אנטיאנטישמיות
הם מקדמים אנטישמים תומכי טרור וחוסמים משתמשים חדשים מישראל: בשבוע שעבר סיפרתי לעדי זריפי בחדשות 12 על הצעדים המקוממים של אימפריית הסטרימינג טוויץ׳. חברת האם שלה, אמזון, שכחה מהעובד הישראלי שלה ששבוי בידי חמאס, אבל לא שוכחת להציע מקום נרחב לעובדים הפרו פלסטינים שלה לשטוח את דעותיהם ולקיים פעולות בפורומים הפנימיים של החברה.
אחרי שדיברנו על זה, מסתבר שהשמועה התגלגלה עד לקונגרס האמריקאי. חבר הקונגרס ריצ׳י טורס שלח מכתב חריף למנהלי אמזון וטוויץ' "כדי להתריע על הגברת האנטישמיות בטוויץ'", לדבריו. "חסן פיקר, אשר תיאר יהודים אורתודוקסים כ'מתועבים' וגבר יהודי כ'חזיר צמא דם', הוא הקול האנטישמי של פלטפורמה אנטישמית שיטתית בראשות דן קלנסי. הגיע הזמן לתבוע מהם אחריות לדברים". מה עכשיו? תביעה, אולי שימוע בקונגרס. נמשיך לעקוב (ותודה לאסף שריקי).
מי רוצה מיליון מאלון?
אלון מאסק מחלק מיליון דולר. מדי יום!
רוצים לזכות? קלי קלות: חתמו על עצומה שתומכת בתיקון הראשון והשני לחוקת ארה"ב. הראשון מבטיח את חופש הביטוי, והשני את הזכות לשאת נשק.
אה, וכוכבית קטנה: אתם צריכים להיות אזרחי המדינות המתנדנדות, אלה שיכריעו את גורל הבחירות לנשיאות ארה"ב. וייתכן שאם ביקשתם להשתתף בהגרלה, הפרטים שלכם יועברו למטה טראמפ. אם תזכו, ייתכן שתקבלו את הצ'ק בעצרת פוליטית שלו.
אסור כמובן לשלם תמורת הצבעה בבחירות. זו עבירה פדרלית שנגמרת בכלא. אבל מה שמאסק עושה זה משהו לגמרי לגמרי אחר: חתימה על תמיכה בחוקה. במקרה הפרס מוגרל רק בין המצביעים שטראמפ צריך, ומוענק מידיו של התומך הכי גדול של טראמפ באירוע שמאורגן למענו. אבל לא כתוב שזה אסור.
- מתוך הניוזלטר של דרור גלוברמן Skip Intro. הניוזלטר המלא כאן -
מיליון דולר ביום, שבועיים לפני הבחירות. בואו נקרא לזה השקעה של 15 מיליון דולר מצד האיש העשיר בעולם. צרפו אותה ל-75 מיליון הדולר שתרם ישירות לקמפיין. טיפה בים. פחות מפרומיל מהונו. כמות הכיסוי התקשורתי והוויראליות שקיבל היא מטורפת. התביעות המשפטיות שהוגשו נגד הפרס המפתיע רק ליבו את התקשורת. וככה השיג אילון מאסק מלא תעמולה ותשומת לב לעצמו ולמועמד שלו, בלי לקנות פרסום ממש.
ונגיד שייתבע. לאדם העשיר בעולם יש דרכים לעקוף את החוק שלכולנו אין. וזו רק דוגמה אחת לדרך שבה אילון מאסק ומיליארדרים מופלגים מאתגרים, שלא לומר מסכנים, את ההוגנות והשיוויון של הבחירות ובכלל של הממשל הדמוקרטי. מאסק פרץ את הסכר בהשפעה של אנשי עסקים ורשתות חברתיות על הבחירות. זו לא רק תרומה כספית כמקובל, אלא ממש הטיית כל כובד משקלו ועסקיו לטובת המועמד שלו (עוד בפרק הנהדר של הארד פורק).
לוטומאניה
טראמפ ומאסק מקדמים בעליצות גם את ההימור סביב הזוכה בבחירות שמתקיים בבורסת פולימרקט - המאפשרת להמר על כל נושא לבחירתכם. כרגע טראמפ מוביל שם בפער גדול על האריס. הנבואה שם שונה מהותית מהסקרים, שחוזים סיכויים שווים לכל אחד מהם לנצח. איך אפשר להסביר פער כזה?
אולי בעובדה שמהמר עלום אחד השקיע 45 מיליון דולר לטובת טראמפ. בהימור ששוויו הכולל כ-100 מיליון דולר, הימור כזה יכול להטות את הכף. מי זה יכול להיות? הבורסה לא מגלה, טוענת שהוא אזרח צרפתי ומבטיחה שיצרה איתו קשר כדי לוודא שמניעיו כנים. מה אומר, משכנע.
גם אתר המסחר השנוי במחלוקת רובין-הוד, שלקח השקעה במניות והפך אותה למשחק חוויתי וממכר, השיק השבוע הימורים על תוצאות הבחירות.
אבל ההימור הגדול נמצא בקריפטו. טראמפ והאריס מבטיחים שניהם הטבות למחזיקי מטבעות כמו הביטקוין, גם כאן טראמפ מזנק קדימה ומבטיח להפוך את ארה"ב לאומת הביטקוין או משהו כזה. צריך לקחת את זה בקונטקסט הנכון - טראמפ בעצם מציע לבעלי ממון הבטחות רבות, בתקווה להשיג מהם תרומות. כשהוא מבטיח תמיכה ורגולציה של הביטקוין - שיתרמו לעליית ערכו של המטבע, הוא בעצם מבטיח למחזיקי המטבע התעשרות מהירה. ערך המטבע כבר זינק בשלושת השבועות האחרונים בכמעט 20% לכמעט שיא של כל הזמנים, והגיע ל-72 אלף דולר, מתוך ציפייה לזה, מה שעל הדרך גם מגדיל את שווי תרומות הביטקוין שטראמפ מגייס.
עוד על הימורים ובחירות ב"בזמן שעבדתם" של דני פלד ושלי שחזר לאוויר לאחר פגרה ארוכה. בספוטיפיי ובאפל
לא שווה
אני קורא את הספר "מכונת השיוויון" של פרופ׳ אורלי ליבל. הספר (בהוצאת ידיעות ספרים) נבחר לספר השנה של האקונומיסט. ליבל, חוקרת בעלת שם עולמי במדיניות טכנולוגית, מדברת על ערך השוויון כערך היסודי בחברה מתוקנת ובדמוקרטיה מתפקדת. חלק גדול מהבעיות שלנו, הכלכליות והפוליטיות, הן בעצם בעיות של שוויון והיעדרו. אם רוצים לתקן חברה ומדינה - הכי כדאי להשקיע בשוויון, כי הוא כבר ישפיע על כל השאר.
עוד נדבר כאן על הספר ועל הפוטנציאל של בינה מלאכותית לתרום לשוויון הזה, אבל מה שמאסק עושה - זו נסיגה עצומה אחורה מאותו שוויון. מצד אחד זה החופש של מאסק להשתמש בכוחו ובהונו כרצונו. אבל ההון הזה נותן לו כוח גדול לאין שיעור מכל אזרח אחר. מאסק כידוע הוא היזם מאחורי חברת החלל SpaceX, חברת המכוניות טסלה, חברת שתלי המוח ניוראלינק ועוד. מה משותף לכולן? כולן תלויות בהחלטות ממשלה, במכרזיה ובתקציביה כדי לשגשג. למאסק כבר הוצעה השפעה בממשל העתידי של טראמפ. אז מה הוא עושה עכשיו? הוא בעצם מבצע השקעות כלכליות (בשכנוע אזרחים ובהשפעה על בחירות דמוקרטיות) שישתלמו לו דרך העסקים שלו. איפה זה ואיפה שוויון.
פתאום זה בסדר
אה, ויש עוד חברה קטנה שמאסק שולט בה. X, קודם טוויטר.
רוז וניוטון מהארד פורק מעלים השוואה חשובה: בבחירות הקודמות לנשיאות ב-2020, אספו תומכי טראמפ בנוקדנות כל רמז או חשד להטייה נגדם במדיניות של הרשתות החברתיות. כל פוסט שנפסל ומסמך פנימי הוצגו בראש חוצות כראייה להטייה כזו. "מי לעזאזל בחר בך והפך אותך לאחראי על מה מותר למדיה לדווח ומה מותר לציבור האמריקאי לשמוע", נזף הסנאטור טד קרוז במייסד טוויטר ג׳ק דורסי.
כשטראמפ התכחש להפסדו ב-2020 והשתמש בטוויטר כדי לקומם את בוחריו נגד חילופי השלטון הצפויים, החליטה טוויטר שלא לאפשר לו להשתמש בכוחה כדי לחרב את הדמוקרטיה האמריקאית, והצמידה לציוציו הערות עובדתיות. אחר כך הוא נחסם כליל. תומכי טראמפ השתוללו.
כשצוקרברג ואשתו תרמו 350 מיליון דולר לטובת עמותה שתעזור לספור ביושר ובדייקנות את קולות הבוחרים, האשימו אותם הרפובליקנים בניסיון להטיית הבחירות והכפישו אותם אותו עד עפר. רבים טוענים שהתרומה ההיא הצילה את הבחירות. אבל גם הרפובליקנים דרשו אז דרישה הגיונית: על הרשתות החברתיות והשולטים בהן לשמור על נייטרליות כלפי חופש הביטוי וכלפי המועמדים. בעקבות התרומות, שכונו בלעג "זאקרבאקס", נחקקו בכמה מדינות חוקים שאוסרים על תרומות למנגנון הבחירות.
אבל עכשיו מאסק עושה כרצונו, וממנף את היותו המשתמש הכי פופולרי ברשת טוויטר שבבעלותו, היום X, כדי להפיץ את תמיכתו באותו טראמפ. איכשהו, קולות הביקורת נדמו.
זהו, הסכר נפרץ.
שוב מתברר שהשילוב של קידמה, כסף ענק וחופש ביטוי - מעמודי התווך של הדמוקרטיה ויצירות הפאר שלה - הופך לסוס הטרויאני שעלול למוסס את הדמוקרטיה מבפנים.
רק דמיינו איך ייראו הבחירות אצלנו.