך אפשר להוסיף "מחיצות" - כלומר קירות וירטואלים שבעזרתם תוכלו לחלק אחרת את המסדרונות או החדרים. אי אפשר לתקן את המיקומים של הקירות האמיתיים ואת הגודל או הצורה של החדרים.


אחרי כל השיאבות, אפשר לקבל מידע וסטטיסטיקות על הניקוי, כולל מפה שמראה אילו חלקים לא נוקו (כאלה שהיו עליהם מכשולים או רהיטים). אי אפשר לראות את המסלול שלו, ולהבין איפה נתקל בדברים, אלא רק את השטח הכולל שניקה. יש גם טעויות עברות קלות באפליקציה, ומופיעים כיתובים כמו "שעה 2 1 דקות". האפליקציה עדיין שמישה, אבל זה מפריע לקבל מידע כמו שצריך.

כמעט 4,000 שקל

רומבה i7+ עולה 3,990 שקלים. הערכה כוללת שקית נוספת לסילוק פסולת, קיר וירטואלי כולל סוללות, מסנן ומברשת צד. ערכה של שלושה פילטרים, זוג מברשות ראשיות, ושלוש מברשות צד יעלה 245 שקלים. 

זה זול יותר מארה"ב ואירופה (אם לוקחים בחשבון מסים ו\או משלוח). אבל המחיר גבוה פי שניים עד שלושה משואבים רובוטים אחרים, שלא לומר סינים, שלא לומר שיאומי או רובורוק. נכון, זה לא אותו מוצר, ונכון רומבה מנקה יותר יעיל, דורש פחות תחזוקה ומרוקן את עצמו. אבל הסינים והדגמים האחרים של רומבה ושל מתחרים בסופו של דבר גם ינקו את הבית.

האם הפיצ'רים האלה שווים 2,500-3,000 שקל? לדירה קטנה וממוצעת שלא מתלכלכת יותר מדי - אין הצדקה לשלם את העלות הזאת. אם יש לכם דירה רחבת ידיים שדורשת נקיון יום יומי, ויש לכם את הכסף - רומבה יכול להיות בחירה טובה.