המגמה החמה בעולם הטכנולוגיה השנה אמורה היתה להיות המעבר מחיבור ההטענה Micro-USB, שליווה אותנו קרוב לעשור, לחיבור החדש USB Type-C, המבטיח חיבור סימטרי שאינו דורש בדיקה לאיזה כיוון מחברים אותו, העברת נתונים מהירה הרבה יותר מחיבורים קיימים ובמקביל טעינה יעילה בהרבה של המכשירים. אבל כרגע נראה שמי שלא רוצה להחליף השנה את כל המכשירים שלו - לא ממש כדאי לו להתחיל להתעסק עם החיבור החדש.
בנסון לֶרְנְג, מהנדס בגוגל, התרגז באוקטובר האחרון מכך שבאמזון נמכרים המוני כבלים עם סמל החיבור החדש, אך אינם באמת תומכים בו. הוא החליט להתחיל לקנות כבלים שנמכרים באתר, לבדוק אותם בעזרת הציוד העומד לרשותו ולכתוב ביקורות מקצועיות שיחשפו אילו כבלים אמיתיים ואילו סתם זיופים זולים.
עד השבוע שעבר הספיק לרנג לפרסם למעלה מ-100 סקירות על כבלים, מתאמים ואביזרים בתקן החדש, שחלקם היו טובים ורובם קצת פחות. אך אז הוא נתקל בבעיה לא צפויה: ביום שני הוא פרסם סקירה לכבל של חברת Surjtech תחת הכותרת "מפר לחלוטין את תקן USB. גרם נזק רציני ללפטופ שלי".
לרנג סיפר כי חיבר את הכבל, המיועד לשמש מתאם לטעינת גאדג'טים ישנים ממכשירים חדשים, למטען אייפד מצד אחד ולמחשב הנייד מסוג כרומבוק פיקסל של גוגל, מצד שני, כאשר בדרך חובר גם מכשיר שמטרתו למדוד את הזרם החשמלי המועבר על ידי הכבל. ברגע שחיבר את מכשיר מדידת הזרם - הוא מת, ואותו דבר קרה גם למחשב הנייד המאוד יקר ומאוד נדיר של גוגל, שעלותו כ-1,000 דולר, וגם למכשיר מדידת זרם נוסף.
לרנג פירק את תקע הכבל הסורר ובדק מדוע זה קרה, ומצא שהחוטים השונים חוברו כל אחד למקום הלא נכון, ורכיב שאמור להגביל את זרימת החשמל בעת חיבור למכשירים ישנים הוחלף ברכיב זול יותר שלא עושה זאת. כך, כאשר חובר הכבל לכל אחד מהמכשירים, הוא ניסה להעביר עוצמת חשמל גבוהה יותר מזו שהמכשיר מסוגל לספק - ושרף אותו.
"זה מתכון מוחלט לאסון ויש לי שלוש פיסות אלקטרוניקה מתה להוכיח זאת - הפיקסל 2015 שלי ושני מנתחי מעבר מתח על גבי USB", כתב לרנג. "מיותר לציין, הכבל הזה מסוכן מיסודו. אל תקנו אותו בשום אופן". הוא פנה לחברה המוכרת אותו ומכירתו הופסקה.
לבסוף כתב בנסון כי השתמש בחלקים של שני הרכיבים שנשרפו כדי להרכיב רכיב אחד שעובד, וכי עתה הוא יכול לחזור לסקירות כבלים - ובמיוחד לסקירות שליליות, שנראה כי הן הרבה יותר נפוצות והרבה יותר קלות לגילוי.
הכבל הזה הוא ממש לא היחיד שמסוכן למכשירים - כמה וכמה מהכבלים שבנסון סקר בעבר הוגדרו כמסוכנים וחלקם אף הוסרו מהחנות. בנובמבר אף גרם לרנג ליצרנית הסמארטפונים הסינית OnePlus להודות כי שיווקה כבלים לא תקניים ולהבטיח את החלפתם. משתמש באתר Reddit החל לנהל רישום של כבלים הזמינים באמזון והביקורות שנכתבות עליהם על ידי גולשים אמינים, והתוצאות עגומות: מתוך 105 כבלים ברשימה, 50 תומכים בתקן USB Type-C, עוד 50 אינם תואמים לתקן ו-5 קיבלו ביקורות לא מוחלטות, אך נראה שגם הם לא אמינים.