אם אתם מדברים אל הסמארטפון או חושדים שהוא עושה דברים על דעת עצמו - אולי כדאי שתקחו הפסקה ממנו ותחשבו על אדם קרוב. זו המסקנה של מחקר שיפורסם בגיליון נובמבר של כתב העת Psychological Science.
החוקרים ג'ניפר בארץ, קריסטינה טשלובה וקאן פנרסי מאוניברסיטת מק'גיל שבמונטריאול, תהו האם הנטייה של בני אדם להאניש חפצים - כלומר לייחס להם תכונות אנושיות - נובעת מבדידות או שאינה קשורה בחיי החברה שלהם. כדי לענות על השאלה הם ביקשו מכמאתיים גולשים להשתתף בניסוי, שהתחיל במענה על שאלונים שבודקים רמת בדידות וביטחון עצמי.
לאחר מכן התבקשו חצי מהם לחשוב על אדם איתו הם נמצאים בקשר קרוב, וחברי החצי השני על מכר איתו הם בקשר פחות קרוב. כולם התבקשו לתאר איך זה להיות עם האדם עליו הם חושבים, למנות שש תכונות שלו ולתאר את המחשבות והרגשות שלהם כשהם חושבים עליו.
לבסוף התבקשו המשתתפים לקרוא תיאורים של גאדג'טים שונים שמבצעים כביכול פעולות שאינן אופייניות למכשירים ולדרג עד כמה הם מסכימים עם קביעות כמו האמירה שלגאדג'ט עליו קראו "יש רצונות משלו".
לאחר שניפו מהמחקר משתתפים שנכשלו בשאלות מכשילות שנועדו לבחון את הריכוז שלהם בזמן ההשתתפות וכאלה שהיצעו את המטלות במהירות לא הגיונית, נשארו החוקרים עם 178 משתתפים ועם תוצאות שהצביעו בבירור על כך שאלה שהתבקשו לחשוב על אנשים קרובים נטו הרבה פחות להאניש את הגאדג'טים.
"אנחנו חושבים שהעבודה הזו באמת שופכת אור על רמת החשיבות של הרגשת הקשר החברתי לאנשים והדברים שאנשים יעשו כדי 'להתחבר' כשהם מרגישים מנותקים (מהחברה)", אמרה בארץ. "זה מזכיר לנו את ערכן של מערכות היחסים הקרובות שלנו".