הקריה למחקר גרעיני בדימונה (קמ"ג) נחשבת לאחד האתרים הביטחוניים הרגישים ביותר במדינת ישראל. עובדי הכור הגרעיני עוברים שורה של בדיקות ביטחוניות קפדניות ומבחני פוליגרף כדי לוודא שהם יכולים לקבל סיווג ביטחוני לעבוד במקום. למרות התפתחות של מערכות טכנולוגיות וכניסת הסמארטפונים לחיינו, בקמ"ג בחרו במשך שנים רבות שלא לחרוג מהנהלים - וציידו את העובדים שלהם בטלפונים 'עקרים' - כלומר: חסרי מצלמות - כדי למנוע מהם כל אפשרות לצלם אתרים או מתקנים באתר או מסמכים.
"פרשת ואנונו גרמה לפאניקה במשרד הביטחון בכלל ובקמ"ג בפרט", הסביר גורם בקמ"ג ל-NEXTER. "מאז, יש הקפדה על נהלים ועל עובדים נאסר להכניס למקום טלפונים אישיים, מחשש שיתעדכו מסמכים. אבל בעידן של היום, אי אפשר לתת לעובדים טלפונים מיושנים, אז שדרגו אותם בסמארטפונים חדשים".
לאור החלטה זו, עולה השאלה הבלתי נמנעת: איך בקמ"ג יצליחו למנוע צילום ותיעוד של מתקנים רגישים? התשובה, כמובן, טמונה בטכנולוגיה. גורם בקמ"ג מספר שפותחה תוכנה מיוחדת שמונעת ממצלמות הסמארטפונים לפעול בטווח של מספר קילומטרים מהאתר - ובתוך האתר עצמו.
במידה מסוימת, הבחירה לאפשר הכנסת מכשירים כאלה, לצד הטיפול באבטחת מידע, מגיע מעט באיחור. כבר ב-2011 (האייפון הראשון, נזכיר, הוצג ב-2009) אירעה פרשת הדלפת תמונות שהסעירה את עובדי הכור. כפי שפורסם בזמנו במעריב, עובדת מטבח צילמה באמצעות הנייד שלה תמונות מהמתחם - והעלתה אותן לפייסבוק. היא הצליחה לעשות זאת לאחר ששיקרה לאנשי האבטחה באומרה כי אין ברשותה מכשיר - והם, לפי הטענות אז, האמינו לה. בעקבות הדברים, העובדת פוטרה מעבודתה, התמונות הוסרו מהרשת אך לא הוגשה תלונה במשטרה.
אז איך זה בעצם עובד? "טכנולוגיית החסימה אינה חדשה" אומר שי בליצבלאו, מנכ"ל מגלן טכנולוגיות הגנת מידע. "בכל טלפון אפשר תמיד לשלב תוכנה שמנהלת את כל האפליקציות והפונקציות שבו. התוכנה הזו מאפשרת לשלוט מה פועל, מתי ובאיזה מקום. בסמארטפונים שלנו יש רכיב מיקום, כך שאפשר לבחור שברגע שהוא נמצא באזור גיאוגרפי מסויים, אפליקציה מסוימת תעבוד או לא. זו השיטה הפופולרית ביותר בתעשיות הבטחון בארץ".
"אפשרות אחרת היא האפשרות המתוחכמת יותר", ממשיך בליצבלאו. "על הטלפון מתקינים אפליקציה שיודעת להוריד את שולחן העבודה האישי שלך או שולחן עבודה אחר. זה הרי מחשב - אפשר לעשות לוג אין (התחברות) ולוג אאוט (התנתקות). ואז, כשהעובד נמצא בקרבת הכור - כל שולחן העבודה שלו מוחלף בהתאם למה שנקבע. יש גם אופציה שלישית, שכוללת אפליקציה הקובעת שבשעות מסויימות יופיע שולחן עבודה, ובשעות אחרות - שולחן אישי".
האם השיטה הזו בטוחה? "אם מערכת ההגנה והחסימה מנוהלת, ובעיקר מתוחזקת טוב, אפשר להגיע לרמת אבטחה מאוד גבוהה. לצערי, מאחורי רוב המערכות הקיימות כיום נמצאים אנשים שהגדירו אותן באופן פחות מוצלח. אני מקווה, ומניח, שהחברים בקמ"ג יודעים לנהל את זה כמו שצריך".
ומה קורה אם מאבדים את המכשיר? "כל הטלפונים האלה מנוהלים מרחוק, כך שאם הטלפון נאבד - אפשר פשוט למחוק אותו מרחוק באופן מלא. זו, אגב, פונקציה שקיימת באייפון היום. יש גם כל מיני הגנות שנועלות את המערכת. אבל, אם גורם מאוד מיומן מקבל לידיו את המכשיר ועובד עליו - תאורטית, אפשר לפרוץ אותו".
מהועדה לאנרגיה אטומית נמסר בתגובה: "אין אנו מגיבים על נהלי ביטחון במרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית".