לא רוצה להיות דרמטי מדי, אבל מחירי החלב והלחם זה אפילו לא קצה הקרחון. ייתכן שכולנו צריכים להתחיל להיפרד. אולי מהאוטו החדש, או מהדירה שנכנסנו אליה, או החופשה בתאילנד. לוותר על הניתוח שקבעו לנו, או על שעות התגבור בבית הספר. רמת החיים שלנו הישראלים עלולה לצלול.
בנוסף על המיתון העולמי - הקטר הכלכלי שלנו, הישראלים, שנקלע לחריקת בלמים צורמנית. ענף ההייטק, שאחראי לרבע מהכנסות המדינה ולחצי מהייצוא - מצבו חמור משחשבנו. ההייטק הישראלי הוא הצינור שהזרים עשרות מיליארדי דולרים מהעולם לתוך כלכלת ישראל. ועכשיו, מתבררים אינספור סימנים מעידים על כך שהוא מתרחק ומתפצל מהעולם. זו אזהרה רשמית של רשות החדשנות של מדינת ישראל בדוח מיוחד שהגישה לשר החדשנות, אופיר אקוניס.
זה עוד הרבה יותר גרוע
אז תגידו "העולם במיתון". אבל זה לא שהעולם מתכווץ יחד. מאז שהמיתון מכה בעולם - ישראל מתכווצת הרבה יותר מהר. חלקה של ישראל בסך ההשקעות העולמיות ירד לחצי: מ-4 ומשהו אחוז מכלל ההשקעות בעולם - ל-2 בלבד. וזה דרמטי, כי ההשקעות הזרות זה כמעט כל צינור החיים של ההייטק הישראלי. מדינת ישראל רגילה להתרברב בהשקעה האדירה במחקר ופיתוח בתחומי מדינת ישראל, הגבוהה במדינות המפותחות. הנתון שבדרך כלל נשכח בצד, זו העובדה שכמעט כל ההשקעה הזו באה ממדינות אחרות, ממשקיעים זרים, ותלויה ברצונם הטוב. כשהוא דועך, מתברר שההשקעה של מדינת ישראל עצמה במחקר ופיתוח היא דווקא מהנמוכות בעולם המערבי.
ד"ר שוקי גלייטמן, לשעבר המדען הראשי, חושש שהמצב עוד הרבה יותר גרוע. לדבריו, הצלחת ההייטק הישראלי לאורך השנים התבססה על אקדמיה חזקה, ומחקר בטחוני עצום - תקשורת, סייבר וכאלה - שהיה מבוקש מאוד בשוק האזרחי. אבל היום השוק מבקש תחומים אחרים, שהמחקר הביטחוני הישראלי לא מכסה. גם האקדמיה הישראלית נחלשת - מדינת ישראל משקיעה בה שליש ממה שמשקיעות מדינת אחרות.
השרים? עם הראש בחול
והנה התוצאות: השנה ישראלים כמעט והפסיקו להקים סטארטאפים בישראל. אם בשנה שעברה 80% מהם נפתחו בישראל, הרי שהשנה 50%-80% מהם מוקמים בחו"ל - כלומר הנזק לכולנו הוא לטווח ארוך. המס על האקזיטים של השנים הקרובות כבר לא ייכנס לכיס שלנו הישראלים, אלא לכיס האוצר האמריקאי.
מה עושים בממשלה? לפי דה-מרקר, בדיוק בוועדת הכלכלה ניכר ששר המדע והחדשנות אקוניס אכן מתרשם מהסכנה, אבל מתעקש לראות בפגיעה בענף תוצאה של המשבר העולמי בלבד, ולהתעלם מאזהרת הרשות על הירידה החדה בהשקעות.
עמיתו שר הכלכלה ניר ברקת, הייטקיסט בכיר בעברו, טען כי פתיחת חברות בחו"ל במקום בישראל היא בכלל באשמת ההייטקיסטים. "ביקרתי בהודו עם משלחת הייטקיסטים, הייתי בספרד ואני נוסע למרוקו. ההייטק הישראלי נמצא במגמת עלייה", הגיב השר, שיכול ללמד בנות יענה איך טומנים את הראש בחול.
"אחרי הדיון הלכתי לשר ברקת וביקשתי ממנו שיעצרו את הרפורמה כדי שההייטק לא ייהרס", אמרה בעצב אורלי הראל, מנכ״לית ומייסדת שותפה של חברת Serenus.AI לכתב דה-מרקר אופיר דור. "התגובה שלו הייתה שכל זה הוא סתם בהלה ואין שום בעיה בהייטק. זה מאוד עצוב שהוא לא מסתכל למציאות בעיניים ולא מגיב עניינית למספרים. הוא פשוט מנותק והפגיעה בסוף תשפיע על כל האזרחים", אמרה.
אפשר להתווכח אם זה בגלל המיתון העולמי, בגלל המהפכה המשפטית או בגלל ההפגנות. אבל זה לא ישנה את המציאות. אם המדינה לא תזרים מיליארדי שקלים לעידוד מיזמים ובאקדמיה, ולא פחות חשוב: אם אי הוודאות הפוליטית והמשפטית יימשך - כולנו יכולים להתחיל להיפרד מהחיים הטובים שהיו לנו כאן.