כרגע, הקורונה היא גיהנום שנפער מתחת לרגלינו. אנשים חולים, מתים, מבודדים, מפסידים. המספרים מטפסים בקצב אקספוננציאלי וצריך אורך נשימה של נזיר בודהיסטי כדי לראות את האור. אבל גם בלי ללקות באופטימיות מעוורת – יש לא מעט השלכות חיוביות.
1. סולידריות. בניגוד למלחמה, שבה הסולידריות הישראלית היא נטו תוצר נפשי וחברתי של הסטרס, כאן הסולידריות היא אמצעי הטיפול. כדי שננצח את הקורונה, אנחנו צריכים לשמור האחד על השני. כולנו. גם במערכת הבריאות וגם בציבור הכללי – אנשים מרגישים אחראים וערבים זה לזה.
2. שירותים חברתיים. ארה"ב רק מתחילה לבכות עכשיו את היעדרה של מערכת בריאות ממלכתית. אין שם כמעט יכולת לנהל צעדי חירום בריאותיים או ציבוריים, ואת המחיר הם מתחילים לשלם. כשכמה מאות או אלפים ימותו – חלילה, כן? – יצטבר לחץ לטובת מערכת בריאות ממשלתית. גם בישראל שהולכת ומתפרקת מאחריות חברתית, זה כבר מסובב את הגלגל.
3. אומת ההיי-טק תזנק. עם כל הטכנולוגיות שאנחנו מפתחים כאן, המשק הישראלי כולו דווקא די מפגר מאחור. חברות לא משקיעות מספיק בכלי עבודה טכנולוגיים לטובת העובדים והפיריון שלהם. עכשיו, לא תהיה ברירה. כל מי שיכול לעבוד מרחוק, לומד סוף סוף לעשות את זה. חברות מגדירות מחדש כלי עבודה ושיטות עבודה. שיחות וידיאו, ישיבות, כנסים, הרצאות, הדרכות, ניהול משימות וזמן – הכל מקבל עכשיו בעיטה חיובית בתחת, שהיתה צריכה לעוף פה כבר מזמן.
4. בריאות וחינוך מרחוק. פתאום מתברר שאפשר לתת המון שירותי בריאות מרחוק. וגם את האוניברסיטאות אפשר לפזר לבתים ולהמשיך ללמוד מרחוק. אפשר לקרוא לזה אילוצים, פשרות או התמודדות עם משבר. אפשר גם לראות בזה נטו קידמה וניצול טכנולוגיות כדי לתת לנו שירות טוב יותר.
5. צמצום בצריכה. הפסקנו לטוס, הפסקנו לבלות, הפסקנו לקנות. זה כמובן פוגע בהמון עסקים קטנים, בחברות גדולות ובעצם במשק כולו וגם בנו. א-ב-ל, הרבה אנשים נגררו לסגנון חיים בזבזני, רק כי זה כל כך קל ונוח, רק התמונות של כולם קונים, מבלים ונופשים באינסטגרם מוציאה אותנו מאיזון. זה לא רע שכל משפחה תעשה רגע פוס, ותחשוב מחדש על סדרי העדיפויות שלה.
6. זמן עם עצמך ועם המשפחה. מה רע.
7. האוויר טוב. שמתם לב שהאוויר בחוץ השתפר? פחות נסיעות ואפס טיסות משפיעים דרמטית על זיהום האוויר. ייתכן שזה מה שיעזור למדינות לעמוד ביעדי הזיהום שלהן לשנת 2020.
8. תיאום בינלאומי. ראיתם השבוע את המדענים האמריקאים והאירנים משתפים פעולה נגד אויב משותף – הקורונה? המלחמה בנגיף כבר גרמה למנהיגי העולם להעמיק את שיתוף הפעולה באופן שלא היה קודם, אבל שבהחלט נצטרך בהמשך. הלוואי שבהסתכלות לאחור, נגלה שזו היתה החזרה הגנרלית לקראת המבצע הבינלאומי הגדול באמת – המלחמה במשבר האקלים.
9. לידיעת ה-BDS: לישראל תהיה תרופה. מדעני המכון הביולוגי בנס-ציונה מתקרבים לפיתוח תרופה, חיסון ואמצעי לזיהוי מחלת הקורונה. לפי הדיווח שפרסם השבוע ניר דבורי בחדשות N12, ישראל היא המתקדמת ביותר מבין מדעני העולם במירוץ אחר תרופה וחיסון, ובעוד שנה הם יושלמו. קשה לי לחכות לתגובת ה-BDS ושאר שונאי ומחרימי ישראל, כשהתרופה היחידה למגפה העולמית תהיה מייד אין יזראל. בהצלחה, בסטרדס.
10. מה שהיה לא יהיה יותר. בסוף הקורונה, אנחנו לא נחזור אחורה. חלק מההרגלים, השירותים והתהליכים האלה יישארו איתנו גם הלאה. אנשים שהתחילו לעבוד, לקנות או ללמוד מהבית, ימשיכו לעשות את זה גם בלי הקורונה. מי שלמד לתקשר ולנהל זמן ומשימות מרחוק - לא יעצור את זה רק כי הקורונה נגמרה. זה ייקח חודשיים, או שנתיים, אנשים עוד ימותו באלפים – אבל מי שישרוד, עשוי להתעורר לא לעולם חרב, אלא דווקא לעולם משודרג ומותאם למאה ה-21, על סכנותיה ועל הזדמנויותיה.