תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

תגידו, מה יהיה איתנו? השבוע הואץ תהליך חורבנה הכלכלי של מדינת ישראל. 

הוכפלו פי כמה מיליארדי שקלים שנשפכים על החינוך החרדי הפרטי - בלי לימודי ליבה, בלי פיקוח, עם שליטה מפלגתית ובעיקר - עם נזק עצום לעתיד הכלכלי של מדינת ישראל. בעוד 30 שנה החרדים יהיו רבע מאזרחי המדינה. הכלכלה תקרוס. גם להם לא יהיה כסף לתמיכה ולחינוך הבלתי יצרני הזה. זה הרי ברור גם לחרדים, לא? 

אז לא. 

דיברתי עם לא מעט חרדים. הם חיים - אין לי מילה אחרת - בלה לה לנד כלכלי מוחלט. מאמינים באגדה כלכלית שלמה שטוענת שאורח החיים החרדי הוא לא בעיה כלכלית, לא עכשיו ולא בעתיד. פוליטיקאים ורבנים מקדמים נראטיב שקרי. מוליכים את הציבור שלהם - ואותנו - לאבדון בעיניים פקוחות. 

הפרטים נכונים - הסיפור שקרי

הנראטיב נסמך על נתונים חלקיים ונכונים: החרדים מגדלים יותר ילדים ולכן צורכים הרבה מוצרי בסיס כמו אוכל וגם הרבה נדל"ן, והם משלמים על זה מסים. הם גם יוצאים יותר לעבודה, נכון. הפרטים נכונים - אבל הסיפור כולו שגוי באופן הרסני. 

ואלה נתוני האמת: שיעורי התעסוקה עולים לאט מאוד, ובעבודות מעוטות הכנסה עם מס אפסי. למה? כי ההשכלה נמוכה. 52% הגברים החרדים שעובדים מרוויחים בממוצע 8,500 שקל בחודש. החילוני מרוויח כפול, ומשלם הרבה יותר מס. זוכרים את התפיסה שלפיה לימודי גמרא משחיזים את המוח, כך שלגברים החרדים אין בעיה להשלים מתמטיקה או תיכנות (יש שטענו: טיס)? זה פשוט לא נכון. מיתוס שלא מגובה בנתונים. הפערים של החרדים בהשכלה מדעית, מתמטית ואנגלית ברוב המקרים בלתי ניתנים לגישור. עם ילודה גבוהה, כמעט חצי מהחרדים חיים מתחת לקו העוני. 

בשורה התחתונה, 90% מהמשפחות החרדיות מקבלות מהמדינה יותר ממה שהן נותנות לה - כך לפי נתוני הלמ"ס שעובדו על ידי פורום קהלת ב-2018. 

העשירון העליון החרדי, היחיד שמשלם למדינה יותר ממה שהוא מקבל ממנה, תורם כ-1,400 שקלים בחודש בממוצע לאוצר המדינה. לשם השוואה, מחצית מהציבור היהודי הלא-חרדי משלמת למדינה יותר ממה שהיא מקבלת. היא זאת שמחזיקה את המדינה על הכתפיים. העשירון העליון הלא-חרדי מעביר למדינה 17,700 שקל מדי חודש. 

"ההנהגה החרדית מטעה את הציבור שלה, כשהיא מייצרת את הרושם שאורח החיים של המגזר החרדי, שכולל תלות עצומה במימון הציבור הלא חרדי, הוא בר־קיימא", כתב בחורף במקור ראשון רן ברץ, לשעבר יועץ ההסברה של נתניהו. הוא צודק. בטווח הקצר זה פוגע בציבור החרדי, בטווח הארוך זה יחסל את המדינה - עם החרדים. במקום לייצג את האינטרס של הציבור ושל העתיד - הפוליטיקאים, החרדים והלא חרדים, מורישים לדור הבא בעיה גדולה פי כמה מזו שקיבלו. מי מרוויח? תחשבו לבד. 

הבינה המלאכותית שחיכינו לה

קח את כל המיילים שקיבלתי ותסכם מה שרלוונטי לי. עכשיו תכתוב מהם מסמך. תהפוך את המסמך למצגת. עם גרפיקה. שאתה תביא אותה. ושלח את המצגת לכולם עם מייל יפה שכתבת. זאת חתיכת הבינה המלאכותית שבאמת חיכיתם לה. כל פעם שאני מראה את הסרטונים האלה של מיקרוסופט וגוגל בסדנאות, הקהל נאנח בכמיהה. תן לי את זה עכשיו. 

והאמת שגם אני רוצה. אפילו ביקשתי בלי בושה קומבינה, כשביקרתי באירוע של OpenAI ומיקרוסופט בשבוע שעבר. חייכו אלי בנימוס. בשבועות הקרובים הבינה של מיקרוסופט לאופיס, כלומר קופיילוט 365, צפויה להיות זמינה לכולנו. זו של גוגל - בחודשים הקרובים. 

מזיעים ממאמץ

גוגל הציגה אותו באירוע השבוע, אירוע שנדף ממנו ריח חדשנות אבל גם קצת זיעה של מאמץ נואש. בכל זאת, מיקרוסופט ו-OpenAI גנבו לה את הסוס, ועכשיו היא תעשה הכל כדי להחזיר לעצמה את כתר החדשנות והבינה המלאכותית הגנוב. 

גוגל פתחה לכולם את המתחרה שלה ל-ChatGPT, המכונה בארד וממתין לכם כאן. בארד שודרג, המנוע שלו הוחלף ל-PaLM2, ופרט לכך שהוא דומה למדי ביכולותיו ל-ChatGPT, הוא גם מחובר לאינטרנט ויכול ללמוד מידע חדש בכל רגע (בניגוד ל-ChatGPT שמעודכן עד ספטמבר 2021, אבל מיד נדבר גם עליו). 

בינג של מיקרוסופט (שמבוסס על ChatGPT כידוע) מציג לינקים כאסמכתאות למידע שהוא מביא. בארד של גוגל לא העתיק את התכונה החשובה הזאת, אלא מסתפק בכפתור שמאפשר לגגל בקלות את התשובות שהוא מעניק. היכולות המתמטיות והסקת המסקנות שלו שופרו, וכך גם יכולת כתיבת קוד התוכנה ב-20 שפות. 

הוא עוד לא תומך בעברית, אם כי לפי הכרזת גוגל היא נמנית עם 40 השפות שהתמיכה אליהן תגיע בקרו, וגם הוא, כמו עמיתיו, נוטה לקשקש, להמציא, לחרטט, לשקר ולהזות. בהמשך בארד יוכל לנתח תמונות ואף ליצור תמונות בסגנון דאלי ומידג'רני. היכולת שלו תתבסס על FireFly  של אדובי. גוגל, אגב, עובדת בינתיים על "פרויקט מאגי", שבו היא בונה מנוע חיפוש חדש לגרי שיבסס על בינה מלאכותית באופן הרבה יותר עמוק. 

"גוגל בצרות"

כמה ימים קודם, קיבל רואן צ'אונג גישה לגירסת הניסוי של ChatGPT - שכן מחוברת לאינטרנט. אז מה קורה כשמחברים כוח עיבוד שפה מטורף - למידע עדכני ובלתי מוגבל?  הנה כמה מהיכולות של Chatgpt4 with Browsing, לפי הדיווח של צ'אנג:

  1. קודם כל, הביג דיל: בעוד ש-ChatGPT הרגיל מוגבל לנתונים לפני ספטמבר 2021, למודל החדש הזה יש גישה לנתונים בזמן אמת, מה שהופך אותו למדויק ורלוונטי אפילו יותר.
  2. הוא יכול לסרוק את האינטרנט, לסכם את החדשות הכי חדשות, ואפילו לספק טבלה מסודרת עם קישורי המקור הרלוונטיים.
     
  3. בעזרת ניתוח קוד מהאלגוריתם של טוויטר, ChatGPT יכול להדריך אתכם על איזה נושאים לכתוב כדי להפוך לוויראליים. 
  4. חלאס חיפושים אינסופיים כדי למצוא מקומות מיוחדים לטייל בהם. פשוט תשאלו את הבוט ותקבלו את ההמלצות שהכי יתאימו לכם.
  5. מחפשים לקנות משהו? ChatGPT החדש יודע לעבור על ביקורות עדכניות באינטרנט ולמצוא את המקומות, המוצרים או השירותים בעלי הדירוג הגבוה ביותר.  תייגו את החבר שצריך את זה דחוף.
  6. אפשר לשאול אותו על המניות עם הביצועים הטובים ביותר, ולקבל מידע שיעזור לקבל החלטות מושכלות.
  7. הסוף לביבליוגרפיה - ChatGPT יודע לכתוב מאמרים שלמים בכל נושא ולצטט מקורות אמיתיים הפעם, כמו מקצוען. מעניין מה זה יעשה לאקדמיה.
     

כרגע OpenAI נותנת גישה לכלי הזה רק למספר מצומצם של מפתחים ומשתמשי פרימיום, אבל בהמשך הכלי יהיה נגיש לכולם.

נוגעים בחיים עצמם

לא יכולתי לוותר על האירוע שערכה מיקרוסופט במטה הישראלי שלה בהרצליה, ובו חשפה איך OpenAI Copilot, המבוסס על אותה טכנולוגיה, כבר משתלב בתוך תעשיות ועשוי לשנות אותן מהיסוד. או עלול, תלוי את מי שואלים. 

סייבר - אנשי סייבר מוטרדים מהעובדה שהאקרים נעזרים ב-ChatGPT כדי לאתר חולשות ולכתוב תוכנה זדונית שמנצלת אותן וגונבת מסמכים. זה כבר קורה, וזה אומר שסף הכניסה לעולם פושעי הסייבר ירד דרמטית. כל פושעת דמיקולו יכולה אולי לפרוץ מערכות אסטרטגיות. 

Copilot של מיקרוסופט מציע עכשיו כלי חדש לאנשי סייבר - החבר'ה הטובים מהצד של ההגנה. היא מחוברת לשלל מערכות ואוספת המון מידע, ומסוגלת לענות על שאלות כמו - היכן החולשות המסוכנות ביותר שלי, מתי מגיעות המתקפות המתוחכמות ביותר, ועוד שקטונתי מלנסח. בשורה התחתונה, זה אמור לאפשר לאנשי הסייבר לזהות ולהגן יותר ביעילות מפני איומים רבים.

רפואה - מיקרסופט הציגה שלל יכולות, שבשורה התחתונה יאפשרו לנו כמטופלים "לשוחח" עם האבחונים, הנחיות הרופא ועם מחקרים מקצועיים בצ'אט, שפה פשוטה, בצורה של שאלות ותשובות. "מה כתוב פה", "האם מצבי יתדרדר", "מה אומר המחקר העדכני", ועוד שלל שאלות שמטרידות מטופלים. וזה רק קצה הקרחון. 

חינוך - Teams כבר פועלת בבתי ספר רבים בישראל. היא מאפשרת לתלמידים להקריא טקסט בקולם, נותנת להם ציונים, מסמנת את המילים שבהן התקשו, חוזרת על התרגול ושולחת דוח למורה. בקיצור, המורה הפרטית שלא מאבדת סבלנות, עונה לכל שאלה ומבינה בכל נושא. 

גם יבמ, סיילספורס ואחרות השיקו שירותים חדשים, שמעלים הרהורים נוגים על מקומנו בעולם, אבל נשאיר את זה לשבוע הבא. בין היתר כי יש לי משהו מדכא יותר לדבר עליו. 

 

איורים: מידג'רני