למי תצביעו בבחירות המקומיות? למה בחרתם דווקא אותה או אותו?
אם אתם גרים בחיפה, או בהוד השרון, או בבית שאן, טבריה, הרצליה או כמעט כל מקום בארץ, יש סיכוי טוב שמישהו האכיל אתכם בערימות של שקרים ופייק ניוז. שמה שאתם חושבים שאתם יודעים - פשוט לא נכון. אם אתם גרים בקריית מוצקין, אין סיכוי שאתם מבינים באמת הולך במערכת הבחירות . לפי כמות הדיווחים שקיבלנו מכם - קריית מוצקין היא אלופת הארץ בכמות השקרים והפייק ניוז.
מזימות, התחזויות, שקרים - שדה הקרב הפייסבוקי בקריית מוצקין, עיר צפונית לחיפה עם קצת יותר מ-40 אלף תושבים, מדמם. לפני כמה ימים הפיץ עמוד הפייסבוק של ציקי אבישר, אחד המתמודדים, הודעת פרישה מהמירוץ, שלוותה בצילום מסך של ידיעה תואמת מאתר mynet. הידיעה - מעולם לא פורסמה. הפרופיל - גם הוא מזויף. אבל הודעת הפרישה המצוצה קודמה בתשלום על גבי פייסבוק, ועכשיו אבישר צריך להוכיח שאין לו אחות - כלומר, שהוא בכלל לא פורש.
הסרטון המזויף
עברו כמה ימים, ועכשיו הופיע סרטון בלהות שמדווח על חקירה חמורה נגד אותו אבישר ביחידת להב 443 המשטרה. יש חקירה? אבישר טוען שמעולם לא נחקר. לידינו הגיע העתק של תלונה שהוגשה נגדו, אבל לא יכולנו לאשר את דבר קיומה של החקירה.
האצבע המאשימה נופלת, באופן אינטואיטיבי, על ראש העירייה הנצחי חיים צורי. שאלנו אותו, שאלנו את אנשיו - הם מכחישים כל קשר. אולי זה אבישר שתוקף את עצמו כדי להתקרבן? יותר מזה - הם מצביעים על עמודים פיקטיביים שתוקפים את צורי.
ניסינו עוד לפתור את התעלומה. צלצלנו לעמיתים שלנו - עיתונאים מקומיים, ושאלנו - מי מלכלך על מי. חלק מכלי התקשורת המקומיים, כך נרמז לנו, בכלל מעורב במאבק עצמו. חלק אחר הלך גם הוא לאיבוד בבלאגן. אין להם דרך לצאת מהסבך של היישויות הפיקטיביות שמלכלכות אחת על השנייה ומטריפות את העיר.
הפייקים ניצחו
אבל אני חושב על הציבור. ועל הבחירות. ועל ראש העירייה הבא שייבחר בקריית מוצקין, או בכל מקום אחר. וברור לי שהפייקים הגיעו לנקודת קצה אולטימטיבית - הם השתלטו על הפוליטיקה, הביסו את העיתונות, ובשורה התחתונה, אין לציבור הבוחרים דרך לדעת מה אמת ומה שקר. במי לתמוך? האם מי שייבחר הוא המועמד הטוב ביותר לעיר שהציבור באמת ובתמים רוצה בו לניהול ענייני היומיום? או שמי שייבחר הוא התחמן הכי טוב, שיודע להפעיל מניפולציות ושקרים, לטנף על מתחריו בזהות בדויה, ולצאת נקי כל הדרך ללשכה? וזה רק בזירה המקומית. חכו לבחירות הארציות. יהיה פה שמח, ובעיקר עצוב.
הפרופילים הפיקטיביים ברשתות החברתיות - זו נקודת המפתח. "מעבר צר והכרחי בדרך להפצת פייק ניוז" - ככה קורא לזה סנדי פרנג'י, מייסד הסטארט-אפ Cyabra. הסטארט-אפ הזה מתמחה באיתור פרופילים פיקטיביים בפייסבוק ובטוויטר. הוא עובר על הנתונים הטכניים שלהם, ויודע להגיד אם מדובר בפרופיל של אדם אמיתי, או בפרופיל מזוייף שנועד להשיג מטרות פוליטיות או מסחריות, ולהפיץ דעות או אמירות מטעם - תוך כדי התחזות.
פגשתם פיקטיבי? ככה תדווחו עליו
פוליטיקאים נעזרים בפייקים ברשת כדי להפיץ טינופות ושקרים על הצד השני, בלי לקחת אחריות או לשלם מחיר. בלי לחטוף תביעות דיבה, ובלי שהציבור יידע שהם פשוט משקרים. ואת זה אנחנו רוצים לשנות. לכן פתחנו שירות חדש יחד עם Cyabra - כדי לזהות את הפרופילים הפייקים ברשת. לכם יש כאן תפקיד קריטי. אם חושדים שעמוד ברשת הוא פיקטיבי, שהוא מציף פייק ניוז - תלחצו כאן. בפנים נבקש מכם כמה פרטים על העמוד הפיקטיב ועל עצמכם (לא חייבים).
שותפים לנו במאבק הזה, חוץ מ-Cyabra, גם חברת קלירסקיי, פרופ' קרין נהון, נשיאת איגוד האינטרנט, והמתכנת והבלוגר רן בר-זיק. אבל השותפות החשובה לנו ביותר היא איתכם.
מי עוד צריך להירתם למאבק הזה? גם הכנסת, ועדת הבחירות המרכזית, מבקר המדינה, ופייסבוק עצמה. זה הרי פרדוקס מטורף - חוק דרכי תעמולה מגדיר כל פיפס במה מותר ומה אסור בתעמולה פוליטית בתקשורת, כל עוד היא נעשית בעיתונים מודפסים, ברדיו ובטלוויזיה. בקיצור, באמצעי התקשורת של האתמול. הזירה שבה הבחירות באמת קורות - מופקרת לחלוטין. טוב עשה ח"כ רועי פולקמן מכולנו, שהגיש ממש עכשיו הצעת חוק חדשה, שנועדה לאסור על מפלגות להפיץ תעמולה לא מזוהה, למשל בעזרת משתמשים פיקטיביים ברשת. האם אפשר לסמוך על חברי הכנסת שיקשרו לעצמם את הידיים בכל הקשור לפייסבוק? אנחנו מעדיפים לסמוך עליכם.