תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12
לסיכום הפרשה שהתחילה כפרשת הציתות האסור של המשטרה ו-NSO ומסתיימת כרגע כפרשת כלכליסט, הנה כמה מסקנות ביניים: 

  1. טוב שהמשטרה פועלת באופן מרוסן וחוקי. אבל האמת שהיא צריכה לפעול בסייבר הרבה יותר, באופן חוקי כמובן. כי בעוד רוב השוטרים מסתובבים ברחוב - חלק גדול מהפשע נמצא בסייבר. אפילו סתם תיאומים בין עבריינים בוואטסאפ. 
  2. כשלכולם יש טלפונים מוצפנים (זוכרים את ההודעות הצהובות בוואטסאפ) - זה אומר שאנחנו מכריחים את המשטרה לפרוץ טלפונים ולצותת לחשודים. אחרת אין לה דרך לאסוף מודיעין כדי לשמור על החוק ולהגן על כולנו.
  3. החוק היום רחוק מלהתאים למצב הזה - לעובדה שלכולנו יש טלפונים חכמים ומוצפנים ביד. הוא לא מעניק למשטרה סמכויות וכלי חקירה מתאימים. 
  4. גם השופטים עצמם לא מכירים מספיק את כלי הפריצה מספיק. כך התברר במהלך הפרשה הזאת. רמת ההשכלה הדיגיטלית של כולנו חייבת לעלות דרמטית. 
  5. העיתונות. לא רק תומר גנון נפל בכלכליסט עם התחקיר. רובנו ככולנו המשכנו להדהד את הפרסומים שלו, בלי שהוא או אף אחד אחר ראה או פרסם בדל ראיה. ועל זה כולנו צריכים להכות על חטא. וזה נכון במיוחד בימים שבהם הציבור לא מזהה את ההבדל בין הדיווחים ברשתות החברתיות ובין התקשורת והעיתונות. ההבדל הזה ברמת האמינות חייב להיות מודגש וברור, אחרת אין סיבה לעיתונות. אבל אם אפשר להיצמד לנחמת עניים: בחלוף חודש מהפרסום התבררו עובדות אחרות, והנה כלי התקשורת עומדים ומתקנים את עצמם. מתי ראיתם מישהו בפייסבוק או בטוויטר אומר: "סליחה, טעיתי?"

מדינת ישראל VS פייסבוק וגוגל 

מי חזק יותר? לפי התשובות שסיפקו נציגי פייסבוק וגוגל לשאלות של נציגי מדינת ישראל, הם די מסובבים אותנו על האצבע בקלילות. 

נזכיר: מי שקובע מה מותר להגיד במדינת ישראל ומה אסור - זו חברת פייסבוק. שיושבת בארה"ב. וטוויטר, ויוטיוב וטיקטוק וכל אלה. מדינת ישראל וחוקיה לא מעניינים אותם. להרוויח מהכלכלה הישראלית מאות מיליוני שקלים ולשגר אותם החוצה בלי מס - זה כן, אבל מה עם לנקות אחריהם את הלכלוך? אז איך עוצרים את ההתעללויות וההטרדות, את החסימות, ההסתה והשקרים - אבל בלי לפגוע בחופש הביטוי הלגיטימי? 

בממשלה הבינו שצריך לעשות סדר בצדדים האפלים של הרשתות החברתיות, ולכן הוקמו שתי ועדות - במשרד התקשורת ובמשרד המשפטים. בשבוע שעבר הוזמנו נציגי פייסבוק וגוגל לדיון בוועדה של משרד המשפטים - באופן שקצת מזכיר את השימועים שנערכו למארק צוקרברג בקונגרס ובסנאט, כמו גם למנהלים האחרים של ענקיות הטכנולוגיה. בהתחלה הוא סובב אותם בחיוך, בשימועים האחרונים הם כבר גרמו לו להזיע קצת. 

ואצלנו? בסוף הדיון התברר שמדינת ישראל קטנה על פייסבוק וגוגל. תלחצו על הווידיאו ותראו בעצמכם. שאלות רבות נותרו ללא מענה. הם לא התבקשו לדבר ספציפית על ישראל, למשל: כמה בדיוק בודקי תוכן דוברי עברית וערבית מסננים את התוכן שנכתב בישראל? כמה פוסטים הוסרו? כמה פניות קיבלתם מבתי המשפט? האם יש תוכנות שמזהות ומסירות באופן אוטומטי תוכן פוגעני בעברית?

צריך להודות: ההתמודדות הזו אינה משימה פשוטה. גם לחברי הקונגרס לקח זמן להתמקצע. בקרוב יגיעו לוועדה נציגי טיקטוק וטוויטר. מה הייתם שואלים אותם? אתם מוזמנים לשגר אלינו את השאלות שלכם בוואטסאפ 03-7676346, ואנחנו נעביר לחברי הועדה.

 

החוקים החדשים בדרך

השבוע פרסמה הוועדה המקבילה שהקים שר התקשורת יועז הנדל באילו כיוונים וחוקים חדשים היא מתכוונת לקדם:

  1. רמת האחריות שתוטל על הרשתות החברתיות לתוכן שהן מפיצות, כולל החובה של הרשתות החברתיות לניטור והסרה של תכנים פוגעניים בפרק זמן קצר. 
  2. רמת השקיפות שהן תחויבנה לעמוד בה תכלול את ההחלטות שלהן לגבי קידום, סינון והסרה של תכנים או משתמשים. הן יחויבו לדווח על פעולות אכיפה שביצעו בפועל, ולאמת משתמשים ומפרסמים.
  3. הרשתות תחויבנה להקים נציגות במדינת ישראל, להפעיל מוקד שירות ותמיכה ללקוחות בעברית, להנגיש את הרשתות לבעלי מוגבלויות ולהקים מחלקת פניות ציבור לטיפול בפניות של משתמשים. 

אם הנושא האחרון נשמע לכם מוכר, אולי זה בגלל שהוא משתלב בדיוק עם הקמפיין שאנחנו מנהלים כאן, בנקסט ובתוכנית "גלית ויואב" בחודשים האחרונים - לחייב את הרשתות החברתיות לטפל בפניות של המשתמשים שנפגעו. קידמנו את זה כהצעת חוק פרטית של ח"כ אלינה ברדץ'-יאלוב, ובמקביל נראה שזה מגיע גם מכיוון הוועדה של לירן אבישר בן-חורין, מנכ"לית משרד התקשורת. אנחנו עדיין מחכים. 

אמת מטרידה 

טראמפ פתח רשת  חברתית חדשה. טרות'. מצד אחד – מעולה. אחת הבעיות הכי גדולות שלנו עם פייסבוק וגוגל ויוטיוב – שאין להן מספיק תחרות ויש להן יותר מדי כוח. ואם יותר אנשים ירגישו שיש להם יותר חופש ביטוי – זה מצוין.

מצד שני – ראינו כבר למה גורמות פייסבוק וטוויטר. מה תיתן החדשה הרשת של טראמפ, שחסר בהן?  טראמפ מבטיח חופש ביטוי. אבל גם עכשיו אפשר ברשתות האלה להגיד הכול, חוץ מביטויי אלימות, הסתה ושקרים, שהן מנסות לצנזר בהצלחה חלקית מאוד. האם הדבר שהעולם צריך זה עוד רשת שתשמור על הזכות להפיץ שנאה וכעס? להסית בלי הגבלה נגד כל מי שלא בא לך טוב –יהודים, שחורים, דתיים, נשים או להט"בים?

דונלד טראמפ, 2021 (צילום: James Devaney/GC Images, Getty Images)
דונלד טראמפ, 2021 | צילום: James Devaney/GC Images, Getty Images
 

אחד החסרונות הכי גדולים של הרשתות החברתיות היום – שאנחנו לא מקשיבים לאנשים מדעות שונות. באים כדי לריב ולשנוא. שזה רע. עכשיו נניח שצד פוליטי שלם באמת עובר דירה לרשת נפרדת לרשת של טראמפ. אפילו השיחה הכועסת בין שמאל לימין כבר לא תתקיים. אפס תקשורת בין המחנות הפוליטיים היא באמת – סליחה על הקלישאה -  סכנה לדמוקרטיה.

ואחרון: טראמפ קורא לרשת שלו טרות'. אמת. אם למדנו משהו על רשתות חברתיות, והאמת שגם על טראמפ באופן אישי ,זה שאמת -ז ו לא המילה הכי מדויקת למה שהם מייצרים. זוכרים באיזו מדינה היה כלי תקשורת בשם הזה ואת מי הוא שירת? פוטין אגב מוסר ד"ש.