בכל פעם שלמישהו מתקלקל טלפון או מחשב נייד והוא מאבד התמונות האבודות, או את התזה שעבד עליה במשך חודשים, התשובה המתחכמת היא "היום הכל בענן", "למה לא גיבית?", כי האשמת הקורבן זה עדיין קול. ותמיד, כולל תמיד, כשיקרוס לכם הארד-דיסק אתם תיראו בדיוק כמו איש מהורהר ועצוב יושב ליד השולחן עם מחשב נייד על רקע אפור.
הענן שאליו לא גיביתם הוא תכלס הארד-דיסק שיושב מחוץ למחשב שלכם (ומגובה על ידי עוד הארד-דיסקים ברחבי העולם). לא רוצים לשלם מנוי חודשי לענן? ההארד-דיסק הזה יכול לשבת גם אצלכם בבית, מחוץ למחשב, ועדיין תהיה לכם גישה מכל מקום בעולם לכל התמונות, המסמכים והסרטים שלכם.
הענן הביתי שלי
אחד המוצרים שמספק את זה הוא My Cloud Home ("הענן הביתי שלי") של חברת WD. אדבר עליו, אבל קודם חשוב להדגיש שהסקירה היא על מוצר בשם My Cloud Home ולא על My Cloud. כן, ל-WD יש שני מוצרי גיבוי שמתחברים לרשת הביתית, עם הבדלים בממשק וביכולות, ולשניהם שם דומה, כאשר באחד יש את המילה Home ובשני אין. למה לא לאחד את הסדרה למוצר אחד? לאלוהי האחסון היושב במרומי הענן הפתרונים. בפרסומות למוצרים קשה להבין את ההבדל הזה.
משעברנו את ההסבר הזה אגש לעניין. My Cloud Home (מעתה MCH) הוא הארד-דיסק. דומה מאוד לזה שיש לכם בתוך המחשב, ולזה שאתם מסתובבים איתו ומעבירים לחברים תמונות, סרטונים ושלל קבצים. הנה ההבדל: MCH לא מתחבר למחשב ישירות (אי אפשר - אין לו USB) אלא עם שני חוטים - אחד לחשמל ואחד לשקע רשת בראוטר. אפשר לגשת אליו מהמחשב הביתי או הטלפון דרך הרשת הביתית ולגבות אליו קבצים. אפשר לצפות בקבצים הללו אחרי שמתחברים לאפליקציה ומקישים שם וסיסמה, בכל מקום שיש בו אינטרנט.
כמה פשוט להשתמש בו? בינוני עד בסדר. מחברים אותו לרשת, מתקינים את האפליקציה בסמארטפונים של כל אחד מבני הבית והוא עובד די נוח בלגבות את כל התמונות והקבצים שלכם מהטלפון (אך לא את שיחות הוואטסאפ והאפליקציות - פה אתם עדיין תלויים בגוגל או באפל). בדקתי את דגם ה-3 טרה-בייט - שזה בעברית בערך פי 24-48 מהסמארטפון שלכם. כלומר אתם וכל בני המשפחה שלכם יכולים לסתום את הטלפון כמה פעמים והכל יתגבה שם - ולהכל יהיה אפשר לגשת מכל מקום שבו יש לכם חיבור לאינטרנט (וכשהחיבור בבית יציב). מבחינת אחסון - זה יותר ממה שתצטרכו.
אפליקציות מבלבלות
ועכשיו מגיע החלק הפחות כיף - החיבור למחשב. תפקידה של התוכנה הראשית למחשב של MCH היא לבשר לכם אילו כוננים מחוברים למחשב שלכם (פנימיים או מהרשת), ולהציע לכם להתקין אפליקציות נוספות לגיבוי בענן, סנכרון, צפייה במדיה שלכם, הגנה מווירוסים ועוד דברים אחרים חסרי שימוש למשתמש ביתי. כן, מוצר שהוא ענן ביתי מציע לכם לגבות באמצעים נוספים. בכנות, כל אפליקציה שם יותר מבלבלת מהשנייה, ואת רובן המכריע לא ממש צריך. מדובר למעשה בשלט פרסומת שיושב על הדסקטופ.
לגיבוי המחשב שלכם יש פתרונות כמו סנכרון - קליק ימני על תיקייה וסנכרון שלה יוצרים עותק נוסף ב-MCH. זה מגן ממקרה של קריסה או תקלה של ההארד-דיסק במחשב - אבל אז, אם מחקתם בעצמכם קובץ, הוא יימחק גם מה-MCH. יש גם דרכים אחרות ומסורבלות יותר לעשות שימוש ב-MCH בשביל לגבות, אבל נראה שלגיבוי של גיגות על גבי גיגות של תכנים במחשב, הפתרון הנוח יותר הוא המוצר שהזכרתי למעלה (My Cloud בלי המילה Home).
אפליקציה טובה בודדת שה-WD מציע היא Plex. זו אפליקציית צד שלישי (שמגיעה גם עם כמה סמארטפונים וטלוויזיות חכמות) שמאפשרת לכם לרכז את כל הסרטונים שצילמתם ותוכן בידורי אחר שהשגתם באופן חוקי (לא אשאל אתכם), לקטלג אותם יפה ולסדר לפי שם, תמונה וכדומה, ולשדר אותם לכל מכשיר אחר בבית שמחובר לרשת כמו סמארטפון, סטרימר או טלוויזיה חכמה. כלומר, אם תרצו לעשות ערב שקופיות של הטיול לדרום, או לצפות בפרק של סדרה (שהיוצר שלה שחרר אותה לרשת באופן חוקי, כן?) - זה ממש קל. אמנם, הייתי צריך קצת לנבור במדריכים ברשת בשביל להגיע להוראות ההתקנה שלו, אבל זה משהו שהיה צריך לעשות פעם אחת ומאז זה עובד פשוט ומצוין.
בשביל לגבות, ובשביל שתוכלו לצפות בדברים בפלקס, צריך קודם להעיבר את הקבצים ל-MCH. התהליך הזה תלוי ברשת הביתית שלכם ובמחשב שלכם, ויכול להיות מאוד איטי. טריק שמאפשר לעקוף את זה הוא קודם להעביר את הקבצים מהמחשב לדיסק-און-קי או הארד-דיסק חיצוני, לנעוץ אותו בשקע ה-USB של ה-MCH ולמשוך אותם משם (המשיכה מ-USB היא סופר מהירה).
חפרת לי ענן במוח. לקנות או לא?
ענן בבית זה נחמד - משלמים עליו פעם אחת, ולא תשלום חודשי - ואז הוא אצלכם ושלכם ואתם לא תלויים בחסדיו של אף נותן שירות חיצוני (כמעט. המידע נשמר אצלכם בבית, אבל מתווך על ידי אפליקציה של WD ומצריכה חיבור רציף לאינטרנט). מצד שני, אם הבית שלכם מוצף, נבלע לשאול ברעידת אדמה, עולה באש, נהרס על ידי חייזרים שבונים נתיב מעבר חדש, יש תקלת חשמל, או שההארד-דיסק סתם מתקלקל, כי שחיקה וקלקול של הארד-דיסק אינם נדירים - המידע שלכם יתנדף לאוויר.
המחיר הוא 849 שקלים בלבד להארד-דיסק של 3 טרה-בייט. עזבו את החישובים בראש. בשביל המחיר הזה, הנפח הזה משתלם מאוד, בטח שביחס לאחסון בענן שלאורך זמן יעלה יותר. מבחינת נוחות - חלק מהמשימות, כפי שתיארתי, היו פשוטות, חלק מסורבלות. אז המחיר מגלם גם את הסבלנות שלכם להתמודד עם זה ולחפש מדריכים. הכי חשוב, שאם משהו יתקלקל במחשב או בטלפון - תהיה לכם תשובה ל"למה לא גיביתם?".