שואלים אותי כל הזמן למה בוטים זה חשוב. זה מתחבר לשאלה מה יותר חשוב לך: מה שטוב למדינת ישראל - או מה שטוב למועמד שלך.
כי בוטים, פיקטיבים, פייק ניוז, תועמלנים בתקשורת - זה מה שמפורר היום מדינות. ארה"ב, טורקיה, ברזיל, ישראל. אנחנו לא מסכימים על כלום ובעיקר שונאים. והפייקים והבוטים מפיצים שקרים וזעם בציבור מגבירים אותם בעזרת לייקים ושיתופים - בלי לקחת אחריות. מה זה אומר? אלי ורד חזן, מנהל ההסברה בליכוד הסביר את המשמעות מצוין: "האמת לא משנה יותר. עובדות לא משנות יותר... אני מוורבל פייק ניוז כתגובה להם. הגעתי למסקנה שצריך להיות טראמפ. האנשים האלה לא מבינים בטוב. רוצים מלחמה ברשתות? ניתן מלחמה".
הליכוד הוא בלב
התחקיר של פייק ריפורטר מהשבוע הראה שמפלגת הליכוד נהנית מבוטים כאלה, שמגבירים באופן מקצועי ומתואם את מי שתומך בה. פוליטיקאים, אנשי תקשורת וגופי תקשורת שמקדמים את הליכוד ואת נתניהו זוכים איכשהו לבוסט - לייקים ושיתופים - מכל מיני פרופילים. פרופילים שנראים כמו אנשים אמיתיים, אבל הם נפתחו יחד, הם פועלים יחד והם משתפים סטטוסים וציוצים בתיאום של שניות. לא סביר שמדובר בתומך שיושב במרפסת בתחתונים. זו עבודה מקצועית. הליכוד נהנה מזה, אבל מי מפעיל? לא יודעים. אגב מהליכוד אומרים לנו: "אנחנו לא מפעילים שום בוטים".
מפלגת יש עתיד התלוננה לוועדת הבחירות וליועץ המשפטי לממשלה על עבירה לכאורה על חוק התעמולה החדש. גם טוויטר השתכנעה בעקבות התלונה, והיא דיווחה לנו שהיא הסירה את החשבונות החשודים.
גם מפלגות אחרות נהנו מפעילות מפוקפקת ברשת. וגם אם הליכוד נהנה מהבוטים האלה - הוא צריך להצטרף ליש עתיד בדרישה לחקור ולעצור לאנשים שמפעילים את הבוטים האלה, ובכלל את כל הבוטים של כל המפלגות. כי טובת המדינה היא לשמור על חוקי התעמולה ועל שיח פוליטי אותנטי. וזה מחזיר אותנו לשאלה - מה יותר חשוב - המדינה או המועמד שלכם?
עדכון: רשת ״הבוסטרים״ שקידמה את הליכוד הוסרה!
טוויטר פעלו מיידית והשעו את הפרופילים המזוייפים שחשפנו כיצד קידמו תעמולה ואושיות רשת פוליטיות. כמו כן, עתירה הוגשה ליועהמ״ש. תודה לכל מי שתייג ודיווח על הפעילות החשודה ול@twitter שהסירו את הרשת שפגעה בכולנו ובבחירות. אנחנו ממשיכים pic.twitter.com/WqOzFG4wd3
ילדים מנוצלים
אם עוד לא השתכנעתם, עכשיו לא נותרו ספקות, לפחות לי: הדבר האחרון שמעניין את יפה בן דויד וארגוני המורים הוא הילדים שלנו. היא מתכוונת לנצל אותם, את ה-1 בספטמבר, את הוריהם הלחוצים, את אוצר המדינה, את מערכת החינוך המסורבלת, ובעיקר את ממשלת המעבר ואת הבחירות המתקרבות, כדי לשרת אינטרס יחיד של קבוצה מצומצמת: עוד כסף למורים הוותיקים.
לא שזה לא ראוי לתגמל מורים ותיקים. אבל זה לא פותר שום בעיה בוערת. הנה רשימה חלקית של הבעיות הכן-בוערות, בוערות מאוד: 1. חסרים 6,000 מורים במערכת החינוך - כלומר, צריך לקלוט ולתגמל דווקא את המורים הצעירים והחדשים, לאו דווקא את הוותיקים. 2. לתגמל מורים על פי הצטיינות ולא רק על פי ותק. 3. לתגמל מורים באופן הגיוני על תפקידים נוספים כמו חינוך כיתה או ריכוז שכבה .4 לאפשר למנהלים לשכור מורים מוצלחים ולפטר מורים מוצלחים פחות. 5. חסרות עדיין המון תשתיות מחשוב בבתי הספר. 6. צריך להטמיע לתוך תוכנית הלימודים עוד שיטות למידה מתקדמות שיכינו את הילדים לעתיד הצפוי להם. 7. מבנה משרד החינוך מסורבל ומאובן, כבר עשרות שנים, ומקשה על תזוזה ושיפור 8. לתאם בין ימי החופש של ההורים לאלה של הילדים. וזו רשימה חלקית.
משרד האוצר רוצה לקדם עניינים, ושיגר הצעה משופרת: להקפיץ את שכר הבסיס של המורים החדשים מ-7,000 שקל ל-9,000 שקלים. זוכרים? הרי צריך למשוך בבהילות עוד מורים למערכת ולגרום להם להישאר. אבל המורים עם ותק של 30 שנה ייהנו מעליית שכר של 400 שקלים בלבד, מה שיביא אותם ל-15,600 שקלים. על זה יפה בן דויד לא מוכנה לשמוע, וגם לא על גמישות תגמול, פיטורי מורים כושלים או שינוי בימי החופש.
בטווח המיידי - העמדה הזו פוגעת ישירות בהורים, בילדים, בחזרה ללימודים. בטווח הרחוק יותר - היא עוצרת כניסה של מורים חדשים למערכת, מפריעה למערכת החינוך להשתפר, ומקשה עליה להפנות את משאבי הזמן והכסף האדירים שדרושים להתמודדות עם האתגרים האדירים שבפניה. וזו כבר חבלה בעתיד של מדינת ישראל.
אין ויכוח שצריך לשלם הרבה יותר לכל הצוותים החינוכיים. אבל המטרה של הכסף הציבורי שיוצא לכולנו מהכיס היא לא לרצות ועדים וקבוצות כוח ולחץ - אלא לבנות עתיד ראוי לילדים שלנו.